Εγκαινιάστηκε η λειτουργία του Γραφείου Ομογένειας στο Δήμο Καλαμάτας

Εγκαινιάστηκε σήμερα Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023, η λειτουργία του Γραφείου Ομογένειας του Δήμου Καλαμάτας, που θα εξυπηρετεί στο εξής τους απανταχού Ομογενείς, παρέχοντάς τους πληροφόρηση, ενημέρωση και καθοδήγηση για ζητήματα που τους απασχολούν αναφορικά με τον Δήμο Καλαμάτας. Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, πρόκειται για ένα αίτημα της Ομογένειας που εκφράστηκε κατά τα ταξίδια του σε Αμερική και Αυστραλία, και πλέον υλοποιείται διευκολύνοντας την επικοινωνία, τη συνεργασία, τις σχέσεις και τις επενδύσεις των ομογενών με την πατρίδα.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: “ΈΧΟΥΜΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”

Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος ανέφερε: “Ως Δήμος επενδύουμε στην εξωστρέφεια, ενισχύουμε τους δεσμούς μας με τους Ομογενείς μας, χτίζουμε νέες σχέσεις με περιοχές όπου το ελληνικό στοιχείο πρωταγωνιστεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση -αν και μας καθυστέρησε η πανδημία- ως Δήμος έχουμε ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας με όλο τον κόσμο, με περιοχές που έχουμε αδελφοποιηθεί αλλά και με περιοχές που όπως προείπα, η Ελληνική παρουσία είναι ισχυρή.

Το επιβεβαιώνει αυτό η αδελφοποίηση με το Λόουελ πριν από 15 μήνες και θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλη Καυκά, το επιβεβαιώνει η παρουσία μας και η τιμή που υπήρξε για την Καλαμάτα στη Μελβούρνη, με την ονομασία ενός δρόμο σε Καλαμάτα Place, και θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό τον φίλο μας, τον Πρόεδρο του Σωματείου Μεσσηνίων Μελβούρνης «Παπαφλέσσα» Σταύρο Γκότση. Το επιβεβαιώνει αυτό η παρουσία μας στην Αδελαϊδα και η τιμή που μας επεφύλαξαν Ομογενείς εκεί, με μία μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της αδελφοποιημένης πόλης του West Torrens. Το επιβεβαιώνει η παρουσία των νέων Ομογενών στο Θερινό Σχολείο που πραγματοποιείται στην Καλαμάτα μετά από διακοπή λόγω πανδημίας, και θέλω να ευχαριστήσω για αυτό και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο Πρόεδρο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Γιώργο Βλαχάκη. Το επιβεβαιώνει κάθε συνάντηση που έχω με Ομογενείς που επισκέπτονται την Καλαμάτα και το Δημαρχείο μας”.

364177684 1147864029937415 1359248263229595096 n

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

“Σήμερα, με χαρά εγκαινιάζουμε τη λειτουργία του νεοσυσταθέντος Γραφείου Ομογένειας του Δήμου Καλαμάτας.

Ένα γραφείο το οποίο έρχεται πρώτα απ’ όλα να ικανοποιήσει ένα αίτημα που εκφράστηκε από τους ομογενείς μας κατά τις επισκέψεις μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία αλλά και στις εδώ συναντήσεις μου. Ένα αίτημα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα γραφείο, ένα σημείο όπου θα ενώνει το Δήμο μας με τους Ομογενείς, που θα μπορεί να τους παρέχει πληροφόρηση, να τους εξυπηρετεί, να διατηρεί ακόμα πιο ζωντανή αυτή τη σχέση που έχουν οι απανταχού της Γης Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι με την πατρίδα.

Και είναι διπλή η χαρά μας, καθώς σήμερα έχουμε εδώ μαζί μας, εκπροσώπους της Ομογένειας, ανθρώπους που με τη συλλογική τους δράση διατηρούν άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού, μεταλαμπαδεύοντας Αρχές και Αξίες συνδεδεμένες με το DNA του Έθνους μας στις επόμενες γενιές των Ελλήνων της Ομογένειας.

Η Ελλάδα είναι παντού, ο Ελληνισμός όπου κι αν βρίσκεται δημιουργεί και ανθίζει και οι Σύλλογοι της Ομογένειας διαδραματίζουν ένα σπουδαίο ρόλο, που τον αντιλαμβάνεται καλύτερα η καθεμιά και ο καθένας που θα επισκεφτούν το εξωτερικό και θα συναντήσουν μία κοινότητα Ελλήνων.

Άλλωστε, όπου κι αν βρισκόμαστε, στην Πατρίδα ή στο εξωτερικό, πρέπει και έχουμε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό στην καρδιά μας. Και αυτή να είναι η πυξίδα μας.

Και φυσικά, ως Δήμος δεν λησμονούμε, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού, οι Έλληνες «της διασποράς», όπως συνηθίζουμε να λέμε, αποτελούν μια τεράστια δύναμη που έχει συμπαρασταθεί στην Πατρίδα σε πολύ κρίσιμες στιγμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στήριξη της Ομογένειας όταν η Καλαμάτα μας χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο το ’86. Τότε που η στήριξη των απανταχού Ελλήνων ήταν συγκινητική. Όπως και η δημιουργία του νέου Νοσοκομείου μας, έχει τη σφραγίδα των ομογενών μας και πολλά – πολλά ακόμη.

