Σύνοδος του ΝΑΤΟ: «Πράσινο φως» του Ερντογάν στη Σουηδία για να ενταχθεί στη συμμαχία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τελικά το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά από δεύτερη τριμερή που είχε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας.

Όπως έκανε γνωστό ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε πίσω και είπε το «ναι» στην ένταξη της Σκανδιναβικής χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Ερντογάν συμφώνησε να στηρίξει τη σουηδική υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ», έγραψε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο Τwitter μαζί με μια φωτογραφία με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον και τον Τούρκο πρόεδρο να δίνουν τα χέρια.

«Ιστορικό βήμα» χαρακτήρισε την απόφαση ο Στόλτενμπεργκ, στο μήνυμά του.

«Με χαρά σας ανακοινώνω ότι μετά τη συνάντηση που διοργάνωσα με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατό & να εξασφαλίσει την επικύρωση. Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα που καθιστά όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ισχυρότερους & ασφαλέστερους», έγραψε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο γ.γ του ΝΑΤΟ είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δέχτηκε να εισαχθεί το ταχύτερο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο εισδοχής της Σουηδίας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δεν είχε να δώσει ακόμη λεπτομέρες χρονοδιάγραμμα για το πόσο σύντομα να πάει η διαδικασία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η Άγκυρα ξεκινά, έτσι, τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Όσον αφορά την Ουγγαρία, που δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει το πρωτόκολλο.

Κρίστερσον: Κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία έκανε ένα «μεγάλο βήμα» προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

«Αισθάνομαι πολύ ωραία, αυτός ήταν ο στόχος μου εδώ και πολύ καιρό και πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή ανταπόκριση σήμερα και κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα» προς την ένταξη, είπε ο Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με Στόλτενμπεργκ και Ερντογάν. «Είναι μια καλή ημέρα για τη Σουηδία», πρόσθεσε.

Ο Κρίστερσον είπε ότι δεσμεύτηκε να εκπληρώσει όλα τα μέρη του τριμερούς μνημονίου με την Τουρκία και τη Φινλανδία. «Δεν δώσαμε καμία άλλη δέσμευση πέραν αυτών που περιγράφονται στην τριμερή συμφωνία και στη νέα διμερή συμφωνία ασφαλείας», τόνισε.

nato-suumit.jpeg
Η ανακοίνωση του NATO:

Στις 10 Ιουλίου 2023, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoǧan της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson της Σουηδίας και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Τουρκία έχουν συνεργαστεί στενά για να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η Σουηδία τροποποίησε το σύνταγμά της, άλλαξε τους νόμους της, επέκτεινε σημαντικά την αντιτρομοκρατική της συνεργασία κατά του PKK και επανέλαβε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όλα τα βήματα που ορίζονται στο Τριμερές Μνημόνιο που συμφωνήθηκε το 2022.

Η Σουηδία και η Τουρκία συμφωνούν σήμερα να συνεχίσουν τη συνεργασία τους τόσο στο πλαίσιο του Τριμερούς Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού που ιδρύθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Μαδρίτης το 2022, όσο και στο πλαίσιο ενός νέου διμερούς Συμφώνου Ασφαλείας που θα συνεδριάζει ετησίως σε υπουργικό επίπεδο και θα δημιουργεί ομάδες εργασίας ανάλογα με την περίπτωση. Στην πρώτη συνεδρίαση αυτού του Συμφώνου Ασφάλειας, η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ως τη βάση της συνεχιζόμενης καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της προς την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων του Τριμερούς Μνημονίου, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 4. Η Σουηδία επαναλαμβάνει ότι θα δεν παρέχει υποστήριξη στο YPG/PYD και στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETÖ στην Τουρκία.

erdogan-nato.jpeg



Τόσο η Σουηδία όσο και η Τουρκία συμφώνησαν ότι η αντιτρομοκρατική συνεργασία είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί πέρα από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ καταδικάζει κατηγορηματικά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Το ΝΑΤΟ θα εντείνει σημαντικά το έργο του σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης του Γενικού Γραμματέα, για πρώτη φορά στο ΝΑΤΟ, της θέσης του Ειδικού Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατική.

