Δήμος Πύλου Νέστορος: Συνέντευξη του υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Χάρη Μάραντου στο focus- radio.gr

-Κύριε Μάραντε είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνετε στον πολιτικό στίβο. Με ποια κριτήρια πήρατε αυτή την απόφαση με δεδομένο πως είστε ένας ομολογουμένως δραστήριος δικηγόρος με καθημερινή παρουσία στα Δικαστήρια.

Η απόφαση για ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση  ήταν κάτι το οποίο πάντα ήθελα να κάνω και βασίστηκε στη διάθεση μου για προσφορά στον τόπο τον οποίο ειλικρινά λατρεύω.  Η Πυλία είναι ένας τόπος με ασύλληπτη δυναμική, ο οποίος χρειάζεται ιδέες και γνώση ώστε όχι απλώς να κάνει βήματα αλλά άλματα μπροστά.

Δηλαδή; Πείτε μας τις σκέψεις σας και τις επιδιώξεις σας για τον τόπο.

Εάν έχετε χρόνο μπορώ να σας μιλάω 3 -4 μέρες για τις σκέψεις μου.

Καλύτερα ας περιοριστούμε κάπως  χρονικά(γέλια).

Λοιπόν, κατά την άποψή μου για να προοδεύσει η Πυλία πρέπει να πατήσει γερά σε 2 πόδια. 

Το πρώτο πόδι το ξέρει καλά ο κόσμος, το ξέρουν οι παππούδες μας, το ξέρουν οι γονείς μας και η γνώση περνά σιγά σιγά στη νέα γενιά. Είναι ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική παραγωγή. Αυτό προϋποθέτει φυσικά αγροτική οδοποιία, ώστε να έχουν όλα τα αγροκτήματα άνετη πρόσβαση, αλλά και επιπλέον δράσεις – ενημερώσεις που θα βοηθήσουν τον αγρότη να βελτιώσει τον τρόπο παραγωγής.

Το δεύτερο πόδι είναι δεδομένα ο Τουρισμός. Η περιοχή μας είναι τρομερά ελκυστική σε επενδυτές. Η ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να γίνει μέσα από έξυπνες και στοχευμενες κινήσεις οι οποίες θα δώσουν την απαραίτητη δυναμική στην περιοχή. Ενδεικτικά και μεταξύ άλλων εξέφρασα στον κ. Καφαντάρη την ανάγκη για Άμεση αναθεώρηση του ΣΧΟΟΑΠ Κορώνης, κάτι το οποίο κατά την άποψη μου είναι απαραίτητο ειδικότερα μετά την κύρωση των Δασικών χαρτών καθώς πλέον ξέρεις που πατάς, ποια έκταση είναι ιδιωτική και ποια διέπεται από το Δασικό νόμο.

Σε ένα μέρος με τάχιστη τουριστική ανάπτυξη όπως το δικό μας δε μπορείς να αφήνεις εκτός οικοδομησιμότητας εκτάσεις μεγάλης αξίας των κατοίκων της περιοχής. Είναι σα να καταδικάζεις τον δημότη σου και να του στερείς το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τη δίκη του περιουσία.

Η αλλαγή – διόρθωση των ανωτέρω είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο χέρι του Δήμου, ο οποίος έχει στα χέρια του ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να προχωρήσει σε έξυπνη αναθεώρηση του Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης όπως προείπα.

Έναν κυρωμένο δασικό χάρτη εν αντιθέσει με παλαιότερα (κατα το χρονο που συνετάχθη η μελέτη από τον τότε Δημο Κορωνης) που δεν υπήρχε καμία γνώση περί του ποια έκταση είναι δασική και ποια όχι.

Εντός του ισχύοντος και υπό αναθεώρηση ΣΧΟΑΠΠ σε περιοχές που οικοδομούν έχουν μπει εκτάσεις δασικού χαρακτήρα (ΔΔ), οι οποίες ούτως ή άλλως δεν οικοδομούν εκ του νόμου.

Αυτές οι εκτάσεις καλύπτουν μεγάλο μέρος των περιοχών που μπορείς να οικοδομήσεις και θα πρέπει να μεταφερθούν έτσι ώστε να απελευθερωθούν χιλιάδες στρέμματα, τα οποία θα διοχετεύσουν μεγάλα ποσά στην αγορά αλλά και στους δημότες μας.

Με αυτόν τον τρόπο το δεύτερο πόδι που πατάμε δυναμώνει και ο τόπος και η οικονομία αναπτύσσεται. Και ατομικά και συλλογικά.

