Εκπληρώνεται η τελευταία επιθυμία του Πέτρου Θέμελη για ταφή του στην Αρχαία Μεσσήνη

Τελευταία επιθυμία του Πέτρου Θέμελη, που έφυγε χθες από τη ζωή, ήταν να ταφεί εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.

Έπειτα από παρέμβαση του προέδρου του Διαζώματος Σταύρου Μπένου και τη συναίνεση του μητροπολίτη Μεσσηνίας, η επιθυμία του καθηγητή θα πραγματοποιηθεί.

Να σημειωθεί τέλος ότι η νεκρώσιμος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ. στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου στην Αθήνα.

Την Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 14:00 μ.μ. θα ακολουθήσει η ταφή του στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Κ. Σακελλαροπούλου για Πέτρο Θέμελη

«Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη τον σπουδαίο αρχαιολόγο, στιβαρό επιστήμονα, χαρισματικό πανεπιστημιακό δάσκαλο, παθιασμένο ανασκαφέα, ακάματο ερευνητή, τον οραματιστή Πέτρο Θέμελη», αναφέρει στην ανάρτησή της στο facebook, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Προσθέτει πως ο Πέτρος Θέμελης «πίστευε στην “κοινωνικοποίηση” των μνημείων και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάστηκε, τόσο για την αποκατάσταση και ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, ενός από τα μεγαλύτερα ανασκαφικά και αναστηλωτικά έργα του τόπου μας, όσο και την ανάδειξη και προστασία των αρχαίων θεάτρων, ως ιδρυτικό μέλος του σωματείου “Διάζωμα”.»

Συμπληρώνει πως ο Πέτρος Θέμελης ήταν «σπάνιο, πρωτοπόρο πνεύμα, πολυδιάστατος άνθρωπος, ταγμένος “στο σκάμμα”, όπως έλεγε ο ίδιος, μυστικός συνομιλητής της πέτρας και του χώματος, ακροάστηκε τη φωνή του παρελθόντος και ξανάστησε, στο ήμερο μεσσηνιακό τοπίο, ανάμεσα στις ελιές, ένα ανοιχτό μουσείο. Στην Αρχαία Μεσσήνη, ξαναζωντάνεψε μια ολόκληρη πόλη και την παρέδωσε στον σύγχρονο κόσμο ως ένα υπόδειγμα αρχαιολογικού χώρου που υποδέχεται τον επισκέπτη όχι μόνο για τον περιδιαβεί, αλλά και για να τον ζήσει. Η προσφορά του υπήρξε μεγάλη».

Αντώνης Σαμαράς για Πέτρο Θέμελη

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη: «Ο Πέτρος Θέμελης υπήρξε εκ των κορυφαίων Ελλήνων αρχαιολόγων.
Η επιστημονική προσφορά του, ειδικά στην Μεσσηνία , είναι ανεκτίμητη.
Ο ελληνικός πολιτισμός σήμερα έγινε φτωχότερος.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποχαιρετούμε τον Πέτρο Θέμελη, έναν μεγάλο της ελληνικής αρχαιολογίας

Ο Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1936 και μετά την αποφοίτησή του από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνέχισε τις σπουδές του στην Γερμανία, από όπου και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα με θέμα της διατριβής του «Πρώιμα ελληνικά ταφικά μνημεία», η οποία εκδόθηκε το 1976.

Στα πρώτα χρόνια της επιστημονικής του πορείας συμμετείχε ως επιστημονικός βοηθός σε πλήθος ανασκαφών στο Στρατόνι της Χαλκιδικής, στην Πέλλα, στην Βεργίνα και στο Δερβένι. Από το 1963 έως το 1984 ως επιμελητής αρχαιοτήτων και αργότερα ως έφορος Αρχαιοτήτων ανέπτυξε πλούσια ερευνητική δράση στην Αττική, στην Ηλεία, στην Μεσσηνία, στους Δελφούς. Υποδειγματική υπήρξε η δουλειά του τόσο στην επανέκθεση του μουσείου των Δελφών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση του μνημείου του Δαόχου, όσο και στην επανέκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας το 1970. Από το 1984 έως το 2003 εκλέχτηκε και δίδαξε κλασική αρχαιολογία στο τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο. Έργο ζωής του εκλιπόντος είναι η έρευνα, αποκατάσταση και ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, για το οποίο γνώρισε τιμητικές διακρίσεις τόσο από ελληνικούς φορείς όσο και από ευρωπαϊκούς.

Στην εργογραφία του συγκαταλέγονται πάνω από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε πολλούς τομείς της αρχαιολογίας: την αρχιτεκτονική, την γλυπτική, την τοπογραφία, την εικονογραφία, την λατρεία, τα ταφικά έθιμα ενώ επιμελήθηκε και πλήθος επιστημονικών εκδόσεων.

Όσοι συνεργάστηκαν με τον καθηγητή γνωρίζουν την απλότητα, την προσήνεια την αγάπη του για την αρχαιολογική δουλειά που με τον δικό του μοναδικό τρόπο μετέδιδε σε όλους τους συνεργάτες του.

Σήμερα αποχαιρετούμε έναν μεγάλο της ελληνικής αρχαιολογίας με τα δικά του λόγια για την επιστήμη που υπηρέτησε με πάθος για πάνω από μισό αιώνα «Μπορούμε να προστατεύσουμε, να φωτίσουμε και να εκθέσουμε μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και να δώσουμε μια καινούργια ιδέα στην έννοια των αρχαιολογικών χώρων, αλλιώς είναι φυλακές. Ο αγώνας που κάνουμε είναι εναντίον των παλιών ιδεολογιών και αντιλήψεων. Υποφέρουμε από αυτές».

