ΑΕΚ: Επισήμως κιτρινόμαυροι οι Τζιμπρίλ Σιντιμπέ και Τομ Φαν Βέερτ μέχρι το 2024

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε και τυπικά τη μεταγραφή του 30χρονου Γάλλου διεθνούς ακραίου αμυντικού, Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, ανακοινώνοντας την απόκτησή του μέχρι το 2024.

Παίκτης της ΑΕΚ είναι και με τη βούλα ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, με την Ένωση να ανακοινώνει την απόκτησή του 30χρονου Γάλλου διεθνούς δεξιού μπακ και εν ενεργεία παγκόσμιου πρωταθλητή με τους τρικολόρ στο Μουντιάλ του 2018 για δύο χρόνια. Ο Σιντιμπέ έφτασε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Πέμπτης (8/9), προκειμένου να περάσει τα ιατρικά και να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στην Ένωση.

Τα τελευταία χρόνια, ο Σιντιμπέ έπαιξε στη Μονακό με την οποία πέρυσι είχε 26 συμμετοχές ενώ την περίοδο 2016-17 πανηγύρισε μαζί της το πρωτάθλημα Γαλλίας. Εχει επίσης αγωνιστεί σε Λιλ, Τρουά και Έβερτον. Προέρχεται από τα τμήματα υποδομής της Τρουά και είναι 14 φορές διεθνής με 1 γκολ.

Συνολικά στην καριέρα του μετρά 365 επίσημα ματς σε συλλόγους, με 18 γκολ και 37 ασίστ. Είναι ο πέμπτος Γάλλος που φορά τα κιτρινόμαυρα, μετά τους Ερίκ Ραμπεσαντρατανά, Ολιβιέ Ενσιαμπαφούμου, Νταμιέν Λε Ταλέκ και Κλεμάν Μισελέν.

Έτσι ο Σιντιμπέ έγινε το όγδοο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ στο τρέχον μεταγραφικό παζάρι (μαζί με την ενεργοποίηση της οψιόν στον Τσούμπερ οι μεταγραφές είναι εννέα) και κατά πάσα πιθανότητα το τελευταίο της στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ

Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την απόκτηση του ποδοσφαιριστή Τζιμπρίλ Σιντιμπέ. Ο εν ενεργεία Παγκόσμιος Πρωταθλητής με τη Γαλλία δεξιός μπακ υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα μας έως το καλοκαίρι του 2024.

Ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1992 στην Τρουά της Γαλλίας. Σε ηλικία 8 ετών εντάχθηκε στην Ακαδημία της ομάδας της πόλης του. Τη σεζόν 2009-10 πραγματοποίησε την παρθενική του συμμετοχή με την πρώτη ομάδα, η οποία αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία της Γαλλίας, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2010 έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο απέναντι στη Γκρενόμπλ.

Με την Τρουά αγωνίστηκε σε 44 παιχνίδια (1 γκολ, 2 ασίστ) και αφότου τη βοήθησε να ανέβει στην πρώτη κατηγορία, πήρε μεταγραφή στη Λιλ αντί 2,5 εκατ. ευρώ. Με τη φανέλα της έκανε σε ηλικία 19 ετών το ντεμπούτο του στη Ligue 1, απέναντι στη Νις, το οποίο συνδύασε με γκολ.

Με τη Λιλ πραγματοποίησε συνολικά 119 συμμετοχές (11 γκολ, 7 ασίστ), αγωνίστηκε στο UEFA Champions League, ενώ το 2016 έφτασε έως τον τελικό του κυπέλλου Γαλλίας, στον οποίο μάλιστα σκόραρε, αλλά το γκολ του απέναντι στην Παρί δεν ήταν αρκετό (2-1).

Τον Ιούλιο του 2016 η Μονακό κατέβαλε 15 εκατ. ευρώ προκειμένου να τον αποκτήσει, με τον ίδιο να υπογράφει πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας. Στην πρώτη του χρονιά στο Πριγκιπάτο, ο Σιντιμπέ βοήθησε την ομάδα του να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος έπειτα από 17 χρόνια και επιλέχθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος.