Και το κόστος είναι μικρό, πολύ μικρό σε σχέση με τη δυναμική που δημιουργείται για να περάσουμε στη νέα εποχή με σεβασμό στον τόσο όμορφο τόπο μας.  Με έξυπνες κινήσεις και με δουλειά μπορούν να λυθούν και άλλα προβλήματα. Θέτω ενδεικτικά μεταξύ άλλων  ως αναγκαίες κινήσεις τα απαρχαιωμένα σχέδια της Κορώνης & της Χρυσοκελαριάς τα οποία πρέπει να διορθωθούν ή το γεγονός ότι το ισχύον ΣΧΟΑΠΠ επιτρέπει 6 κλίνες ανά στρέμμα στα ξενοδοχεία ενώ το ΓΠΣ (με πανελλαδική ισχύ) 12 με 14. Όλα αυτά οφείλουμαι να τα διορθώσουμε  ώστε να γίνουμε πιο ελκυστικοί σε επενδύσεις που θα φέρουν κόσμο και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Υπάρχουν λύσεις για όλα. Και μάλιστα ανέξοδες. Μυαλό χρειάζεται, ιδέες και συνεργασία.

-Ποια θα είναι τα στοιχεία που θα δούμε από την πλευρά σας στον προεκλογικό αγώνα με τους πολίτες;

Νομίζω πως είμαι από τους ελάχιστους υποψηφίους που δεν έβγαλα καν κάρτες. Ο κόσμος με ξέρει και ως άνθρωπο και ως επαγγελματία, ξέρει τον τρόπο που δουλεύω και πόσο προσηλωμένος είμαι στους στόχους που θέτω. Με τους περισσότερους έχω ήδη συνεργαστεί επαγγελματικά.

Η προσέγγιση που έχω επιλέξει να πολιτευτώ λοιπόν βασίζεται στην άμεση επαφή με τον πολίτη με τον ίδιο τρόπο που λειτουργώ καθημερινά. Δεν αλλάζει κάτι. Όπως σας είπα ο κόσμος με ξέρει και τον ξέρω δε γνωριζόμαστε πρώτη φορά.  Γενικώς πάντως, θεωρώ ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακούσουν συγκεκριμένες προτάσεις και βάσει αυτών να αξιολογήσουν τους υποψηφίους. 

-Κοιτάζοντας το βιογραφικό σας παρατηρώ πως είστε πτυχιούχος πέραν της Νομικής Σχολής και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έπαιξαν ρόλο οι σπουδές σας στην απόφασή σας να κατέβετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές; 

Νομίζω πως ναι. Σίγουρα οι σπουδές σου σε διαμορφώνουν ως άνθρωπο και ως χαρακτήρα. Νομίζω η γνώση δίδει δεξιότητες. Εν προκειμένω θεωρώ πως τα όσα έχω διδαχθεί θα με βοηθήσουν πολύ στην τοπική αυτοδιοίκηση εφόσον εκλεγώ. Και οι δύο σχολές άλλωστε είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Είστε μέλος του Δ.Σ της Μαύρης Θύελλας σωστά;

Ναι είμαι στον ερασιτέχνη. Προσπαθώ να βοηθάω με όποιον τρόπο μπορώ.

Παίζετε ακόμα μπάσκετ;

Ναι παίζω στην ομάδα της πόλης σας, στον Γ.Σ Μεσσήνης. Αφού έρχεστε στο γήπεδο και με βρίζετε γιατί ρωτάτε;

Από χιούμορ διακρίνω το έχουμε σπάτε τον πάγο, την απόσταση με τον συνομιλητή σας σε χρόνο dt…

Το επάγγελμα βλέπετε Κε Μαρκόπουλε και ο χαρακτήρας βέβαια από μικρός ήμουν η χαρά της παρέας, χωρίς να περιαυτολογώ…

Για να περάσω στην επόμενη ερώτησή μου. Έχετε παίξει βλέπω σε ομάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Καλαμάτας και της Μεσσήνης, γιατί όχι και στην Κορώνη;

Ειλικρινά πιστέψτε με θα ήθελα πάρα πολύ να παίξω στην Κορώνη αλλά δυστυχώς η ομάδα της Κορώνης είναι μια ομάδα η οποία είναι επί της ουσίας είναι  άστεγη. Δεν υπάρχει καν κλειστό γήπεδο μπάσκετ από την Πύλο έως και τη Μεσσήνη. Μάλιστα, αυτή ήταν μία δέσμευση του κ. Καφαντάρη. Θα επιδιώξουμε να μπούμε σε πρόγραμμα με σκοπό τη δημιουργία ένα κλειστού γυμναστηρίου. Έτρεχαν και αυτή την περίοδο προγράμματα αλλά η δημοτική αρχή τα άφηνε να περνούν.

