Μαργέλης για Σαμαρά: “Από την πρώτη ημέρα με διαβεβαίωσε ότι όσο αυτός υπάρχει δεν πρόκειται να καταργηθεί το Εφετείο Καλαμάτας” (vid)

Τα όσα βγήκαν ως σχέδια για το δικαστικό… Καλλικράτη έβαζαν στις προτάσεις τους στο “μάτι” και το Εφετείο της Καλαμάτας. Η παρέμβαση πολλών παραγόντων ήταν δυναμική, κυρίαρχα των τοπικών λειτουργών της δικαιοσύνης -με μπροστάρη τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας- σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, αλλά υπήρξε μια καταλυτική παρέμβαση που… σταμάτησε κάθε συζήτηση που πήγε να ξεκινήσει. Κι αυτή ήταν -για μία ακόμη φορά ουσιαστική για τις τοπικές εξελίξεις- από τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Η όλη συζήτηση, εάν… προχωρούσε, θα αδικούσε ακόμη και στην θεωρία της τα όσα έχουν προγραμματιστεί για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στον τόπο που καθοριστικά (υπο)στηρίζεται στην ύπαρξη του Εφετείου και όχι μόνον. Και αυτό γιατί, ήδη, δρομολογείται η ουσιαστική αναβάθμιση των δικαστικών λειτουργιών με το νέο κτήριο του Ειρηνοδικείου της Πύλου που θα λειτουργήσει περιφερειακά και που πρόσφατα αναγγέλθηκε πως ξεκινά η υλοποίησή του από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., και εδώ να σημειωθεί, με παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά.

Μαργέλης: “Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Οι δικηγόροι Καλαμάτας νίκησαν”

“Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Νενικήκαμεν! Η επιχειρηματολογία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας  δικαιώθηκε και έπιασε τόπο. Η στρατηγική του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας δικαιώθηκε και έπιασε τόπο.  Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας δικαιώθηκαν. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας νίκησε. Οι δικηγόροι της Καλαμάτας νίκησαν. Η Μεσσηνία νίκησε. Οι Κασσάνδρες  διαψεύστηκαν.  Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Το Εφετείο Καλαμάτας παραμένει ! Ο δικαστικός σχηματισμός στην Πύλο όχι μόνο παραμένει αλλά αναβαθμίζεται από Ειρηνοδικείο σε περιφερειακό Πρωτοδικείο  ή σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας.   Στην Πύλο θα εκδικάζονται υποθέσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, υποθέσεις Μονομελούς Πρωτοδικείου  και θα υπάρχει Πρόεδρος υπηρεσίας

Το Πρωτοδικείο Σπάρτης μεταφέρεται στο Εφετείο Καλαμάτας.  Υπάρχει γι’ αυτό ρητή και κατηγορηματική δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης, δέσμευση που έγινε ενώπιον μου και παρουσία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης της Προέδρου του Δικηγορικού συλλόγου Γυθείου,  Βουλευτών του Νομού Λακωνίας, του Δημάρχου Σπάρτης καθώς και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λακωνίας. 

Για την στρατηγική που ακολούθησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, όπως αντιλαμβάνεστε, έχουν συμβεί αρκετά πράγματα που λέγονται αλλά και αρκετά που δεν λέγονται”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.

Ο κ. Μαργέλης παράλληλα αναφέρθηκε και σε μια σειρά από πρόσωπα από τον χώρο της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής και κύρια από τον χώρο της Δικαιοσύνης που στήριξαν αυτή την προσπάθεια.

“Στην τελική φάση συνοδοιπόρος του Δ.Σ. Καλαμάτας, εγγυητής της διατηρήσεως του Εφετείου Καλαμάτας, αλλά και του Δικαστικού σχηματισμού στην Πύλο υπήρξε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έδειξε έμπρακτα πραγματικό και συγκινητικό ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία. Οι παρεμβάσεις και το κύρος του απέτρεψαν την οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη…”

Μάλιστα σε αυτό το σημείο απευθυνόμενος προς το σώμα αποκάλυψε και κάποιες λεπτομέρειες της άμεσης αντίδρασης που υπήρξε: “…Το πόρισμα της Επιτροπής κοινοποιήθηκε πριν δύο εβδομάδες μεσημεριανή ώρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τηλεφώνησα στον Αντώνη Σαμαρά. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε συγκινήθηκα. Μου είπε “Πρόεδρε ξέρω τι με θέλεις… Έχω ήδη ενημερώσει το Υπουργείο, όσο είμαι εγώ στη Μεσσηνία δεν θα φύγει το Εφετείο της Καλαμάτας. Χαρακτηριστικό το ενδιαφέρον του στις 7 η ώρα που τον πήρα ήξερε ήδη γιατί τον ήθελα. Και το δεύτερο, κάθε ημέρα δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον του, σε καθημερινή μας επικοινωνία για αυτό το θέμα”.