Τι συμβαίνει τελικά με το ”Poor things” του Γιώργου Λάνθιμου ;

Πρόκειται για την ταινία που έχει προκαλέσει τις πιο πολλές συζητήσεις. Οι περισσότερες αναφορές είναι θετικές, αλλά προφανώς κάποιοι είναι και αρνητικοί σχολιαστές μιας τεράστιας επιτυχίας ενός Έλληνα στον παγκόσμιο χάρτη της κινηματογραφικής βιομηχανίας.  Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς αριθμούς και διακρίσεις που τελικά λένε την αλήθεια.

206.719 εισιτήρια μέχρι τις 14/1 που έχουμε πλήρη στοιχεία καταμέτρησης, κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά,  τη στιγμή που στο ελληνικό box office οι πιο πετυχημένες ταινίες της χρονιάς έκοψαν 426.719 (Oppenheimer) και 465.887 (Barbie), αντίστοιχα, ενώ η Φόνισσα έχει επίσης ξεπεράσει τα 400.000 εισιτήρια από τις 30/11 που προβάλλεται.

Τέσσερα μεγάλα βραβεία (δύο Χρυσές Σφαίρες κι ένα Critics Choice ήρθαν να προστεθούν στο Χρυσό Λιοντάρι του περασμένου Σεπτεμβρίου) κι έντεκα υποψηφιότητες BAFTA, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ του 2024 σε λίγα 24ωρα. Η Έμμα Στόουν φτιάχνει κλίμα ήδη με δύο βραβεία ερμηνείας, ο Γιώργος Λάνθιμος δεν έχει κερδίσει ακόμα κάτι για την σκηνοθεσία. 

Το Poor Things, η όγδοη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, είναι η πιο φιλόδοξη που έχει κάνει ποτέ. Γυρίστηκε με μπάτζετ 35 εκατομμύρια δολάρια (αρκετά παραπάνω από τα 15 της Ευνοούμενης, τα 11 του Θανάτου του Ιερού Ελαφιού και τα 4 του Αστακού), είναι εξίσου λαμπερή σε απόθεμα σταρ, μοιάζει να είναι και η πιο προσιτή ως τώρα. Σίγουρα γιατί είναι «η πιο κωμωδία» της φιλμογραφίας του, ίσως γιατί βασίζεται στον σχετικά οικείο μύθο του Φρανκενστάιν, πιθανότατα γιατί συμμετέχει στην κουβέντα που γίνεται με νέους όρους στην εποχή του #MeToo για τη γυναικεία αυτοδιάθεση και το νέο φεμινισμό.

Μάλλον  κάθε νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, έτσι και το Poor Things, είναι πια «εθνική υπόθεση». Τόσο που δεν έχει και τόσο σημασία τι λέμε όλοι εμείς γι΄ αυτήν, αλλά τι λέει για μας ο τρόπος που την καταναλώνουμε και τη συζητάμε. Ο κύκλος επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά σε μεγαλύτερη ένταση.

NEW YORK, NEW YORK – DECEMBER 06: Yorgos Lanthimos and Emma Stone attend the premiere of “Poor Things” at DGA Theater on December 06, 2023 in New York City. (Photo by Taylor Hill/FilmMagic)

Ο Λάνθιμος, όπως κι ο Αντετοκούνμπο, είναι οι πιο διάσημοι παγκόσμιοι Έλληνες αυτή την περίοδο.

Καλή επιτυχία στα Όσκαρ και ραντεβού στα χαρακώματα για την επόμενη ταινία του Kinds of Kindness (σε σενάριο Ευθύμη Φιλίππου μάλιστα), της οποίας έχουν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα.

Με στοιχεία  και photo από το news247 / getty images