Δημοτικές εκλογές Τουρκίας: Τριπλή ήττα Ερντογάν σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη – Θρίαμβoς Ιμάμογλου με 50,33% στο 69% των ψήφων

Θρίαμβο του Εκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 50% καταγράφουν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών για την Κωνσταντινούπολη. Με καταμετρημένο το 56% των ψήφων, ο νυν δήμαρχος λαμβάνει ποσοστό 50,34%. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου προχώρησε σε μια πρώτη δήλωση κατά την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αποτελέσματα.

«Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αυτή τη στιγμή και τα παρακολουθούμε με αγωνία. Έχουμε πολύ καλή ομάδα και ένα πολύ καλό σύστημα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Η εικόνα που έχουμε ικανοποιεί πολύ αλλά δεν πρέπει να μιλάμε πριν να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα από τον δήμο», ανέφερε ο Ιμάμογλου σε μια πρώτη αντίδρασή του.

Ο εκλεκτός του Ρετζέπ Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ βρίσκεται στο 40,93% γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως μια μεγάλη ήττα του Τούρκου προέδρου που ήλπιζε να πάρει πίσω τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η αντιπολίτευση έχει προβάδισμα έναντι του κόμματος του Ερντογάν στις τρεις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς δείχνει ότι επανεκλέγεται κερδίζοντας 58,85% των ψήφων έναντι 33,26% του αντιπάλου του, με το 60% των ψήφων καταμετρημένο. Στην Σμύρνη ο Τζεμίλ Τουτζάι έχει προβάδισμα με 48,21% έναντι 37,07% του Χαμζά Νταγ. 

Δείτε τον πίνακα με τα αποτελέσματα στην Κωνσταντινούπολη
cnnturk9
cnnturk8
Mεγάλο προβάδισμα για το αντιπολιτευόμενο CHP στη Σμύρνη
cnnturk11
Πολύ μεγάλη νίκη με διαφορά 25 μονάδων στην Άγκυρα για το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
cnnturk12

Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ χάνει και στην Επικράτεια καθώς στο 56% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 36,67% έναντι 37,6 που συγκεντρώνει το Λαϊκό Ρεπουμλπικανικό Κόμμα.

Η αντιπολίτευση έχει πάρει κεφάλι στη δυτική Τουρκία και τα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ το κυβερνών κόμμα διατηρεί τις δυνάμεις του στην ενδοχώρα.

cnnturk10


«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας» δηλώνει ο αρχηγός του CHP Οζγκού Οζέλ 

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας» μετά από 22 χρόνια κυριαρχίας του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης.

«Ήθελαν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Οζγκού Οζέλ, το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε πορεία νίκης στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Οι υποψήφιοι του CHP συνεχίζουν να διευρύνουν το προβάδισμά τους σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Με περισσότερο από το 71% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κερδίζει με 50,4% των ψήφων έναντι 40,9% του αντιπάλου του. Στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς προηγείται με 58,6% των ψήφων έναντι 33,5% του αντιπάλου του στο 46,4%. Ο Γιαβάς μάλιστα κήρυξε την νίκη του.

Οι προσπάθειες για την Κωνσταντινούπολη που έπεσαν στο κενό…

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είχε πάρει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στις εκλογές του 2019, έπειτα από 25 χρόνια. Για τον Ερντογάν η ανάκτηση του δήμου της Κωνσταντινούπολης, από όπου ξεκίνησε την αναρρίχησή του στην πολιτική έγινε έκτοτε στόχος ζωής.

Ο Ερντογάν είχε αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο το τελευταίο 48ωρο πριν από τις εκλογές οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο πράττουν και οι υπουργοί του που «όργωσαν» την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που οδήγησε όμως στη αφάνεια τον Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν είναι ιδιαίτερα χαρισματικός.

Μέσω της νίκης του Κουρούμ ο Ερντογάν ήλπιζε ότι θα αποκτούσε πολιτικό εκτόπισμα για να χαλυβδώσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του.

Η Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων επισήμως, ίσως και των 20 εκατομμυρίων ανεπίσημα, πληθυσμιακά είναι μεγαλύτερη από 131 χώρες του κόσμου, παράγει το 30 έως 40% του τουρκικού ΑΕΠ, διαχειρίζεται έναν τεράστιο προϋπολογισμό και κατέχει τα ακριβότερα «φιλέτα» ακίνητης περιουσίας στη χώρα. Η μεγαλούπολη θα ήταν σημαντικό «περιουσιακό στοιχείο» για να ενισχύσει την εξουσία του ο Ερντογάν.

Το πολιτικό σκηνικό τώρα την επόμενη ημέρα για τον Ερντογάν, μετά τη νίκη Ιμάμογλου, είναι εντελώς διαφορετικό και ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να βρει τρόπους διαχείρισης με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ανοίγει ο δρόμος για τον Ιμάμογλου…

Με το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει.

Σε όλη τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του και της προεκλογικής εκστρατείας ο Ιμάμογλου είχε να αντιμετωπίσει ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ετερόκλητη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις περυσινές προεδρικές εκλογές διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη και κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές κατακερματισμένη.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ιμάμογλου κατόρθωσε να συσπειρώσει ένα ευρύτερο κοινό από τους ψηφοφόρους του CHP, που είναι λιγότερο από το 30% στην Κωνσταντινούπολη. Το κοινό αυτό εκτιμάται ότι προέρχεται κυρίως από τους Κούρδους ψηφοφόρους και τους νέους και το δεξιό Καλό Κόμμα της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ.