Διάσωση 49 μεταναστών ανοικτά της Πύλου – Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας (vid)

Μία λέμβος με 49 μετανάστες και ανάμεσά τους 4 παιδιά κινδύνευσε σήμερα το μεσημέρι 109 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Οι 47 από τους 49 αμανένεται να φτάσουν γύρω στη 1 τα ξημερώματα στο λιμάνι της Καλαμάτας με σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ μια 21χρονη γυναίκα και ο συνοδός της βρίσκονται ήδη στο Νοσοκομείο της πόλης. Αυτό αναφέρουν οι έως τώρα πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μετά από την κινητοποίηση των ελληνικών λιμενικών Αρχών για τη διάσωσή τους.

Το ότι το σκάφος κινδυνεύει το έμαθε ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας από τις ιταλικές Αρχές, με τις οποίες επικοινώνησαν πιθανότατα μετανάστες προκειμένου να ειδοποιήσουν για βοήθεια.

Αμέσως ζητήθηκε από τον Frontex να σταλεί στο σημείο drone και ο θάλαμος επιχειρήσεων ειδοποίησε τα παραπλέοντα πλοία για να σπεύσουν σε βοήθεια. Ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο προσέγγισε τη λέμβο και διέσωσε τους μετανάστες, οι οποίοι στη συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν στο σκάφος του Λιμενικού που θα τους μετέφερε στο λιμάνι της Καλαμάτας. 

Οι 49 μετανάστες επέβαιναν σε λέμβο και κάποιοι εξ αυτών φέρονται να επικοινώνησαν με τις ιταλικές Αρχές ζητώντας βοήθεια. Οι Ιταλοί ενημέρωσαν τον ελληνικό θάλαμο επιχειρήσεων, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή του Frontex, που έστειλε στην περιοχή ένα drone.

Οι ελληνικές αρχές ειδοποίησαν τα παραπλέοντα πλοία για να σπεύσουν σε βοήθεια. Ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο προσέγγισε τη λέμβο και διέσωσε τους μετανάστες, οι οποίοι στη συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν στο Περιπολικό Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, το οποίο τους μετέφερε στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασαν γύρω στη 1 τα ξημερώματα οι 47 από τους 49 συνολικά μετανάστες, που διασώθηκαν.

Μια 21χρονη γυναίκα, η οποία έχει υποστεί εγκαύματα από τον ήλιο, παρελήφθη μαζί με το συνοδό της από ελικόπτερο, που τους μετέφερε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Εκεί περίμενε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να γίνει διακομιδή της στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.     

Πρόκειται για 39 άνδρες (31 από τη Συρία, 7 από Αίγυπτο και 1 από Μπανγκλαντές), 2 γυναίκες από τη Συρία και 8 ανήλικα αγόρια (4 από Συρία και 4 από Αίγυπτο).

Φιλοξενούνται στο χώρο των αποθηκών του λιμανιού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με μέριμνα του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με τη σημαντική συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού και των εθελοντών της ΟΑΚ 4Χ4.

Είναι όλοι τους σε καλή κατάσταση και σήμερα αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους.

Εν τω μεταξύ σήμερα το μεσημέρι έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για το μεταναστευτικό με τη συμμετοχή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη.

Στόχος της συνάντησης ήταν η συνεχής συνεργασία των τριών συναρμόδιων υπουργείων, καθώς -όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΝΑΝΠ- η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού απαιτεί συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχε ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Γιώργος Αλεξανδράκης, έγινε παρουσίαση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.