Δεν υπάρχει κάποια μελέτη για γήπεδο ή για κάποιο άλλο έργο;

Υπάρχουν μόνο μελέτες οι οποίες είχαν γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κ. Καφαντάρη. Η παρούσα δεν  έκανε ουδεμία. Είναι φοβερό. Πρέπει να είναι ουραγός πανελληνίως  στα έργα αφήνοντας πίσω της καμένη γη. Το μόνο που έκανε ήταν να αυξήσει τα τέλει 50% στο νερό και να ρίξει κάτι τσιμέντα σε χωριά τώρα στο τέλος της τετραετίας μπας και την ψηφίσει ο κόσμος, αλλά θεωρώ πως δεν τίθεται τέτοιο ενδεχόμενο, ο κόσμος είναι έξυπνος και βλέπει.

Όσον αφορά το κάλεσμα του νυν δημάρχου προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας; Θα θέλατε να το σχολιάσετε;

Είναι δυνατόν να μην το σχολιάσω? Ξεφτιλιστήκαμε πανελληνίως. Και όχι μόνο ο Δήμος μας αλλά και όλη η Μεσσηνία.

Πείτε μας.

Στις 14.09.2023 με έγγραφο του ο κ. Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος δια του αντ’ αυτού υπογράφοντος έκανε ανοιχτό κάλεσμα στους πληγέντες της Θεσσαλίας να δουλέψουν «ως» εργάτες γης στα χωράφια μας(!!!).  Όλη η Ελλάδα καταδίκασε όχι μόνο εμάς αλλά και όλη τη Μεσσηνία όπως προείπα για τη δήθεν «πράξη αλληλεγγύης» του δημάρχου.

ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΥΠΗΡΟ & ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΟ ΝΑ ΣΤΗΝΕΙΣ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΑ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ.

Το θέμα είναι να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και ακόμα και εκ των υστέρων να τα παραδεχόμαστε, να ζητάμε ΣΥΓΓΝΩΜΗ και να τα διορθώνουμε. Δικαιολογίες που χρησιμοποιήθηκαν  τύπου «συνηθιζόταν κατά το παρελθόν η εσωτερική αγροτοοικονομική μετανάστευση» είναι τουλάχιστον ανεδαφικές και άστοχες. Προσωπικά περίμενα να δω την αντίδραση του δημάρχου και τον τρόπο διαχείρισης όσων έγιναν από τον ίδιο. 

Περίμενα το αυτονόητο, να βγει μπροστά ως όφειλε κάτι που δεν έκανε ποτέ(!).

ΣΩΠΑΣΕ & ΚΡΥΦΤΗΚΕ και αφού πέρασαν οι μέρες εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ώστε να κάνει προεκλογικές περήφανες αναρτήσεις παρουσιάζοντας υποψήφιους του ΧΩΡΙΣ (επαναλαμβάνω) ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. 

Σα να μη συνέβη τίποτα ποτε. Σα να μην έβαλε στο εδώλιο απολογούμενο έναν ολόκληρο δημο- έναν ολόκληρο νομο. 

Το να μην κανεί ένας δήμαρχος καμία μελέτη για οποιοδήποτε σημαντικό έργο κατα τη θητεία του αφήνοντας καμένη γη σε όποιον τον διαδεχθεί μπορεί να ξεχαστεί. Το να παίζει με την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που τον εξέλεξαν όμως όχι. 

Δεν ήταν τίμια όχι μόνο η στάση αλλά και η μικροπολιτική αντιμετώπιση της. 

Ακόμα και σήμερα λοιπόν, ας βγει να ζητήσει μια συγγνώμη και ας αποστείλει στους αποδέκτες της ανακοίνωσης του, στους συνανθρώπους μας απο τη Θεσσαλία ένα απολογητικό έγγραφο ανακαλώντας το προηγούμενο ομολογουμένως άστοχο. 

ΑΥΤΟ ΝΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΠΩΣ ΠΙΟ ΤΙΜΙΟ. 

Είστε απόλυτα σαφής.

Το όνειρό σας για τη δημοτική ενότητα Κορώνης;

Να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο που θα μας ενώνει με την εθνική οδό. Αυτό και μόνο πιστεύω θα απογειώσει την περιοχή προσελκύοντας πολύ περισσότερο κόσμο αλλά και αλλάζοντας την καθημερινότητά μας. 

Για το τέλος θα ήθελα να μου απαντήσετε γρήγορα σε μερικές ερωτήσεις. Είστε έτοιμος;

Ναι πάμε.

Ο πατέρας σας είναι από το Βασιλίτσι και η μητέρα σας από την Κορώνη. Βασιλίτσι ή Κορώνη λοιπόν;

Η Κορώνη είναι υπέροχη αλλά όλα μου τα παιδικά χρόνια είναι στο Βασιλίτσι οπότε Βασιλίτσι.

Πιο όμορφο χωριό του Δήμου;

Ακριτοχώρι

Αγαπημένη Παραλία στο Δήμο;

Αμμούδι στο Βασιλίτσι.

Το πιο αναξιοποίητο σημείο του Δήμου;

Κάστρο Κορώνης.

Προτεραιότητα σας αν εκλεγείτε;

Όσα προανέφερα ανωτέρω και Κέντρο Υγείας άμεσα.

Πείτε μου 5 λέξεις που σας χαρακτηρίζουν.

Ευθύ, εργατικό, επίμονο, αληθινό και γκρινιάρη.

Είναι αλήθεια ότι γκρινιάζατε κατά την παρουσίαση του συνδυασμού επειδή η εκδήλωση έγινε Κυριακή;

Ναι έπαιζε η ΑΕΚ και δεν πήγα, οπότε δικαίως γκρίνιαζα.

Πείτε μου δύο ανθρώπους που σας επηρέασαν στη ζωή σας για τη διαμόρφωση της σημερινής σας προσωπικότητας.

Ο πατέρας μου με διαμόρφωσε ως χαρακτήρα. Πρόκειται για έναν υπέροχο άνθρωπο ο οποίος είναι γεμάτος καλοσύνη. Στον επαγγελματικό τομέα ο μέντοράς μου είναι ο Γιώργος ο Ράλλης, δικηγόρος στην Καλαμάτα και κατά την άποψή μου εκ των κορυφαίων στη χώρα.

Η καθημερινότητά σας ποια είναι;

Όλη μέρα δουλεύω!!!

Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ?

Να βλέπω ποδόσφαιρο, να παίζω μπάσκετ.

Έχετε κάποιο χόμπι;

Ταλαιπωρώ το μπάσκετ ακόμα. Το ξέρετε.

Το όνειρο σας?

Να δημιουργήσω μια ακαδημία μπάσκετ στην Κορώνη για να μαζεύονται όλα τα παιδιά της περιοχής.

Αγαπημένος καλλιτέχνης;

Δημήτρης Μητροπάνος.

Μεγαλύτερη αδυναμία;

Η κορούλα μου. Είναι 22 μηνών.

Πάμε και σε δύο-τρεις  τελευταίες ερωτήσεις για τις εκλογές.

Ποιον θα υποστηρίξετε στην Περιφέρεια;

Η ψήφος είναι μυστική. 

Είστε έξυπνος!!!

Κάτι κάνω.

Γιατί να ψηφίσουμε με τον κ. Καφαντάρη;

Γιατί είναι πανέξυπνος, έχει πυγμή και έχει κάνει μεγάλα έργα στις προηγούμενες θητείες του. Επιπλέον έχει εξαιρετικό ψηφοδέλτιο.

Γιατί όχι τους υπολοίπους;

Είναι όπως αποδείχθηκε και ανεπαρκείς και επικίνδυνοι. Κανένα έργο, μηδέν μελέτες και ανακοινώσεις που μας ξεφτιλίζουν πανελληνίως, τι άλλο θέλετε.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

Νίκη από την πρώτη Κυριακή.

Θα εκλεγείτε;

Αν και είναι εξαιρετικοί οι συνυποψήφιοί μου και πολύ δυνατό το ψηφοδέλτιο θεωρώ πως ναι.

Κάτι τελευταίο να προσθέσετε;

Θεωρώ πως η νέα 5ετης θητεία θα είναι κομβική για το μέλλον του τόπου λόγω των πολλών διαθεσίμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Δυστυχώς η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν αξιοποίησε αυτά τα εργαλεία καθώς δεν ασχολήθηκε καν να εκμεταλλευτεί τα χρήματα που ήταν διαθέσιμα. Εμείς έχουμε και τη θέληση αλλά και κυρίως τη γνώση για να απορροφήσει ο Δήμος μας πολύτιμους πόρους».

Καλή Σας επιτυχία. Ήταν χαρά μου που μιλήσαμε.

Ευχαριστώ. Να το ξανακάνουμε ευχαρίστως.