Δεσμευόμαστε στην αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, φραγμοί ή κυρώσεις στο αμυντικό εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των Συμμάχων. Θα εργαστούμε για την εξάλειψη τέτοιων εμποδίων.

Η Σουηδία και η Τουρκία συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία, μέσω της Μικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Τουρκίας-Σουηδίας (JETCO). Τόσο η Τουρκία όσο και η Σουηδία θα προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες για την αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων. Η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και της ελευθέρωσης των θεωρήσεων.

Σε αυτή τη βάση, και λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές της αποτροπής και της άμυνας του ευρωατλαντικού χώρου, η Τουρκία θα διαβιβάσει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης για τη Σουηδία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και θα συνεργαστεί στενά με τη Συνέλευση για να εξασφαλίσει την επικύρωση.

Χαμόγελα και χειραψίες
Χαιρετίζουν οι ηγέτες της Δύσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε το πράσινο φως της Τουρκίας για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία, όπως μεταδίδει το AFP.

O πρόεδρος Μπάιντεν χαιρετίζει την απόφαση της Τουρκίας να στείλει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο για επικύρωση», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν και την Τουρκία «για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής στον ευρωατλαντικό χώρο», προσθέτοντας ότι «ανυπομονεί» να υποδεχτεί τη Σουηδία ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτησε την απόφαση γράφοντας στο Twitter:

Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Τουρκίας να διαβιβάσει τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο και να συνεργαστεί με το κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την επικύρωση. Η Σουηδία που θα γίνει ο 32ος Σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την Συμμαχία και συμβολή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ που ευχήθηκε «Χρόνια πολλά» στη Σουηδία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αποκαλεί με τη σειρά του την απόφαση της Τουρκίας να προωθήσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «μια ιστορική στιγμή για το ΝΑΤΟ που μας κάνει όλους πιο ασφαλείς»

Ο Σαρλ Μισέλ έγραψε στο Twitter: «Καλά νέα από το Βίλνιους!» και μοιράστηκε φωτογραφία από την τριμερή συνάντηση.
Συνάντηση Ερντογάν και με τον Σαρλ Μισέλ

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ στο τέλος της συνάντησής τους στο Βίλνιους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter o Σαρλ Μισέλ. «Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία μην συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της στην ΕΕ

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκδώσει σκληρή ανακοίνωση κατά της Τουρκίας, όσον αφορά στα «παζάρια».

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα μεεκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Πιστεύουμε ότι είναι ξεχωριστά ζητήματα» είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

FILE PHOTO: Turkey’s President Tayyip Erdogan holds a news conference during the NATO summit at the Alliance’s headquarters in Brussels, Belgium June 14, 2021. REUTERS/Yves Herman/Pool/File Photo

«Δεν θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», απάντησε, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνέδεσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.

Οι ΗΠΑ δεν αποφασίζουν ποιες χώρες θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε εξάλλου ο Μίλερ, τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα «θα πρέπει εν τέλει να λυθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

«Έπιασε» το παζάρι του Σουλτάνου

Ο Ερντογάν πήρε, όπως όλα δείχνουν, αυτά που ζήτησε μετά το «ανατολίτικο παζάρι».

Έτσι, η Σουηδία προτίθεται να στηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε (που σημαίνει και άρση των κυρώσεων αλλά και απελευθέρωση της βίζας) ενώ θα πρέπει να πάρει πιο σκληρά μέτρα κατά του PKK και του FETO (Γκιουλενιστές) αλλά και για άλλες πράξεις όπως το κάψιμο του Κορανιού, για το οποίο η Τουρκία αντιδρά έντονα.