Ερντογάν: Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά απελευθερωτική, αφού προστατεύει τα εδάφη της

«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι μια ομάδα μουτζαχεντίν (ιερών πολεμιστών) που προστατεύει τη γη της» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.”

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το κράτος του Ισραήλ,, αλλά ποτέ δεν δεχόμαστε να συμπεριφέρεται σαν οργάνωση αντί για κράτος» ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να φωνάζει την αλήθεια και θα προσφέρει τα πολιτικά μέσα και, αν χρειαστεί, τα στρατιωτικά. 

«Σε έναν κόσμο γεμάτο ζωντανούς νεκρούς, θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε την αλήθεια και να παίρνουμε πολιτικά και, αν χρειαστεί, στρατιωτικά μέτρα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δεν θα συμβιβαστούμε με τη στάση μας, όπως το απαιτεί η πίστη μας. Δεν θα καταφύγουμε σε βήματα που δεν θα ωφελήσουν την Παλαιστίνη. Είμαστε η Δημοκρατία της Τουρκίας με χιλιάδες χρόνια κρατικής σοφίας πίσω της» είπε χαρακτηριστικά. 

«Στην τελευταία τους συνάντηση ολόκληρη η Δύση ανακοίνωσε ότι θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Ω  Ισραήλ, μπορείς να είσαι μία οργάνωση γιατί η Δύση σου χρωστάει πολλά. Αλλά η Τουρκία δεν σου χρωστάει τίποτα. Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά μια ομάδα απελευθέρωσης και μουτζαχεντίν που αγωνίζεται να προστατεύσει τη γη της» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του Τούρκου προέδρου που χειροκροτήθηκε ζωηρά από το ακροατήριο .

«Καμία λέξη δεν μπορεί να συγκαλύψει τα εγκλήματα αυτών των κατακτητών που σφετερίζονται τα σπίτια και τα εδάφη των Παλαιστινίων, παίρνουν όπλα και σκοτώνουν πολίτες κατά βούληση και το κάνουν με την υποστήριξη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Ακριβώς όπως οι τρομοκράτες χαρακτηρίζονται τρομοκράτες, έτσι κι αν οι κλέφτες, που εμφανίζονται υπό τον μανδύα των εποίκων και με στρατιωτικές-αστυνομικές στολές, δεν ονομαστούν «κλέφτες» και οι δολοφόνοι δε ονομαστούν «δολοφόνοι» και δεν αντιμετωπιστούν ως τέτοιοι, δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή» τόνισε. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ, παρά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο χωρών, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύθηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας και αναφερόμενος στην Χαμάς δήλωσε ότι δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν την γη τους. Παράλληλα, καταλόγισε «ανικανότητα» στα Ηνωμένα Έθνη ως προς την κατάσταση στη Γάζα. κι έκανε λόγο για ανάγκη μεταρρύθμισης ώστε να γίνει αποτελεσματικότερο και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει δράσουν από κοινού για διαρκή ειρήνη και οι παγκόσμιες δυνάμεις να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις», δήλωσε επίσης.

O παλαιστινιακός λαός πρέπει να ενωθεί και να ενεργεί ως ένα για τη λύση των δύο κρατών, πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Είχαμε σχέδια να επισκεφθούμε το Ισραήλ, αλλά ματαιώθηκαν. Δεν θα πάμε», είπε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα της Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το κράτος του Ισραήλ, αλλά ποτέ δεν δεχόμαστε να συμπεριφέρεται σαν οργάνωση αντί για κράτος» ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να φωνάζει την αλήθεια και θα προσφέρει τα πολιτικά μέσα και, αν χρειαστεί, τα στρατιωτικά.

«Σε έναν κόσμο γεμάτο ζωντανούς νεκρούς, θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε την αλήθεια και να παίρνουμε πολιτικά και, αν χρειαστεί, στρατιωτικά μέτρα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δεν θα συμβιβαστούμε με τη στάση μας, όπως το απαιτεί η πίστη μας. Δεν θα καταφύγουμε σε βήματα που δεν θα ωφελήσουν την Παλαιστίνη. Είμαστε η Δημοκρατία της Τουρκίας με χιλιάδες χρόνια κρατικής σοφίας πίσω της» είπε χαρακτηριστικά.

« Έσφιξα το χέρι του Νετανιάχου μια φορά στη ζωή μου, στο Τουρκικό Σπίτι στην Αμερική. Έκανε κατάχρηση της καλής μας θέλησης. Είχαμε ένα σχέδιο για να πάμε στο Ισραήλ, το ακυρώσαμε. Έκαναν κατάχρηση της καλής μας θέλησης» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στην αποστολή των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή, καταφέρθηκε κατά των ΗΠΑ χωρίς να τις κατονομάζει:

«Οι δράστες πίσω από τη σφαγή στη Γάζα είναι εκείνοι που παρέχουν απεριόριστη υποστήριξη στο Ισραήλ. Απευθύνω έκκληση σε όσους τους ενθαρρύνουν. Όσο πεθαίνουν άμαχοι στη Γάζα, τα αεροπλάνα και τα πλοία που στέλνονται στην περιοχή μας δεν θα φέρουν ειρήνη».

Το Ισραήλ σκοτώνει παιδιά, ανέφερε σε έντονο ύφος απευθυνόμενος στο ακροατήριό, το οποίο αποτελείτο κυρίως από βουλευτές του ΑΚΡ, το οποίο διέκοπτε την ομιλία του φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Μέγας είναι ο Αλλάχ» (Αλλάχ ου ακμπάρ), «Στεκόμαστε δίπλα στην Παλαιστίνη» και «Στάσου όρθιος, μη λυγίζεις».

«Δεν μπορούμε ποτέ να επιτρέψουμε να σκοτωθούν αυτά τα παιδιά γιατί είμαστε άνθρωποι. Το είπα αυτό στον πρωθυπουργό τους τότε στο Νταβός, είπα ότι ξέρετε πολύ καλά πώς να σκοτώνετε. Από εκείνη την ημέρα, δεν ξαναπήγα ποτέ στο Νταβός» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικό εταίρο, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για το μεγάλο συλλαλητήριο που ετοιμάζεται στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο ομιλητής θα είναι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Σε αυτό περιμένουν πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμο και θα γίνει το Σάββατο, εν μέσω αντιδράσεων ότι ι θα επισκιάσει τον εορτασμό και τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Γιάννη Μανδαλίδη.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Ισραήλ πάγωσαν μετά από ισραηλινή επιδρομή σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα και σκότωσε 10 αμάχους το 2010.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα, σηματοδοτώντας τη βελτίωση των σχέσεων που ξεκίνησε με την απόφαση πέρυσι να επαναδιοριστούν πρεσβευτές.

Η Άγκυρα είχε δηλώσει προθυμία να ενταχθεί σε ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου που προωθούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με το Ισραήλ.

Πηγή:ertnews