Θερινό Σχολείο Καλαμάτας: Εκπαιδευτικές εκδρομές, ξεναγήσεις και αξέχαστες εμπειρίες για 35 νέους Ομογενείς

Με εκπαιδευτική επίσκεψη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και τον Ιερό Βράχο των Αθηνών έπεσε χθες η αυλαία του 15ου Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού για Νέους Ομογενείς (18-24 ετών) στην Καλαμάτα, το οποίο διοργανώθηκε (για πρώτη φορά) ως Πρόγραμμα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά. Το πρόγραμμα τελούσε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία το στήριξε από την πρώτη στιγμή οικονομικά και οργανωτικά.

Στο φετινό Θερινό Σχολείο συμμετείχαν 35 νέοι και νέες ομογενείς ελληνικής (κυρίως μεσσηνιακής) καταγωγής από την Αμερική, τον Καναδά και την Ρωσία, οι οποίοι πραγματοποιούν σπουδές σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

https://youtube.com/watch?v=ca1kD7l0E30%3Ffeature%3Doembed

Το πρόγραμμα μαθημάτων συνδυάστηκε με εκπαιδευτικές εκδρομές και ξεναγήσεις στο Ανάκτορο του Νέστορα και το Νιόκαστρο, στην Απάνω Πόλη της Κυπαρισσίας, στην Αρχαία Μεσσήνη (παρουσία του Αντιδημάρχου Μεσσήνης κ. Δαβίλλα), στις Μυκήνες και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (όπου παρακολούθησαν την “Μήδεια” του Ευριπίδη), στην Αρχαία Ολυμπία (ευχαριστούμε θερμά τον καθηγητή Γιώργο Κουρκούτα για την ξενάγηση), στο Σπήλαιο του Διρού και την Λακωνική Μάνη, καθώς και στο Κάστρο της Μεθώνης.

image
2
image


Ο Δήμος Καλαμάτας στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός του προγράμματος, διοργανώνοντας, μάλιστα, ελληνικό γλέντι με την παρουσία του Δημάρχου, Αθανάσιου Βασιλόπουλου, και με ζωντανή ελληνική μουσική για τον πανηγυρικό εορτασμό της λήξης του Θερινού Σχολείου.

image
image
image
image

Ξεχωριστής σημασίας για τους νεαρούς ομογενείς ήταν η επίσκεψή τους στην Στέγη της Εκκλησίας (ευχαριστούμε τον Υπεύθυνο της Στέγης κ. Παναγιώτη Μπιτσάνη για την άδεια), όπου πρόσφεραν δώρα και αντάλλαξαν σκέψεις και συναισθήματα με τους διαμένοντες στο Άσυλο Απόρων και Ανιάτων.

image
image
image

Φιλοξενήθηκαν, επίσης, για μια ημέρα στο Μανιατάκειο Ίδρυμα στην Κορώνη, σταθερό υποστηρικτή του Θερινού Σχολείου, όπου παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες διαλέξεις από σημαντικούς Έλληνες και ξένους Καθηγητές στην καινούρια αίθουσα Ταρσούλη και εν συνεχεία δοκίμασαν παραδοσιακή Μεσσηνιακή γουρουνοπούλα (ευγενική προσφορά του κυρίου Δημήτρη Μανιατάκη).

image
2
image
image

Επισκέφτηκαν, ακόμη την Κυπαρισσία, όπου σύσσωμο το διοικητικό προσωπικό της Δημοτικής Αρχής (ευχαριστούμε ιδίως την κυρία Στυλιανού και την κυρία Δρούλια) τους υποδέχθηκε με αγάπη και γενναιοδωρία, προσφέροντας αναμνηστικά δώρα που εντυπωσίασαν τα παιδιά, όπως βιβλία για την Τριφυλία, και παραχωρώντας αναψυκτικά στην παραλία και δείπνο στην Απάνω Πόλη της Κυπαρισσίας.

image


Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την ελεύθερη είσοδο που μας επέτρεψε να έχουμε στους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους. Οι σπουδαστές επισκέφθηκαν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας (ευχαριστούμε τον Διευθυντή του Μουσείου, Λοχαγό Χρήστο Κορομηλά) και στη Συλλογή Παραδοσιακών Ενδυμασιών Βικτωρίας Καρέλια (ευχαριστούμε τον κύριο Θεοχαρόπουλο).

image

Ξεναγήθηκαν ακόμα, στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, όπου γνωρίστηκαν με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, ο οποίος τους υποδέχτηκε και τους μίλησε για την Πολιούχο της πόλης. Σημαντική ήταν και η οικονομική στήριξη της Μητρόπολης προς το πρόγραμμα, για την οποία εκφράζουμε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας.

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές συνδυάστηκαν με κολύμπι στις παραλίες της Κυπαρισσίας, της Μπούκας, της Μάνης και της Φοινικούντας, καθώς και με κρουαζιέρες στον Μεσσηνιακό Κόλπο, την Σφακτηρία και το Χελωνάκι (μνημεία Άγγλων, Γάλλων και Ρώσων συμμάχων).

image

Διεξήχθησαν, επίσης, αγώνες σταδίου στην Ολυμπία και κολύμβησης στην Φοινικούντα, με έπαθλο έναν κλάδο ελαίας και ένα μπουκάλι μεσσηνιακού οίνου.

1
image

Φυσικά, από το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η εκπαιδευτική εκδρομή στον Ταϋγετο (Νέδουσα και Αρτεμισία) για την οποία οφείλουμε θερμότατες ευχαριστίες στο πάντα πρόθυμο προσωπικό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας Καλαμάτας. Ιδίως η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου, μέσω του δασκάλου κ. Γιώργου Αργυροηλιόπουλου (και του 17-χρονου γιου του), επέδειξε απαράμιλλο ενθουσιασμό, ξεναγώντας τα παιδιά στα μαγικά μονοπάτια και τους κρυμμένους πολιτιστικούς θησαυρούς του Ταϋγέτου.

1

Ιδιαίτερης αξίας ήταν και η ξενάγηση των συμμετεχόντων στις υπερσύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις του Costa Navarino, όπου παρακολούθησαν διάλεξη για την Ελληνική Δημοκρατία από την Επίκουρη Καθηγήτρια Ελένη Βολονάκη και τους προσφέρθηκε πολυτελές δείπνο, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Costa-Navarino-1