Μεσσήνη: Yποδοχή της “Παναγίας της Βουλκανιώτισσας” με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη από χιλιάδες πιστούς

Με ευλάβεια και την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών υποδέχθηκε σήμερα η πόλη της Μεσσήνης, την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης, εκ της ομωνύμου Ιεράς Μονής επί του όρους Ιθώμη.

Η Ιερά Εικόνα μεταφέρεται κατ’ έτος στη Μεσσήνη σε ανάμνηση θαύματος που επιτέλεσε η Υπεραγία Θεοτόκος αρχές του 18ου αιώνα, αυτό της διασώσεως της ευρύτερης περιοχής από θανατηφόρο λιμό.

Να σημειωθεί, ότι χθες τα μεσάνυχτα τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία  στην Ιερά Μονή Βουλκάνου προεξάρχοντος του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Φιλίππου Χαμαργιά, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο και ξεπροβόδισε τη Θαυματουργό Εικόνα στο “οδοιπορικό” της για την πόλη της Μεσσήνης.

Της υποδοχής και της λιτανείας προέστη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, απουσιάζοντος του Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου σε ανειλημμένη υποχρέωση στο εξωτερικό.

Η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας πραγματοποιήθηκε στην είσοδο της πόλης στο ναΰδριο της Αγίας Παρασκευής και στη συνέχεια με λιτανευτική πομπή περιήλθε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι οποίοι ήταν στρωμένοι με μυρτιές και άνθη καταλήγοντας στο Μετοχιακό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, όπου και εναποτέθηκε για οχταήμερο προσκύνημα.

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων απευθυνόμενος στους πιστούς αναφέρθηκε στην χάρη αλλά και την προστασία της Παναγίας στο ανθρώπινο γένος, τονίζοντας ότι η Υπεραγία Θεοτόκος δεν βρίσκεται στο παράδεισο αλλά στον κόσμο και δίπλα στον κάθε άνθρωπο που την επικαλείται στις δοκιμασίες, αλλά και τις χαρές της ζωής.

Μετά την υποδοχή της Εικόνας, σχηματίσθηκε πομπή με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών και η Ιερή Εικόνα μεταφέρθηκε λιτανευτικά – με στάση και δέηση στην πλατεία της Μεσσήνης – στο μετόχι της Μονής Βουλκάνου, τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής (Πανηγυρίστρα), όπου θα παραμείνει για προσκύνημα. Ταυτόχρονα, δόθηκε το έναυσμα για την παραδοσιακή εμποροπανήγυρη της Μεσσήνης.

Παρέστησαν οι Βουλευτές Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης και Π. Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, οι Δήμαρχοι Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλος και Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλος,  ο πρ. Περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου  Π. Τατούλης, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και άλλων τοπικών Φορέων.