Στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασαν οι πρώτοι 30 μετανάστες που διασώθηκαν δυτικά της Πύλου

Σήμα κινδύνου λόγω ακυβερνησίας εξέπεμψε τις βραδινές ώρες σκάφος με μετανάστες, καθώς έπλεε βορειοδυτικά της Πύλου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Στροφάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σκάφος, που πιθανόν ξέμεινε από καύσιμα, επέβαιναν 90 περίπου άτομα ανάμεσά τους και παιδιά.

Οπως προβλέπεται ξεκίνησε επιχείρηση για την διάσωσή τους, αλλά κάποιοι από αυτούς φέρονται να αρνήθηκαν να μετεπιβιβαστούν σε άλλο σκάφος επιθυμώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία.

Χθες βράδυ 6 από αυτούς με σκάφος που εστάλη στην περιοχή από τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Πύλου για να λάβουν τις Πρώτες Βοήθειες. Μία γυναίκα μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Από εκεί και πέρα 25 ακόμα άτομα μετεπιβιβάστηκαν σε δεξαμενόπλοιο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. 

Στις 11:30 π.μ έφτασαν οι πρώτοι 30 μετανάστες στο λιμάνι της Καλαμάτας, που διασώθηκαν 40 ν.μ. δυτικά της Πύλου. Σε πρώτη φάση αποβιβάστηκαν 25 μετανάστες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά και στην συνέχεια, άλλοι 5. Προσωρινά φιλοξενούνται στον χώρο του λιμανιού της Καλαμάτας.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα δηλώνουν υπήκοοι Αφγανιστάν.

Οι συνολικά 93 μετανάστες εντοπίστηκαν χθες το βράδυ από αεροσκάφος της Frontex να πλέουν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο είχε μείνει ακυβέρνητο 40 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πύλου. Αρχικά διασώθηκαν 6 άτομα από άλλο σκάφος και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Πύλου, ενώ μια γυναίκα εξ αυτών χρειάστηκε νοσηλεία και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Μεταφέρθηκαν έξω από το λιμάνι με δεξαμενόπλοιο και από εκεί με λάντζα στις αποθήκες του λιμανιού, όπου και θα φιλοξενηθούν προσωρινά. Ο χώρος προετοιμάστηκε με τη συνδρομή του δήμου Καλαμάτας της περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και την συνεισφορά του τμήματος του ερυθρού Σταύρου Καλαμάτας, αλλά και της εθελοντικής ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών – ΟΑΚ 4Χ4.

Λίγο μετά τις 6:30 π.μ το απόγευμα, έφτασαν οι υπόλοιποι 62 επίσης στο λιμάνι της Καλαμάτας. Είχαν επιβιβαστεί σε φορτηγό πλοίο που έπλεε στην περιοχή. Θα γίνει καταγραφή τους και στην συνέχεια θα αναχωρήσουν για Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στην ενδοχώρα. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες.