Ισπανία – Ελλάδα 9-6: Πάλεψε η Εθνική μας αλλά λύγισε στον τελικό από την φούρια ρόχα

Η Εθνική Ελλάδος πόλο γυναικών δεν τα κατάφερε στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος απέναντι στην Ισπανία, ηττήθηκε με 6-9 και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια.

Μαχήτριες, αξιέπαινες, συγκλονιστικές! Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών βρέθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και προσπάθησε να κάνει την υπέρβαση, κοιτάζοντας στα μάτια και κοντράροντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανίας, για να έρθει το φινάλε και να βρει την φούρια ρόχα να πανηγυρίζει το τρόπαιο επικρατώντας 9-6 της γαλανόλευκης.

Η παράδοση που θέλει την Ελλάδα να χάνει στους τελικούς του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος συνεχίστηκε αλλά η ομάδα της Αλεξίας Καμμένου μετά από 4 χρόνια απουσίας επέστρεψε στο βάθρο μεγάλης διοργάνωσης και αυτό είναι το σημαντικό! 

Το ματς

Η Εθνική ομάδα δεν ξεκίνησε καλά τον τελικό, με τις παίκτριες της Αλεξίας Καμμένου να μπαίνουν εμφανώς αγχωμένες στο παιχνίδι, έχοντας κακές επιλογές στην επίθεση, ενώ και η τερματοφύλακας Τέρε, σταμάτησε όσα σουτ πήγαν στην εστία της, καθώς και πέναλτι της Ελευθερίας Πλευρίτου. Οι Ισπανίδες από την άλλη ήταν πιο εύστοχες κυρίως από την περιφέρεια και έκλεισαν το οκτάλεπτο προηγούμενες με 3-0.

Στο δεύτερο μέρος του αγώνα ωστόσο, οι Ελληνίδες αντέδρασαν, έπαιξαν πολύ πιο συγκεντρωμένα και με εξαιρετικές άμυνες στον παίκτη παραπάνω, περιόρισαν πολύ τις Ισπανίδες, ενώ στην επίθεση με σωστές επιλογές και με γκολ των Χυδηριώτη, Μαργαρίτας Πλευρίτου και Σιούτη μείωσαν σε 4-3 και μπήκαν ξανά στη διεκδίκηση του χρυσού.

Στο τρίτο οκτάλεπτο οι Ελληνίδες προσπάθησαν να ισοφαρίσουν και να γυρίσουν το ματς, ωστόσο ήταν άστοχες, ενώ και οι άμυνες έγιναν αρκετά πιο πιεστικές και είχαν τον πρώτο λόγο. Η Εθνική είχε ακόμη ένα χαμένο πέναλτι με την Βασιλική Πλευρίτου, ενώ και η Σταματοπούλου απέκρουσε στην άλλη πλευρά την εκτέλεση της Εσπάρ. Στην αμέσως επόμενη επίθεση ωστόσο οι Ισπανίδες κέρδισαν ξανά πέναλτι και ευστόχησαν για το 5-3, που ήταν και το σκορ της περιόδου.

Στο τελευταίο καθοριστικό οκτάλεπτο η Ξενάκη έκανε το 5-3, με τη Ρουίθ να απαντάει και την Ελευθερία Πλευρίτου να γράφει με τεχνικό σουτ το 6-5, πέντε λεπτά πριν το τέλος. Μετά από καλή άμυνα, η Χυδηριώτη πέτυχε το γκολ και ισοφάρισε σε 6-6 βάζοντας την Ελλάδα για τα καλά στον τελικό. Ένα λεπτό μετά όμως η Ρουίθ έγραψε το 7-6 στον παραπάνω και στην επόμενη επίθεση η Γκαρθία έκανε το 8-6, που ουσιαστικά ήταν καταδικαστικό για την ελληνική ομάδα. Το τελικό 9-6 διαμόρφωσε η Εσπάρ δευτερόλεπτα πριν το τέλος για να σφραγίσει την επικράτηση των Ισπανίδων και το δεύτερο διαδοχικό χρυσό μετάλλιό τους. Η Εθνική κατέκτησε το ασημένιο για τέταρτη φορά στην ιστορία της, σημειώνοντας ασφαλώς μια μεγάλη επιτυχία.

MVP η Πλευρίτου

Η Ελευθερία Πλευρίτου τιμήθηκε ως η πολυτιμότερη παίκτρια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με τον πρόεδρο της ΚΟΕ και αντιπρόεδρο της LEN, Κυριάκο Γιαννόπουλο, να κάνει την απονομή.

Η Εθνική ομάδα γυναικών πόλο ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Μάλιστα, η MVP της διοργάνωσης ήταν Ελληνίδα, με την Ελευθερία Πλευρίτου να αναδεικνύεται η πολυτιμότερη παίκτρια του τουρνουά. Την απονομή του βραβείου έκανε ο πρόεδρος της ΚΟΕ και αντιπρόεδρος της LEN, Κυριάκος Γιαννόπουλος.

Τα οκτάλεπτα: 3-0, 1-3, 1-0, 4-3

Ισπανία (Μινγκέλ Άνχελ Γκαΐα Όκα): Τέρε, Έστερ, Νόγκουε, Εσπάρ 2, Ορτίθ 1, Πέρεθ 1, Πρατς, Ρουΐθ 2, Πένια, Φόρκα, Καμούς, Γκαρθία 1, Λέιτον 1

Ελλάδα (Αλεξία Καμμένου): Σταματοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου, Χυδηριώτη 2, Τριχά, Μαργαρίτα Πλευρίτου 1, Ξενάκη 1, Νίνου, Πάτρα, Σιούτη 1, Βασιλική Πλευρίτου, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σωτηρέλη.

Η Εθνική έχασε την ευκαιρία να προσθέσει στην πλούσια συλλογή της το χρυσό μετάλλιο που της έλειπε και κατέκτησε το ασημένιο, με τη χώρα μας να φτάνει συνολικά τα 12 μετάλλια στις διοργανώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 15 αθλήτριες που είναι στην αποστολή και συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό οι έξι βρίσκονταν και στο ρόστερ της ομάδας που κατέκτησε το ασημένιο το 2018. Πρόκειται για τις Ιωάννα Σταματοπούλου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Ελευθερία Πλευρίτου, Έλενα Ξενάκη, Ιωάννα Χυδηριώτη και Μαρία Πάτρα.

Για όλες τις άλλες είναι το πρώτο τους μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Τα μετάλλια της Εθνικής πόλο γυναικών
  1. 2004 Ολυμπιακοί Αγώνες (Αθήνα), Ασημένιο
  2. 2005 World League (Κίρισι), Χρυσό
  3. 2007 World League (Μόντρεαλ), Χάλκινο
  4. 2010 World League (Σαν Ντιέγκο), Χάλκινο
  5. 2010 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Ζάγκρεμπ), Ασημένιο
  6. 2011 Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Σαγκάη), Χρυσό
  7. 2012 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Αϊντχόφεν), Ασημένιο
  8. 2012 World League (Τσανκτσού), Χάλκινο
  9. 2018 Ευρωπαϊκό Κύπελλο (Ποντεβέρδα), Χρυσό
  10. 2018 Μεσογειακοί Αγώνες (Ταραγόνα), Χάλκινο
  11. 2018 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Βαρκελώνη), Ασημένιο
  12. 2022 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Σπλιτ), Ασημένιο

* Ο μικρός τελικός που διεξήχθη λίγη ώρα νωρίτερα βρήκε την Ιταλία να επικρατεί με 16-13 της Ολλανδίας και να κατακτάει το χάλκινο μετάλλιο στη διοργάνωση.