Με αυτές τις σκέψεις, είμαι βέβαιος ότι η λειτουργία του Γραφείου Ομογένειας του Δήμου Καλαμάτας θα βοηθήσει στη διασύνδεση της Καλαμάτας με τους Ομογενείς, αλλά και θα λειτουργήσει προς όφελος της ανάπτυξης της περιοχής μας”.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Τις ευχαριστίες του και την ικανοποίησή του εξέφρασε ο νέος πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Γιώργος Βλαχάκης, που απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Καλαμάτας είπε χαρακτηριστικά “ακούσατε τον πόνο μας και σας ευχαριστούμε”, αναφερόμενος στο αίτημα που υπήρχε εκ μέρους των Ομογενών για σύνδεση με τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα σε θέματα διεκπεραίωσης και επικοινωνίας.

Για νέο κεφάλαιο που ξεκινά, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Βοστώνης, Νέας Αγγλίας, Βασίλης Καυκάς, επισημαίνοντας ότι εξαρτάται από όλους μας αυτό το σημαντικό βήμα να μην μείνει στα χαρτιά αλλά να προχωρήσει επί της ουσίας. Αναφέρθηκε στις προοπτικές της Καλαμάτας και στους μεγάλους ορίζοντες που ανοίγονται μετά και την απευθείας αεροπορική σύνδεση Βοστώνης με Αθήνα μέσω της Delta, ενώ ενημέρωσε για την τριμελή επιτροπή που συστάθηκε στον Δήμο του Lowell για τις υποτροφίες που θα δίνονται σε Καλαματιανούς φοιτητές και μαθητές, ώστε να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της Βοστώνης, που όπως υπογράμμισε είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. “Να συμβάλλουμε όλοι να πάμε στο επόμενο βήμα. Γκρεμίζουμε τείχη, ανοίγοντας τις καρδιές μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σταύρος Γκότσης Πρόεδρος Συλλόγου Παπαφλέσσας Μελβούρνης, που δήλωσε ότι αποτελούν μεγάλη τιμή στη Μελβούρνη οι δράσεις αυτές του Δήμου Καλαμάτας.

Την ικανοποίησή του για το Γραφείο Ομογένειας εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, Παναγιώτης Μπαζίγος.

Το Γραφείο Ομογένειας να συνδυαστεί με το μεγάλο κομμάτι της Επιχειρηματικότητας ζήτησε εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ο γραμματέας του Παύλος Γκραίκης, ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, Σταύρος Στούπας, επεσήμανε τις ευκαιρίες που σηματοδοτεί το Γραφείο Ομογένειας και μίλησε για τη δική του εμπειρία ως μέλος της αποστολής του Δήμου Καλαμάτας στο Lowell στη Μασαχουσέτη και της αδελφοποίησης με την αμερικανική πόλη.

Τη συγκίνησή του δεν έκρυψε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργος Εγγλέζος, λόγω οικογενειακών δεσμών με την Αμερική, ενώ απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Ομογένειας, είπε,  “είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για εσάς”, συμπληρώνοντας ότι οι συναντήσεις και η διασύνδεση αυτή θα βοηθήσει και την επιχειρηματικότητα.

Στα εγκαίνια του Γραφείου Ομογένειας παρευρέθηκαν επίσης οι: Ανδρέας Τσουκαλάς, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας, Αριστείδης Σούμπλης Εκπρόσωπος του Συλλόγου Καλαμάτα 23’Μελβούρνης, Πίτερ Σωτηρόπουλος μέλος του Μεσσηνιακού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας, Αλεξάνδρα Κατσαρού Πρώην Πρόεδρος Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κέλλυ Μακροπούλου Μέλος Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ: ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

Πρόκειται για ένα γραφείο διασύνδεσης των απανταχού Μεσσήνιων με το Δήμο Καλαμάτας και την πατρίδα, ένα νέο βήμα επικοινωνίας, ώστε να διεκπεραιώνονται σωστά και έγκαιρα τα θέματα των ομογενών, κατευθύνοντάς τους στις σωστές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται και η ενημέρωσή τους και για τα νέα της Καλαμάτας, μέσω του link διασύνδεσης στο site του Δήμου.

Μέσω του Γραφείου Ομογένειας του Δήμου Καλαμάτας θα υπάρχει πληροφόρηση σχετικά με θέματα πολιτογράφησης, Επιμελητηρίου, Εφορίας, ΚΕΠ, εξετάσεις ομογενών μαθητών-φοιτητών, Πιστοποιητικά, Μεταφράσεις, Στρατιωτικά ζητήματα, συνταξιοδοτικά και επενδυτικής φύσεως και γενικά ό,τι αφορά σε θέματα σχετικά με τον Δήμο Καλαμάτας.

Το γραφείο λειτουργεί στον 3ο όροφο του νέου Δημαρχείου, στο γραφείο 310. 

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-16:00

Τηλέφωνο εξυπηρέτησης: 2721360667

e-mail: omogeneia@kalamata.gr