Σήμερα η τελευταία συνεδρίαση αρκετών μελών του Δ.Σ. Μεσσήνης – Πέρασε το τεχνικό πρόγραμμα

Με σημαντικότερο θέμα την έγκριση του τεχνικού προγράμματος 2024 συνεδρίασε την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.

Πριν ξεκινήσει, όμως, η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, το λόγο πήρε ο γραμματέας του Σώματος, Γιάννης Λάσκαρης, ο οποίος είναι ένας από τους πολλούς συμβούλους που δε θα βρίσκονται στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και μίλησε για την εμπειρία του αυτά τα τέσσερα χρόνια, δηλώνοντας χαρούμενος και λέγοντας ότι θα συνεχίσει τη μάχη του και εκτός Δ.Σ.

Κλείνοντας ευχήθηκε να μπουν νέοι στα κοινά, αφού αυτό έχει ανάγκη ο Δήμος, ενώ ζήτησε οι συνεδριάσεις να μεταδίδονται και διαδικτυακά, για να μπορεί να τις παρακολουθεί ο κόσμος.

Απαντώντας στον Γιάννη Λάσκαρη ο δήμαρχος Μεσσήνης σχολίασε ότι ο αποχωρών σύμβουλος αφήνει θετικό αποτύπωμα, με τη Δημοτική Αρχή να βγαίνει κερδισμένη από την παρουσία του, ενώ του ξεκαθάρισε ότι η πόρτα του θα είναι ανοιχτή.

Αλλαγές στις ΔΕΥΑ και η άποψη του δημάρχου

Ο επόμενος που πήρε το λόγο ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Βλάση, Γιάννης Λεντούδης, ο οποίος ζήτησε από το Σώμα σε επόμενη συνεδρίαση να συζητηθούν οι επερχόμενες αλλαγές στις ΔΕΥΑ, θέμα που αφορά όλους τους Δήμους.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι ΔΕΥΑ δεν πρέπει να κλείσουν, ενώ ο ίδιος περίμενε από την Πολιτεία στήριξη προς αυτές τις Επιχειρήσεις, καθώς το μεγαλύτερό τους πρόβλημα είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Επίσης, εξέφρασε το φόβο του ότι οι διευρυμένες ΔΕΥΑ θα ανταποκρίνονται δυσκολότερα σε τυχόν βλάβες ή άλλα προβλήματα που θα προκύπτουν.

Ολοκληρώνοντας, παρατήρησε ότι οι ΔΕΥΑ θέλουν νοικοκύρεμα, «με τους Δήμους να μπορούν να το κάνουν», αρκεί να υπάρξει βοήθεια με το ενεργειακό κόστος, αφού αυτό αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα.

Τεχνικό πρόγραμμα και κίνδυνοι στην αγροτική οδοποιία

Περνώντας στα θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα, ύψους 13.457.924, 25 ευρώ, με τον Χρήστο Θεοδωρακόπουλο να σχολιάζει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα χρήματα για την αγροτική οδοποιία, αφού εκεί εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα του Δήμου.

Χαρακτηριστικά είπε ότι οι αγρότες φεύγουν το πρωί για να πάνε στις καλλιέργειές τους και δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν, αφού «τόσο άθλιοι είναι οι δρόμοι, που μπορεί να σκοτωθούν». Έκλεισε, δε, λέγοντας ότι καταψηφίζει το τεχνικό πρόγραμμα.

Μιλώντας επίσης για το ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας, ο Χρήστος Καρύδης δήλωσε ότι θα χαρεί όταν αυτή ολοκληρωθεί σε όλα τα χωριά.

«Έχουν γίνει πολλά δυστυχήματα εξαιτίας αυτής της κατάστασης» σχολίασε και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να συνεχίσει το συγκεκριμένο έργο, αφού θα αποδειχθεί σωτήριο, ενώ έκανε γνωστό ότι θα ψηφίσει υπέρ.

Σχολιάζοντας το τεχνικό πρόγραμμα, αλλά και την αγροτική οδοποιία, ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε ότι «η μοίρα του Δήμου, δυστυχώς, είναι να κάνει έργα με συγχρηματοδοτήσεις». Πρόσθεσε δε ότι τρέχουν πολλά έργα, ενώ θα γίνουν και άλλα περισσότερα.

Σχετικά με την αγροτική οδοποιία, είπε ότι οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70%, με παρεμβάσεις να έχουν γίνει στα 49 από τα 62 χωριά του Δήμου, οι οποίες και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Τέλος, είπε ότι οι προσπάθειες για χρηματοδοτήσεις θα συνεχιστούν, με το Δήμο Μεσσήνης να έχει δύο στόχους: πρώτον, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και, δεύτερον, την τουριστική ανάπτυξη.

Χαρακτήρισε, δε, το Δήμο νοικοκυρεμένο, που με μια συνετή διαχείριση θα είναι άριστος.

Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση του θέματος, το τεχνικό πρόγραμμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Σήμερα η τελευταία συνεδρίαση

Στις 5.30 σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η 27η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης με μοναδικό θέμα συζήτησης την έγκριση προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) Δήμου Μεσσήνης για το έτος 2024. Θα είναι, δε, η τελευταία για αρκετούς συμβούλους, που είτε δεν κατάφεραν να εκλεγούν είτε αποφάσισαν να αποσυρθούν, ενώ την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου θα γίνει η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.