Καταψήφισε την τροπολογία για τους μετανάστες ο Αντώνης Σαμαράς – ”Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα”

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία για τους μετανάστες, με 262 ναι, 32 όχι και ένα παρών της ανεξάρτητης βουλευτή προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας Αρετής Παπαϊωάννου. Στα όχι συγκαταλέγεται και η ψήφος του Αντώνη Σαμαρά, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει και άλλος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που έχει ψηφίσει αρνητικά ή έχει δηλώσει παρών, γεγονός που θα σήμαινε τη διαγραφή του από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, αφού υπάρχει κομματική πειθαρχία.

Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγο μετά τη ψηφοφορία, είπε ότι “ό,τι είχε χρέος να πει το είπε και όποιος θέλει να το καταλάβει το κατάλαβε”, απευθυνόμενος προφανώς στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ πλην Σαμαρά και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και οι Σπαρτιάτες.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ονομαστική ψηφορία της τροπολογίας θα εφαρμοστεί κομματική πειθαρχία στη Νέα Δημοκρατία και όποιος βουλευτής της πλειοψηφίας δεν την ψηφίσει, θα διαγραφεί.

Δεν είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με την επίμαχη τροπολογία γιατί σημασία έχει να εξηγούμε στους πολίτες τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα μιας επιλογής” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι όποιος βουλευτής της ΝΔ δεν τη ψηφίσει, θα διαγραφεί.

Για την τροπολογία για τους εργάτες γης είχαν τοποθετηθεί ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγνώρισε ως «σεβαστή τη δήλωση Σαμαρά, τονίζοντας ότι είναι λογικό να εκφράζει τις ανησυχίες του», από το βήμα της Βουλής σχολιάζοντας την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού στην τροπολογία για την άδεια διαμονής των μεταναστών. Όπως διευκρίνισε, δεν έχει σκοπό να απαντήσει στον κ. Σαμαρά, για τον οποίο μίλησε με θερμά λόγια, αλλά επί της ρύθμισης.

Ο Δημήτρης Καιρίδης είπε στην ΕΡΤ πως με την τροπολογία «δεν προσελκύουμε νέες ροές και αυστηροποιούμε το πλαίσιο καθώς αν πάψει η απασχόληση τότε η άδεια ανακαλείται».

Το σημαντικό είναι η ψήφιση της τροπολογίας” σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και διευκρίνισε ότι ο νόμος “δίνει άδεια διαμονής για εργασία, δεν παραπέμπει σε δικαίωμα παραμονής και αφορά μόνο 30.000 ανθρώπους”. Σημείωσε επίσης, πως δεν πρόκειται για ρύθμιση που θα διαρκέσει διηνεκές: “Όσο υφίστανται η άδεια εργασίας υφίστανται και η άδεια παραμονής”, εξήγησε.

Να τονίσουμε ότι 6 είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζουν δημόσια έντονο προβληματισμό για την τροπολογία Καιρίδη σχετικά με τη χορήγηση άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες που βρίσκονται τουλάχιστον τρία χρόνια στη χώρα.

Πρόκειται για τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Μίλτο Χρυσομάλλη και Στράτο Σιμόπουλο, οι οποίοι επέκριναν τους χειρισμούς του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου σε τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, ζητώντας νομοτεχνικές βελτιώσεις, αλλά και τους Θάνο Πλεύρη, Ανδρέα Κατσανιώτη και Κώστα Καραγκούνη, που εξέφρασαν αντίστοιχους προβληματισμούς σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν τα τελευταία 24ωρα.