Στα χρόνια της παραμονής του στο Μονακό αγωνίστηκε σε 174 ματς (6 γκολ, 23 ασίστ) και συμμετείχε σε έναν τελικό Kυπέλλου (2021) και δύο τελικούς Λιγκ Καπ (2017, 2018), ενώ τη σεζόν 2019-20 αγωνίστηκε ως δανεικός στην Έβερτον, πραγματοποιώντας 28 συμμετοχές με την αγγλική ομάδα (5 ασίστ).

Σε διεθνές επίπεδο, ο Σιντιμπέ αγωνίστηκε σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας και τον Σεπτέμβριο του 2016 έλαβε την πρώτη του κλήση για την Εθνική Ανδρών. Από τότε μετρά 18 διεθνείς συμμετοχές, με σημαντικότερη στιγμή φυσικά την παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και την κατάκτηση του τροπαίου.

Τζιμπρίλ, καλωσόρισες στην οικογένεια της ΑΕΚ!

Ο Τομ Φαν Βέερτ αποτελεί τον διακαή πόθο για την επίλυση της επιθετικής δυστοκίας

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε μια ακόμα μεταγραφή, καθώς ανακοίνωσε την απόκτηση του Ολλανδού επιθετικού Τομ Φαν Βερτ, ο οποίος μέχρι πρότινος ανήκε στον Βόλο. Ο έμπειρος στράικερ υπέγραψε μέχρι το καλοκαίρι του 2024 στην Ένωση.

Η ΑΕΚ βρήκε στο πρόσωπο του Τομ Φαν Βέερτ τον ιδανικό παρτενέρ του Σέρχιο Αραούχο στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Τομ Φαν Βέερτ ήταν ο “εκλεκτός” των ανθρώπων της ΑΕΚ προκειμένου να πλαισιώσει τον Σέρχιο Αραούχο στην κορυφή της επίθεσης. Ο Ολλανδός επιθετικός ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα, πήρε τη φανέλα με το Νο.9 και τέθηκε στη διάθεση του Ματίας Αλμέιδα ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος.

Ο Αργεντινός τεχνικός έχει πλέον στα χέρια του έναν επιθετικό με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Αραούχο. Ο Φαν Βέερτ είναι η επιτομή του φορ περιοχής, όπως απέδειξε και την περσινή σεζόν με τη φανέλα του Βόλου, όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 17 γκολ.

Την περσινή σεζόν ήταν ο πρώτος σκόρερ της Super League, σημειώνοντας 17 γκολ σε 32 συμμετοχές. Πριν από την ομάδα της Μαγνησίας είχε αγωνιστεί σε Ντεν Μπος, Άαλμποργκ, Χρόνινχεν και Άαλμποργκ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την απόκτηση του ποδοσφαιριστή Τομ Φαν Βέερτ από τον Βόλο ΝΠΣ. Ο Ολλανδός επιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα μας έως το καλοκαίρι του 2024.

Ο Τομ Φαν Βέερτ γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1990 στο Σιντ Μιχιλσχέστελ της Ολλανδίας. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην RKVV, ομάδα της περιοχής του, και στη συνέχεια εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Ντεν Μπος, με την οποία υπέγραψε και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Συνολικά φόρεσε τη φανέλα της σε 118 παιχνίδια (45 γκολ, 12 ασίστ).

Το καλοκαίρι του 2014 υπέγραψε στην Εξέλσιορ. Με την ομάδα του Ρότερνταμ αγωνίστηκε μέσα στην επόμενη διετία σε 70 ματς (31 γκολ, 6 ασίστ). Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Γκρόνινγκεν, με την οποία μέτρησε 54 συμμετοχές, σκοράροντας 18 φορές (4 ασίστ).

Τον Αύγουστο του 2018 μετακόμισε στη Δανία υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Άαλμποργκ, παίζοντας συνολικά σε 91 παιχνίδια (31 γκολ, 9 ασίστ). Τον Ιούλιο του 2021 ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για λογαριασμό του Βόλου ΝΠΣ και γρήγορα τράβηξε πάνω του τα βλέμματα με τις εμφανίσεις του και τα γκολ του.

