Αντίδραση Σαμαρά στην τροπολογία για τους παράνομους μετανάστες – Ζητά την απόσυρσή του

Τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού δίνει τη δυνατότητα τριετούς άδειας διαμονής για να εργαστούν, σε μη νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι όμως ζουν και αποδεδειγμένα έχουν εργαστεί στην Ελλάδα επί τριετία.

Όπως επισημαίνεται, για πρώτη φορά εισάγεται η σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας, καθώς η άδεια θα δίνεται μόνον σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται. Γι’αυτό και θα ανακαλείται όταν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση:

Δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023 υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

– Δεν δίνει καν δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε βέβαια σε μόνιμη διαμονή ή ακόμα περισσότερο σε ιθαγένεια, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη δε άδεια εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο.

Η ρύθμιση αφορά περίπου 30 χιλιάδες δικαιούχους σύμφωνα με συγκεκριμένους υπολογισμούς.

Τέλος, η ρύθμιση φαίνεται να σχετίζεται με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, για τους εργάτες γης αλλά και γενικότερα για εργαζόμενους χαμηλής και μέσης ειδίκευσης.

Έντονη αντίδραση Σαμαρά

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του χαρακτήρισε λαθνασμένη την τροπολογία, η οποία, όπως υποστηρίζει “νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία!”.

“Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική! Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες.

Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…” ανέφερε στη δήλωσή του.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι με αυτήν την τροπολογία, η Ελλάδα γίνεται, “επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών” και ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία.

“Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.” καταλήγει.

Πηγή: The Toc