Πόλεμος στο Ισραήλ: Διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ – «Εξαπλώνεται η πλημμύρα από την επίθεση της Χαμάς»

Υπό τον φόβο δολοφονίας μιλά από μυστική τοποθεσία – «Μάρτυρες» όσοι σκοτώθηκαν από Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες – «100% παλαιστινιακή η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου» – «Απέτυχε στρατιωτικά το Ισραήλ» – Χιλιάδες κόσμος στη Βηρυτό παρακολουθούν σε γιγαντοοθόνες

Διάγγελμα απηύθυνε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα. Είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης της οργάνωσης με έδρα τον Λίβανο εκφράζεται δημόσια για τις εξελίξεις στην περιοχή μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Χασάν Νασράλα ξεκίνησε την ομιλία του επαινώντας «τους πεσόντες μάρτυρες» της Χεζμπολάχ και των άλλων ομάδων που πολεμούν το Ισραήλ, καθώς και τους αμάχους που σκοτώθηκαν. Παράλληλα χαρακτήρισε ανόητο το Ισραήλ. «Ξεκινώ προσφέροντας τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των πεσόντων εδώ στο Λίβανο και ταυτόχρονα σας συγχαίρουμε καθώς οι αγαπημένοι σας έχουν κερδίσει την τιμή του μαρτυρίου», είπε.

Δείτε βίντεο:

Ο Νασράλα είπε ότι η Χεζμπολάχ μπήκε στη μάχη στις 8 Οκτωβρίου, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Είπε ότι η καθημερινή ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των λιβανικών συνόρων μπορεί να φαίνεται μέτρια, αλλά είναι πολύ σημαντική, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή ανταλλαγή πυρών από το 1948. Ο Νασράλα επιβεβαίωσε επίσης ότι 57 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Όπως είπε, η περαιτέρω κλιμάκωση των επιχειρήσεων στα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα είναι μία ισχυρή πιθανότητα. Ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τυχόν κινητοποίηση μαχητών.

Σημειώνεται πως όπως μεταδίδει το Sky News, ο Νασράλα δεν δίνει ομιλία αυτοπροσώπως και πως πρόκειται για μετάδοση από άγνωστο σημείο καθώς φοβάται το ενδεχόμενο δολοφονίας και την αναγνώριση της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται. Δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από το 2011.


«Η μάχη συνεχίζεται»

Ο Χασάν Νασράλα εκφράζει την “ευγνωμοσύνη” του σε όσους στην Υεμένη και το Ιράκ “συμμετείχαν σε αυτή τη μάχη”. Είπε ότι η πλημμύρα Αλ Άκσα, όπως ονομάζει η Χαμάς τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, έχει επεκταθεί σε περισσότερα από ένα μέτωπα. Η μάχη συνεχίζεται, είπε ο Νασράλα.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ εξέφρασε επίσης «συλλυπητήρια και συγχαρητήρια» στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ, οι οποίες, όπως είπε , «επεκτάθηκαν σε πολλά μέτωπα μάχης».

«Πρόκειται για μια αδιάλειπτη μάχη σε ανθρώπινο, ηθικό και θρησκευτικό επίπεδο. Είναι η πιο προφανής, η πιο ειλικρινής και η πιο ευγενής», είπε και συμπλήρωσε: «Η αληθινή μας δύναμη έγκειται στην ακλόνητη πίστη μας, στην ακλόνητη πεποίθησή μας, στην αφοσίωση και τη δέσμευσή μας στον σκοπό».

100% παλαιστινιακή η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ περιγράφει την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τη σύγκρουση ως “μεγάλη” και “ιερή”, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε “100% από Παλαιστίνιους”.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσκληθεί σε μια συγκέντρωση στην αυλή ενός σχολείου στη δυτική Βηρυτό – απ’ όπου ο Sparks κάνει ρεπορτάζ – για να ακούσουν τις παρατηρήσεις του Νασράλα, αν και πρόκειται για προηχογραφημένη μετάδοση.

Στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και οι μαχητές της οργάνωσης πήραν τουλάχιστον 200 ομήρους στη Γάζα. “Αυτή η επιχείρηση είναι μεγάλη, αυτή η ιερή επιχείρηση ήταν 100% παλαιστινιακή και υλοποιήθηκε από Παλαιστίνιους”, είπε .

“Δεν υπήρχε καμία αρνητική πλευρά αυτής της επιχείρησης και δεν θα μπορούσαν να το κάνουν με άλλο τρόπο”. Αναφερόμενος στη ζωή στη Γάζα, είπε ότι υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε μια “μικρή περιοχή” και έχουν μια “πολύ δύσκολη ζωή”.

«Η αληθινή μας δύναμη βρίσκεται στη σταθερή μας πίστη, την ακλόνητη πεποίθηση, την αφοσίωσή μας και τη δέσμευσή μας στον σκοπό», είπε.

plithi-1

Σεισμός στο Ισραήλ, μυστική η επιχείρηση της Χαμάς

«Η απόλυτη μυστικότητα είναι αυτό που εξασφάλισε την επιτυχία της επιχείρησης «Πλημμύρα της Ταξιαρχίας Αλ Ακσά » (Al Aqsa Flood) στις 7 Οκτωβρίου». «Δεν μας ενόχλησε η απόκρυψη του σχεδίου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς», είπε.