Έπαιξε σε 34 παιχνίδια στη σεζόν 2021-22, πετυχαίνοντας 17 τέρματα, ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Φέτος πρόλαβε να αγωνιστεί σε τρία ματς πρωταθλήματος και να σκοράρει μια φορά.

Τομ, καλωσόρισες στην οικογένεια της ΑΕΚ”.

Ο Φαν Βέερτ σκοράρει και απειλεί με όλους τους τρόπους

Με τη βοήθεια της Opta/Stats Perform μπορούμε να δούμε τα σημεία εκτέλεσης, τον τρόπο που σκόραρε, αλλά και όλες τις τελικές που είχε στο πρωτάθλημα (κανονική διάρκεια και playouts). Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, ο Φαν Βερτ εκτελεί από καλά σημεία μέσα στη μεγάλη περιοχή, κεντρικά και αριστερά.

Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι πως εκτελεί με την ίδια ικανότητα τόσο με το αριστερό (6) όσο και με το δεξί πόδι (9), ενώ σημείωσε και δύο τέρματα με κεφαλιές. Βασικά, αν αφαιρέσουμε τα τέσσερα εύστοχα πέναλτι, ο Φαν Βερτ έχει περισσότερα τέρματα(!) με το αριστερό, το οποίο δεν είναι το καλό πόδι του.

Τα γκολ και οι τρόποι εκτέλεσεις του Φαν Βερτ στην περσινή Super League
Τα γκολ και οι τρόποι εκτέλεσεις του Φαν Βερτ στην περσινή Super League

Ο 32χρονος επιθετικός είχε 0.56 xGoals ανά 90′, το οποίο τον κατατάσσει μεταξύ των πιο απειλητικών ποδοσφαιριστών του περσινού πρωταθλήματος, ενώ συνολικά, αν αφαιρέσουμε τα πέναλτι, κατάφερε να σημειώσει 13 γκολ σε τελικές που είχαν “αξία” 9 expected goals. Δηλαδή, τέσσερα γκολ περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε να είχε βάλει με βάση την ποιότητα των τελικών προσπαθειών. Επομένως, πέρα από απειλητικός, ο Φαν Βερτ ήταν και πιο παραγωγικός απ’ το αναμενόμενο.

Φορ περιοχής με τέσσερα γκολ περισσότερα

Κι αυτό αφορά και την ατομική ποιότητά του, αλλά και το γεγονός πως ο Βόλος ήταν “χτισμένος” πάνω του. Ο Ολλανδός δεν είναι ο επιθετικός που θα δημιουργήσει και για τους συμπαίκτες του, όπως συμβαίνει με τον Αραούχο. Του αρέσει να βρίσκεται μέσα στο “κουτί” και να απειλεί κεντρικά (0.15 xGoals ανά τελική), όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, έχοντας παράλληλα μόλις 11 τελικές εκτός περιοχής.

Η ΑΕΚ πήρε έναν ποδοσφαιριστή που απέδειξε την περσινή σεζόν ότι μπορεί να σκοράρει με διαφορετικούς τρόπους, να βάλει δύσκολα στις αντίπαλες άμυνες και να δώσει βοήθειες όταν τα πράγματα θα ζορίσουν απέναντι σε ομάδες που θα έχουν ως στόχο να κλείσουν τους χώρους και να μην επιτρέψουν στην Ένωση να απειλήσει με αξιώσεις την εστία τους.

Οι τελικές και τα expected goals του Φαν Βερτ στην περσινή Super League
Οι τελικές και τα expected goals του Φαν Βερτ στην περσινή Super League

Το περσινό δείγμα του Φαν Βέερτ είναι παραπάνω από θετικό, αλλά τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Άλλο να αγωνίζεσαι σε μία ομάδα όπως ο Βόλος κι άλλο στην ΑΕΚ.

Το ζητούμενο για την Ένωση είναι να πάρει την εκτελεστική ικανότητα του Ολλανδού και αυξήσει τις τελικές του. Με τη φανέλα του Βόλου ο Φαν Βέερτ είχε 2.4 σουτ ανά 90′ και σίγουρα η ΑΕΚ θα θέλει να τον δει να εκτελεί περισσότερο, για να αυξήσει τα γκολ του.