Αλέξης Χαρίτσης για την απώλεια του Πέτρου Θέμελη

Σήμερα η Ελλάδα έχασε έναν από τους πιο λαμπρούς της επιστήμονες.
Η Μεσσηνία όμως έχασε έναν δικό της άνθρωπο, τον πιο δικό της, ξεχωριστό άνθρωπο.

Ο Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και διέπρεψε ως πανεπιστημιακός δάσκαλος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, εξέχων επιστήμονας του Αρχαίου Κόσμου και παθιασμένος μέχρι την τελευταία στιγμή με την αρχαιολογική έρευνα.

Εκεί όμως που πραγματικά μεγαλούργησε ήταν στην Αρχαία Μεσσήνη. Έργο ζωής για τον ίδιο, κατάφερε μέσα από τις άοκνες προσπάθειές του για τέσσερις δεκαετίες να αποκαλύψει μια ολόκληρη αρχαία Πολιτεία και να μετατρέψει την αρχαία Μεσσήνη σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς και σε μια καθημερινή εμπειρία γνωριμίας και μάθησης γύρω από τη συναρπαστική ιστορία του παρελθόντος.

Είχα τη σπάνια τύχη και τιμή να γνωρίσω τον Πέτρο Θέμελη και να συνεργαστώ μαζί του. Από κάθε μας συνάντηση έφευγα γοητευμένος από το ακούραστο πάθος του για τον τόπο και ένιωθα ότι έβλεπα μπροστά μου ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι οι διανοούμενοι της δράσης. Γεμάτοι ζωή, σχέδια και φιλόδοξα οράματα, πάντα με βαθιά έγνοια συμβολής στη συλλογική μας πολιτισμική και κοινωνική αυτοσυνειδησία.

Αυτό εισέπρατταν καθημερινά οι επισκέπτες της Αρχαίας Μεσσήνης. Αυτό κερδίζαμε όλες και όλοι εμείς που περπατήσαμε στο μοναδικό αυτό χώρο ακούγοντας τον Πέτρο Θέμελη να εξηγεί, να συνδέει τα ευρήματα, να μας εισάγει στην κοινωνική πραγματικότητα μιας πόλης που ευτύχησε να ζήσει μια δεύτερη ζωή κάτω από την επίβλεψή του.

Τα πιο θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους συνεργάτες του.
Η ευγενική μορφή του Πέτρου Θέμελη θα είναι πάντα εκεί -στην Αρχαία Μεσσήνη- να μας υπενθυμίζει ότι το τοπικό μπορεί να είναι την ίδια στιγμή πανανθρώπινο και οικουμενικό.”

Π. Νίκας: “Θλίψη και οδύνη για τον θάνατο του Πέτρου Θέμελη”

Την οδύνη του για τον θάνατο του σημαντικού αρχαιολόγου και ακαδημαϊκού Πέτρου Θέμελη, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, εκφράζει σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

“Εκφράζω την θλίψη και την οδύνη μου για τον θάνατο του καθηγητή αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, ο οποίος αφιερώθηκε στην ανασκαφή και στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης. Αφήνει ένα εξαιρετικά μεγάλο έργο που συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι το θαύμασαν. Θα τον θεωρούμε πάντα Μεσσήνιο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα”.

Γιώργος Αθανασόπουλος για Πέτρο Θέμελη: “Ο Δήμος Μεσσήνης ορφάνεψε”

“Ο Πέτρος Θέμελης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχαιολόγους. Για μας ήταν χωρίς υπερβολή ο “πατέρας” της Αρχαίας Μεσσήνης.

Χάρις την αγάπη του, τις επιστημονικές του γνώσεις και το ανασκαφικό του έργο για 4 σχεδόν 10ετίες στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, την ανέδειξε ως μία από τις αρτιότερα σωζόμενες αρχαίες πόλεις παγκοσμίως.

Από σήμερα ο Δήμος Μεσσήνης ορφάνεψε.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.
Γιώργος Αθανασόπουλος
Δήμαρχος Μεσσήνης

Δήλωση Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου για την εκδημία του Πέτρου Θέμελη

Πληροφορούμενος τον θάνατο του Πέτρου Θέμελη ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η είδηση του θανάτου του Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη βύθισε στο πένθος την Καλαμάτα και την Μεσσηνία.

Ο Πέτρος Θέμελης αφιέρωσε τη ζωή του στην επιστήμη και στον τόπο μας, φέρνοντας στο φως την Αρχαία Μεσσήνη, την οποία αγάπησε ολόψυχα. Η Αρχαία Μεσσήνη “αναστήθηκε” με την άοκνη εργασία του και μετουσιώθηκε σε έναν αρχαιολογικό χώρο υπόδειγμα.

Η Καλαμάτα, της οποίας είχε ανακηρυχτεί Επίτιμος Δημότης, τον αποχαιρετά με σεβασμό και αγάπη.

Η Μεσσηνία μας τον ευγνωμονεί για το σπουδαίο έργο και την ιστορική και πολιτισμική παρακαταθήκη που αφήνει.

Αιωνία του η μνήμη!»