Αναβάλλεται ξαφνικά η επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο – Όλο το παρασκήνιο

Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου, δήλωσε στο Bloomberg ανώτερος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η απόφαση αναβολής ελήφθη λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα του Ερντογάν και δήλωσε ότι η νέα ημερομηνία επίσκεψης θα συζητηθεί με τους ομολόγους του.

Υπενθυμίζεται πως γύρω από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν υπήρχε ένα θρίλερ.

Αρχικά, είχε γίνει γνωστό ότι η συνάντηση θα γινόταν κανονικά στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο, όμως μετά τη συνάντηση Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς υπήρξε έντονη ενόχληση από τις ΗΠΑ, και από πλευράς φιλοκυβερνητικών τουρκικών ΜΜΕ γινόταν λόγος για ακύρωση του ταξιδιού του Ερντογάν.

Το παρασκήνιο

Αμερικανική πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, σημείωσε ότι δεν έχει γίνει ξεκάθαρος ο λόγος ο οποίος προκάλεσε την αναβολή της επίσκεψης. Νωρίτερα πάντως, ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ανέφερε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται στη Γάζα και αφού το Ιράν και το Ισραήλ επιτέθηκαν το ένα στο έδαφος του άλλου, δημιουργώντας φόβους ότι μπορεί να πλησιάζει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το capital, οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συναντηθούν επίσης σε μια κρίσιμη στιγμή της πολιτικής τους καριέρας. Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια ρεβάνς με τον αντίπαλό του το 2020, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στις εκλογές του Νοεμβρίου. Μια δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι ο Μπάιντεν προηγείται μόνο σε μία από τις επτά πολιτείες που είναι πιο πιθανό να καθορίσουν το αποτέλεσμα.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας από το 2003 ως πρωθυπουργός και από το 2014 ως πρόεδρος, υπέστη μια ντροπιαστική ήττα στις δημοτικές εκλογές, με τους ψηφοφόρους σε όλο το έθνος να στρέφονται εναντίον του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του, AKP.

Όπως σημείωνε νωρίτερα το Bloomberg, αν και παραλληλισμοί δεν μπορούν να γίνουν εύκολα, και στις δύο χώρες ο πληθωρισμός έχει συμβάλει σε μια αίσθηση απογοήτευσης και θυμού για τις κυβερνήσεις που βρίσκονται στην εξουσία.

Οι επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής ο πρόεδρος Ερντογάν επιτέθηκε και μάλιστα εις διπλούν στις ΗΠΑ. Το πρώτο θέμα που μπήκε στο στόχαστρό του ήταν η βοήθεια προς το Ισραήλ.

«Η άνευ όρων στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ δεν συμβάλλει σε μια λύση, αλλά μάλλον επιδεινώνει το πρόβλημα. Ενώ 35.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ανελέητα στη Γάζα, η έγκριση ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ από τη Γερουσία των ΗΠΑ είναι η σαφέστερη ένδειξη αυτού», ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε την απάντηση των αμερικανικών αρχών στις συνεχιζόμενες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. «Εμείς, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, παρακολουθούμε τα γεγονότα στα αμερικανικά πανεπιστήμια την τελευταία εβδομάδα με μεγάλο ενδιαφέρον», είπε ο Ερντογάν σε ένα συνέδριο για την Παλαιστίνη στην Κωνσταντινούπολη. Διαδηλωτές φοιτητές δέχονται «απειλές» σε πανεπιστήμια της Δύσης, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Παρακολουθούμε πώς εκείνοι που μας έκαναν διάλεξη επί χρόνια για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι ξαφνικά γίνονται φασίστες όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του Ισραήλ», συνέχισε.

Η ίδια η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει επικριθεί για την καταστολή φοιτητικών και ακαδημαϊκών διαδηλώσεων αφού ο πρόεδρος διόρισε έναν αντιδημοφιλή πρύτανη στο κορυφαίο πανεπιστήμιο της χώρας Μπογάζιτσι το 2021.

Πολυάριθμα ελίτ πανεπιστήμια στις ΗΠΑ έχουν καταστείλει διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας, με την αστυνομία να έχει προχωρήσει σε πολλές συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών. Κατηγορούν ορισμένους συμμετέχοντες στις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις για αντισημιτικά σχόλια.

Επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος την αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε στο CNN Turk την αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού στην Ουάσινγκτον, από τον Λευκό Οίκο υπήρξε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

“Ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε τον πρόεδρο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο σε αμοιβαία κατάλληλο χρόνο. Ωστόσο, δεν μπορέσαμε να προσαρμόσουμε τα προγράμματά μας. Δεν έχουμε να ανακοινώσουμε καμία επίσκεψη προς το παρόν”.