“Έπρεπε να υπάρξει ένα σημαντικό γεγονός που θα ταρακούνησε τη σφετεριστική οντότητα και τους υποστηρικτές της στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο και τότε έλαβε χώρα η ευλογημένη επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου” είπε.

Συνεχίζοντας είπε: Η επιχείρηση Al-Aqsa Flood οδήγησε σε σεισμό στο Ισραήλ. Έχει στρατηγικές και υπαρξιακές επιπτώσεις και θα αφήσει τα αποτελέσματά της στο παρόν και το μέλλον του Ισραήλ. Αυτό που συνέβη επιβεβαιώνει ότι το Ιράν δεν ασκεί καμία απολύτως κηδεμονία επί των φατριών της αντίστασης και οι πραγματικοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων είναι οι ηγέτες της αντίστασης. Τίποτα δεν ξεκίνησε καν και βλέπουμε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να στέλνουν τους προέδρους τους, τους υπουργούς τους, τους στρατηγούς τους, τα οπλοστάσιά τους, τα δισεκατομμύριά τους για να υποστηρίξουν αυτή την παράνομη οντότητα».

Θεωρεί επίσης την απόφαση της παλαιστινιακής σουνιτικής ομάδας (Χαμάς ) να ξεκινήσει την επιχείρηση «Πλημμύρα των μαρτύρων του Αλ Ακσά (Al Aqsa Flood) σωστή, σοφή και θαρραλέα, προσθέτοντας παράλληλα ότι έγινε τη σωστή χρονική στιγμή.

Το Ισραήλ δεν έχει επιτύχει τίποτα στο στρατιωτικό επίπεδο

Ο Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ μπορεί να πάρει πίσω τους αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα μέσω διαπραγματεύσεων. Προσθέτει ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δείχνει την ανοησία και την ανικανότητα του Ισραήλ γιατί αυτό που κάνουν είναι να σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αποκαλεί το Ισραήλ “εύθραυστο”, είπε ότι για έναν ολόκληρο μήνα δεν μπόρεσε να προσφέρει ούτε ένα στρατιωτικό επίτευγμα.

Ο Νασράλα είπε ότι η επιχείρηση της Χαμάς καθιέρωσε μια νέα ιστορική φάση στη μάχη με το Ισραήλ. Χαρακτηρίζει σωστή, σοφή και θαρραλέα την απόφαση της παλαιστινιακής ομάδας να εξαπολύσει την πλημμύρα της Al-Aqsa, προσθέτοντας ότι ήρθε στη σωστή χρονική στιγμή. Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ είπε ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Ισραήλ τώρα είναι ότι θέτει στόχους που δεν μπορεί να επιτύχει.Το κράτος των ΗΠΑ «ευθύνεται για ό,τι συμβαίνει στη Γάζα» και στους λαούς της περιοχής, είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ. Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Χασάν Νασράλα είπε  ότι το Ισραήλ είναι “μόνο ένα εργαλείο” και οι ΗΠΑ “το χρησιμοποιούν”.

Ο Νασράλα είπε ότι οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα. Προσθέτει ότι “ο εχθρός” απειλεί τον Λίβανο και τους Λιβανέζους, ενώ βυθίζεται στην άμμο της Λωρίδας της Γάζας.

Οι στόχοι στον πόλεμο

Ο Νασράλα προειδοποίησε τον κόσμο “να μη χάσει από τα μάτια του” δύο βραχυπρόθεσμους στόχους: να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να δοθεί η δυνατότητα στην “αντίσταση” στη Γάζα – συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς – “να θριαμβεύσει”.

Ένας τέτοιος θρίαμβος, είπε, θα ήταν μια νίκη για όλους τους λαούς της περιοχής – για τους λαούς της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Συρίας, και “πριν από όλα αυτά, είναι ένα εθνικό πατριωτικό συμφέρον για τον Λίβανο”.

Συνεχίζει ο Νασράλα, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της μέρα με τη μέρα και αναγκάζει το Ισραήλ να κρατήσει τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα του Λιβάνου αντί της Γάζας ή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Επίθεση στον Λίβανο θα ήταν το “πιο ανόητο” λάθος, είπε ο Νασράλα, καθώς προειδοποιεί ότι “όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές

Μια επίθεση στον Λίβανο θα ήταν το “πιο ανόητο λάθος” που θα μπορούσε να κάνει το Ισραήλ, προειδοποιεί ο ηγέτης της Χεζμπολάχ. Η λιβανέζικη μαχητική ομάδα εμπλέκεται σχεδόν καθημερινά σε μάχες κατά μήκος των συνόρων της με το Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση με τη Χαμάς και ο Χασάν Νασράλα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί.

“Αν ο εχθρός αρχίσει να επιτίθεται σε οποιαδήποτε περιοχή του Λιβάνου θα κάνει το πιο τεράστιο, το πιο ανόητο λάθος”, είπε . Προσθέτει ότι μια κλιμάκωση της επιχείρησης του μαχητικού του θα εξαρτηθεί από “το τι συμβαίνει στη Γάζα” και την “ηθική του εχθρού μας απέναντι στον Λίβανο”. “Θα το πω με όλη τη διαφάνεια, στο μέτωπό μας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά”, είπε.