Το μουσείο Γκούγκενχάϊμ  στο Μπιλμπάο: Πως αλλάζει η πορεία μιας πόλης

Το καλοκαίρι γνώρισα τυχαία μια παρέα Ισπανών τουριστών από το Μπιλμπάο.

Από τις πρώτες τουριστικές κουβέντες αρχίσανε να μου μιλάνε για το Γκούγκενχαϊμ, το πασίγνωστο πλέον σε όλο τον πλανήτη μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης το οποίο εδώ και 25 χρόνια κοσμεί την πόλη τους (εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1997).

Για να με βάλουν πιο καλά στο κλίμα μου έδειξαν μάλιστα και στο κινητό τους τις σχετικές selfie, κάνοντας έτσι όχι απλά τους πρεσβευτές του τόπου τους αλλά και τους καλύτερους διαφημιστές.

Οι  προφανείς ερωτήσεις του τύπου πως προέκυψε και πόσοι τουρίστες το επισκέπτονται κάθε χρόνο, με άφησε με το στόμα ανοιχτό. Είχα ακούσει και για άλλα μουσεία στην Ευρώπη, τα κλασσικά θα έλεγε κανείς,  έχω πάει και 2 φορές στον Λούβρο, αλλά που να το περίμενα όλο αυτό που διαπίστωσα, όχι μόνο από την κουβέντα των φανατικών Βάσκων αλλά και την εξερεύνηση μου στο διαδίκτυο.

Λοιπόν, το Μπιλμπάο  – η πρωτεύουσα των Βάσκων – είναι μια πόλη κάπου στα Βόρεια της Ισπανίας με πληθυσμό περίπου 350.000. Για να πω την αλήθεια το μόνο που είχα ακουστά κάπως, ήταν η ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα Ατλέτικ Μπιλμπάο. Η έκπληξη μου από αυτά που άκουγα και έβλεπα με έκαναν να νοιώσω άβολα για μας εδώ στον Ευρωπαϊκό νότο και σε δεύτερη σκέψη  πως πραγματικά  ένα τέτοιο έργο μπορεί να αλλάξει μια για πάντα τη ρώτα μιας μικρής σχετικά πόλης, ίσως και της Καλαμάτας.

Περισσότεροι από 1.000.000 τουρίστες το επισκέπτονται κάθε χρόνο, χώρια τις αμέτρητες selfie που αναπαράγουν,  κάνοντας δωρεάν διαφήμιση σε όλα τα πλάτη και μήκη του Λοδίνου, ενώ δεν υπάρχει influencer που αν θέλει και μια εσάνς πολιτισμική, να μην τραβήξει μερικές επιβλητικές φωτογραφίες μπροστά από το περίφημο μουσείο.

Το πώς αποφάσισε το διεθνές δίκτυο μουσείων να το φτιάξει πριν 25 χρόνια είναι πράγματι μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Το Μπιλμπάο  παρ΄ ότι είναι μεγάλο βιομηχανικό λιμάνι, λίγο πριν το 1990 δεν ήταν και στα καλύτερα του μιας και όλο το βάρος της ανάπτυξης και των έργων είχαν πέσει στη Βαρκελώνη λόγω της Ολυμπιάδας του 1992. Γεμάτο κακόφημες συνοικίες και με αυτόνομες τρομοκρατικές επιθέσεις σε μόνιμη βάση, δεν είχε τίποτα να περιμένει για να κάνει ‘’το επόμενο βήμα’’ προς το μέλλον. Τότε κάποιοι σκαρφίστηκαν την ιδέα που έμοιαζε άπιαστο όνειρο κι άρχισαν την προσπάθεια για να υπάρξει μια κοιτίδα πολιτισμού στην πόλη τους. Τα υπόλοιπα ήρθαν με τον χρόνο τους.

Το σχεδίασε ο εξ Αμερικής  top αρχιτέκτονας  Φρανκ Γκέρι και τα στοιχεία που χρησιμοποίησε ήταν κυρίως γυαλί, τιτάνιο και πέτρα. Έργα διασήμων καλλιτεχνών όπως ο ‘Αντι Γουόρχολ και ο Αλμπέρτο Τζιακομέτι έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στις αίθουσες του αλλά παράλληλα οι υπεύθυνοι φροντίζουν και για την προβολή δικών τους διασήμων αλλά και νεότερων δημιουργών.

Στο μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο το άπιαστο όνειρο έγινε το μεγάλο success story.

Οι φωτογραφίες είναι από: pagenews.gr, dreamtime.gr, greekastronomyguide.gr, tribune.gr