Έρχεται η κακοκαιρία “Π”: Αναμένεται έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού αναμένεται να εκδώσει την Πέμπτη (2/11) η ΕΜΥ, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο “Live News”, εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για την εκδήλωση έντονων φαινομένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο καιρός αναμένεται να αλλάξει από την Πέμπτη, ενώ το Σαββατοκύριακο τη χώρα θα χτυπήσει η κακοκαιρία τύπου “Π”, επηρεάζοντας έντονα κάποιες περιοχές της Ελλάδας με σφοδρές καταιγίδες.

Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία τύπου “Π” το Σάββατο – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Ξεκίνημα του Νοέμβρη σήμερα με υψηλές θερμοκρασίες. Ο πιο ζεστός Οκτώβριος των τελευταίων τουλάχιστον 50 ετών, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο παραδίδει τη σκυτάλη στο Νοέμβρη με 27 βαθμούς θερμοκρασία.

Ωστόσο, ο καιρός αναμένεται να αλλάξει από την Πέμπτη, ενώ το Σαββατοκύριακο τη χώρα θα χτυπήσει η κακοκαιρία τύπου “Π”, επηρεάζοντας έντονα κάποιες περιοχές της Ελλάδας με σφοδρές καταιγίδες.

kairos

Την Πέμπτη (2/11) αναμένονται τοπικές βροχές στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο – καιρός που μοιάζει με το γράμμα Π – και βέβαια νοτιάδες.

Το σοβαρό καιρικό σύστημα με πολλές καταιγίδες και αρκετό νερό αναμένεται το Σάββατο από τα δυτικά, θα επηρεάσει μέχρι τη νύχτα του Σαββάτου σχεδόν όλη τη χώρα, με εξαίρεση την Κρήτη. Θα πνέουν και θυελλώδεις νοτιάδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Η αλλαγή του καιρού θα έχει διάρκεια μιας ημέρας.

kairos1

Την προσοχή των πολιτών εφιστά το Meteo σε νεότερη ενημέρωση σχετικά με την κακοκαιρία που θα επηρεάσει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες.

Όπως υπογραμμίζει, τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (03/11) αναμένονται χαλαζοπτώσεις με πιθανότητα για χαλάζι σχετικά μεγάλου μεγέθους, στα βόρεια Επτάνησα και την Ήπειρο και το Σάββατο (04/11) σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και σε νησιωτικά τμήματα του βορειοανατολικού Αιγαίου.

kairos2

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων κατά τα τρίωρα 05:00-08:00, 11:00-14:00 και 14:00-17:00 του Σαββάτου.

Παράλληλα, αναμένεται κυματισμός με σημαντικό ύψος κύματος άνω των 4 μέτρων το Σάββατο στο βόρειο Αιγαίο, λόγω των θυελλωδών νοτίων ανέμων, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί.  Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για θυελλώδεις ανέμους, θεωρείται σχεδόν βέβαια πως θα έχουμε και απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία. Καλό θα είναι πάντως, όσοι προτίθενται να ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία ή τα πρακτορεία των πλοίων. Ήδη οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν για Πόρτο Χέλι και Ύδρα έχουν ενημερωθεί με SMS πως τα δρομολόγια δεν πρόκειται να εκτελεστούν. 

kairos3
Σε ισχύ έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ βρίσκεται έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ.

Ειδικότερα, η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από τις απογευματινές ώρες σήμερα Παρασκευή έως και το μεσημέρι της Κυριακής (5/11) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια με επέκταση των φαινομένων στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι.

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

Καλημέρα σας και καλό μήνα!

Πρέπει να ομολογήσω ότι ανησυχώ για τον καιρό του προσεχούς Σαββάτου. Οι δείκτες αστάθειας για την ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα ανεβασμένοι που σημαίνει ότι οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι τόσο ισχυρές που θα οδηγήσουν πιθανότατα σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Δεν θα βρέξει παντού με την ίδια ένταση. Για παράδειγμα η Αττική θα είναι από τις περιοχές που θα δεχθεί πιο λίγο νερό σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Τα πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, στα βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ αναμένεται να βρέξει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης οι άνεμοι (νοτιάδες) θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ στα πελάγη (κυρίως στο Αιγαίο). Η κακοκαιρία αυτή θα έχει διάρκεια 24 ώρες.

Σας παραθέτω τους χάρτες βροχόπτωσης για το Σάββατο (πρωί, μεσημέρι, βράδυ και πρωί της Κυριακής) μιας και φαίνεται ξεκάθαρα με τα μοβ και τα κόκκινα χρώματα που θα είναι εντονότερες οι βροχοπτώσεις.

ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Έρχεται η φθινοπωρινή κακοκαιρία “Π” με έντονα φαινόμενα – Τι λέει ο Τσατραφύλλιας

Υπενθυμίζεται ότι οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για μια απότομη αλλαγή του καιρού από αύριο Πέμπτη (2/11), ενώ το Σαββατοκύριακο το άστατο και βροχερό σκηνικό θα επεκταθεί στο μεγαλύτερος μέρος της χώρας. Η κακοκαιρία “Π”, όπως την ονομάζουν οι μετεωρολόγοι, θα δώσει έντονα φαινόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την Πέμπτη θα δούμε στα δυτικά, στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο έναν καιρό τύπου “Π” – δηλαδή αν το παρατηρήσουμε σχηματίζει το γράμμα Π με βροχές στα δυτικά, προς τη βόρεια Ελλάδα και προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αφήνοντας ουσιαστικά ανεπηρέαστο το εσωτερικό κομμάτι του γράμματος Π που είναι κυρίως η κεντρική και η ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Νωρίτερα και ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook παρουσίασε εικόνα που αποτυπώνει τι ακριβώς είναι η κακοκαιρία “Π” που θα μας απασχολήσει το Σαββατοκύριακο.

Τι είναι η κακοκαιρία “Π”

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για μια απότομη αλλαγή του καιρού από την Πέμπτη (2/11), ενώ το Σαββατοκύριακο το άστατο και βροχερό σκηνικό θα επεκταθεί στο μεγαλύτερος μέρος της χώρας. Η κακοκαιρία “Π”, όπως την ονομάζουν, θα δώσει έντονα φαινόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

“Είναι ο καιρός που επηρεάζεται η Δυτική, η Βόρεια Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο, λόγω της νοτιοδυτικής ροής στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας” αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς περιγράφοντας τι ακριβώς είναι η κακοκαιρία “Π”.