“Ο χειρότερος καύσωνας από το 1987” – Η εφιαλτική πρόβλεψη του διευθυντή της ΕΜΥ

Συνθήκες εφιαλτικού καύσωνα θα βιώσει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, με ορισμένες προβλέψεις να κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν ακόμη και τους 45 βαθμούς, ενώ την ίδια στιγμή έχουν εκδοθεί ειδικές οδηγίες για την ακραία ζέστη. 

Με το ένα κύμα καύσωνα να διαδέχεται το άλλο, και τη χώρα να διανύει το δεύτερο – το οποίο θα κορυφωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο- και να ετοιμάζεται για το τρίτο και πιο σφοδρό που θα συνοδευτεί από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες ειδικά την επόμενη Πέμπτη, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, εμμέσως πλην σαφώς, έκανε λόγο για κάτι πρωτοφανές αφού η Ελλάδα έχει από το 1987 να βιώσει τόσο παρατεταμένα, ακραία υψηλές θερμοκρασίες.

Αναλυτικά η εφιαλτική πρόβλεψη του διευθυντή της ΕΜΥ 

Αναφερόμενος στο θερμικό κύμα από την Αφρική και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τη Μεσόγειο, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μίλησε για τον καύσωνα που ταλανίζει τη χώρα μας. «Το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη» τόνισε ο Αντώνης Λάλος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο. Δεν φαίνεται κάποιος μηχανισμός, δηλαδή κάποιο σύστημα το οποίο θα έρθει από τη δυτική ή από τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια και θα διώξει, με κάποιο τρόπο, αυτές τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας και δεν έχει και κάποιο σοβαρό μελτέμι» εξήγησε ακόμη ο κ. Λάλος.

Οι γνωστοί «ετησίες» άνεμοι, που είναι ο ανεμιστήρας της περιοχής μας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάλος, οι οποίοι βοηθούν να ξεπερνάμε τις καλοκαιρινές ζέστες, απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται φως στο τούνελ μέχρι το τέλος του μήνα.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή, σχεδόν, με εξαίρεση τις δύο-τρεις προηγούμενες ημέρες, απουσία σημαντική των μελτεμιών τον Ιούλιο που είναι στατιστικά ο μήνας με τα περισσότερα μελτέμια και επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών, πρωτοφανείς μάλιστα θερμοκρασίες σε διάρκεια για τη χώρα μας» σημείωσε.

Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ 

Στους 44 βαθμούς θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος κατά τόπους, σήμερα και αύριο, την Κυριακή θα αγγίξει τους 45, ενώ τρίτο κύμα καύσωνα θα πλήξει τη χώρα από την Τρίτη, σύμφωνα με επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Α. Από σήμερα έως και την Κυριακή 23/7 νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24/7 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Β. Από την Τρίτη 25/7 έως και την Πέμπτη 27/7 αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Σήμερα, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη, την Κρήτη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Αύριο, προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Κυριακή 23/7, οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου

β. στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα 24/7, η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25/7 έως και την Πέμπτη 27/7 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας. Την Παρασκευή 28/7 οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στην κεντρική και τη νότια χώρα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται αισθητή πτώση.

Ο χάρτης του meteo με τις υψηλότερες θερμοκρασίες την Παρασκευή 

meteo_kauswnas

Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ιδιαίτερα, θα επηρεαστούν τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και το Αιγαίο., όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

meteo_kauswnas1

Τα αίτια που προκαλούν τον καύσωνα

Στα αίτια του καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Ελλάδα εστιάζει ο μετεωρολόγος Θεμιστοκλής Ιωάννου με ειδικά σχεδιαγράμματα.

Ειδικότερα εξηγεί τα εξής:

Στις περιπτώσεις καύσωνα, όπως αυτή που συμβαίνει αυτές τις μέρες, η τυπική ατμοσφαιρική κατάσταση στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα είναι αυτή που φαίνεται στο σχήμα, δηλαδή χαμηλές πιέσεις (L) καλύπτουν τη δυτική Ευρώπη, υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα ανέμων (jet stream – αεροχείμαρρος) στην περιοχή περίπου των Άλπεων και ανατολικότερα και υψηλές πιέσεις (H) καλύπτουν την Ελλάδα με το κέντρο τους λίγο δυτικότερα.

kauswnas1

Με την κατάσταση αυτή δημιουργούνται καθοδικές κινήσεις του αέρα στο χώρο των υψηλών πιέσεων (αντικυκλώνας) από τη μεσαία και ανώτερη ατμόσφαιρα προς την επιφάνεια, και επίσης δημιουργούνται καθοδικές κινήσεις του αέρα νότια του jet stream, επίσης προς την επιφάνεια.

kauswnas2

Με την κάθοδο αυτή των αερίων μαζών από υψηλά προς την επιφάνεια παρατηρείται ισχυρή θέρμανσή τους λόγω συμπίεσής τους καθώς συναντούν μεγαλύτερες πιέσεις.

Όμως ταυτόχρονα λόγω υπερθέρμανσης της επιφάνειας της γης δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά ρεύματα του αέρα. Τα ανοδικά αυτά ρεύματα σε ένα ύψος 1500 περίπου μέτρων συναντούν τα καθοδικά ρεύματα και κατά κάποιο τρόπο τα εμποδίζουν να κινηθούν προς την επιφάνεια, τα εξουδετερώνουν κατά κάποιο τρόπο.

Έτσι στο ύψος αυτό των 1500 μέτρων ουσιαστικά παραμένει ένα ζεστό στρώμα αέρα που περιβάλλει την Ελλάδα, ένας είδος αέρινου φούρνου. Το ζεστό αυτό στρώμα του αέρα ακτινοβολεί θερμότητα προς τη γη και έτσι παρατηρείται η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας.

kauswnas3

Συμβαίνει όμως οι ανοδικές κινήσεις του αέρα να μην είναι παντού της ίδιας δύναμης, και εκεί όπου αυτές είναι πιο αδύναμες υποχωρούν μπροστά στο καθοδικό ρεύμα που φτάνει έτσι μέχρι την επιφάνεια ανεβάζοντας τοπικά πολύ τη θερμοκρασία. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε, αν κάπου οι καθοδικές κινήσεις είναι πολύ ισχυρές ώστε να υπερνικούν τις ανοδικές.

Αυτός είναι ένας λόγος, εκτός και από άλλα αίτια τοπικά, που σε ορισμένες περιοχές σημειώνονται θερμοκρασίες σημαντικά υψηλότερες από τις άλλες περιοχές, ή, αν θέλετε, αυτή είναι μία από τις αιτίες που δεν ανεβαίνει ομοιόμορφα η θερμοκρασία σε όλες τις περιοχές.

Όταν πνέουν άνεμοι, αυτοί αποτελούν ανάσα δροσιάς, όταν είναι κυρίως βορειοανατολικοί που έρχονται από το Αιγαίο. Όμως με βορειοδυτικούς ανέμους τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα, γιατί μπορεί να είναι η αιτία μεταφοράς πολύν θερμών μαζών από τη δυτική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Αυτό συμβαίνει όταν στη κεντρική Μεσόγειο υπάρχει αντικυκλώνας, όπως φαίνεται στο χάρτη. Στην περίπτωση αυτή απλά οι άνεμοι περιορίζουν λίγο το αίσθημα της ζέστης.

kauswnas4