Θρήνος για τον 40χρονο επισμηναγό η τελευταία του πτήση ήταν και η μοιραία μπροστά στην οικογένειά του (vid)

Μια ανύποπτη τραγωδία εκτυλίχθηκε περίπου στις 11:10 το πρωί μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας κοντά στην βόρεια πύλη.

Ένα γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 40χρονου επισμηναγού του Επαμεινώνδα Κωστέα, ο οποίος εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και συνετρίβη κατά την προσγείωσή του με ένα διθέσιο αεροπλάνο τύπου Τ-2. Αμέσως έσπευσε στα συντρίμμια η ειδική μονάδα της πολεμικής μας αεροπορίας που δραστηριοποιήσει στο αεροδρόμιο και η οποία πιστοποίησε και τον θάνατο του άτυχου Ίκαρου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ακούστηκε μία έκρηξη εν πτήσει και άμεσα αποκολλήθηκαν τμήματα του αεροσκάφους με αποτέλεσμα λίγα δευτερόλεπτα αργότερα τη συντριβή του. Σε συναγερμό τέθηκαν άμεσα το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και Αστυνομία για τις πρώτες βοήθειες στο σημείο του δυστυχήματος.

Το τραγικό σενάριο ολοκληρώνεται με το γεγονός ότι την στιγμή της συντριβής όλη η οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου βρισκόταν στο αεροδρόμιο για το τελαιτουργικό που του είχαν ετοιμάσει συνάδελφοί του μιας και αυτή θα ήταν η τελευταία του πτήση με αυτό τον τύπο αεροσκάφους και η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να βρεθούν μάρτυρες στον άδικο χαμό του.

Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος που κατέπεσε είναι ένα τύπου Τ-2E Buckeye της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, στο οποίο επέβαινε μόνο ο αξιωματικός που έχασε τη ζωή του.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται από το 1958 και βρίσκονται στη διάθεση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από το 1976. Σε εξέλιξη εδώ και καιρό βρίσκονται σε πρόγραμμα αντικατάστασης λόγω παλαιότητας, ενώ η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι η τελευταία που τα χρησιμοποιεί παγκοσμίως.

Είναι Αμερικάνικης κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος. Το Τ-2 Buckeye είναι εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.


Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης.

Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.

Φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας για την πτώση του Αεροσκάφους Τ-2E Buckeye

Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:28, αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών.