Ισραήλ: Κοντά σε συμφωνία για εκεχειρία: “Είναι δύσκολη απόφαση αλλά η σωστή” είπε ο Νετανιάχου

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ, υπό τον Μπενχαμίν Νετανιάχου, για το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Χαμάς που θα αφορά την ανταλλαγή ομήρων αλλά και περιοδική κατάπαυση πυρός, η Haaretz διέρρευσε πως η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει 30 παιδιά και 20 γυναίκες, εκ των οποίων οι οχτώ είναι μητέρες.

Η ισραηλινή εφημερίδα ανέφερε ακόμη ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισε μετά τις 20:00, ενώ λίγο νωρίτερα είχε τελειώσει και η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Χαμάς έχει απαγάγει περίπου 30 παιδιά και εφήβους και τουλάχιστον 13 μητέρες ανάμεσα στους δεκάδες ομήρους.

Το CNN σημειώνει ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα δώσει τη δυνατότητα για μια διακοπή 4-5 ημερών στις εχθροπραξίες.

Οι όμηροι θα επιστρέφουν στο Ισραήλ κατά τμήματα, ενώ για κάθε έναν θα απελευθερώνονται τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, δηλαδή 150 άτομα, προσθέτει το CNN. Όλοι τους θα είναι γυναίκες και παιδιά.

Σημειώνεται ότι οι Ισραηλινοί όμηροι που θα αφεθούν ελεύθεροι είναι πολίτες και όχι στρατιωτικοί.

Πάνω από 230 όμηροι κάθε ηλικίας και στην πλειονότητά τους πολίτες έχουν απαχθεί από τη Χαμάς.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τόνισε ότι «δεν θα σταματήσουμε μετά την εκεχειρία». Ακόμη υπερασπίστηκε τη συμφωνία λέγοντας «είναι δύσκολη και οδυνηρή από ανθρώπινη άποψη, αλλά είναι η σωστή συμφωνία». Κατέστησε όμως σαφές ότι η συμφωνία περιλαμβάνει επισκέψεις του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί, καθώς και την προμήθεια φαρμάκων.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο NBC News ότι το Ισραήλ δεν θα ανταλλάξει Παλαιστίνιους κρατούμενους με μη Ισραηλινούς ομήρους και ότι οι τρίτες χώρες θα πρέπει να διαπραγματευτούν για την απελευθέρωση των πολιτών τους. Όσοι έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα μαζί με την υπηκοότητα άλλης χώρας περιλαμβάνονται πάντως στη συμφωνία με το Ισραήλ.

Τι γίνεται με τα υπόλοιπα παιδιά

Εν τω μεταξύ, οι Times of Israel μεταφέρουν τους ισχυρισμούς της Χαμάς ότι δεν μπορεί να εντοπίσει άλλα 10 παιδιά (δηλαδή, πέρα από τα 30) που απήχθησαν κατά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.

Η τρομοκρατική οργάνωση ισχυρίζεται ότι έχει 210 από τους περίπου 240 ομήρους, μεταξύ των οποίων και 40 παιδιά. Τους υπόλοιπους έχει η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ που έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι η Χαμάς μπορεί να αποδείξει ότι είναι σε θέση να εντοπίσει και να απελευθερώσει μέχρι και 30 γυναίκες και παιδιά. Κυβερνητική πηγή στο Ισραήλ είχε αναφέρει εξάλλου ότι σε δεύτερο χρόνο η Χαμάς θα κληθεί να εντοπίσει γυναίκες και παιδιά που κατέχουν άλλες ομάδες.