Αναλυτικά οι τιμές της «πράσινης» κιλοβατώρας που έδωσαν για τον Ιανουάριο οι πάροχοι

Τη μετάβαση στη μετά τις επιδοτήσεις εποχή με ομαλό τρόπο εξασφαλίζουν τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ενέργειας, ρίχνοντας την τιμή της πράσινης κιλοβατώρας της ΔΕΗ στα 13,6 λεπτά και ακόμη χαμηλότερα στα 12,6 λεπτά για το κυμαινόμενο κίτρινο τιμολόγιο.

Η κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει –τουλάχιστον για το Γενάρη- το στοίχημα των τιμών με σύμμαχο τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου που διαμορφώθηκαν για τον Δεκέμβριο στα 102,2 ευρώ η μεγαβατώρα και έδωσαν χώρο στις εταιρείες να αποκλιμακώσουν τις τιμές της νέας χρονιάς χωρίς οριζόντια μέτρα στήριξης.

Φυσικά, κερδίζεται προς ώρας η πρώτη μάχη των νέων τιμολογίων και όχι ο πόλεμος καθώς η αγορά θα κάνει τον πρώτο απολογισμό της νέας πολύχρωμης τιμολόγησης το πρώτο τρίμηνο του έτους και με μεγαλύτερη ασφάλεια στο εξάμηνο. 

Από χθες πάντως όσοι καταναλωτές δεν ζήτησαν να μετακινηθούν σε άλλο πρόγραμμα έχουν μεταπέσει στο περιβάλλον των πράσινων τιμολογίων με τις τιμές να διαμορφώνονται σε ένα εύρος από 13,6 λεπτά έως 17 λεπτά.

Στο πράσινο τιμολόγιο, με βάση τις επιταγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μπορούν να παραμείνουν οι καταναλωτές για τουλάχιστον 12 μήνες. Ωστόσο η αγορά προεξοφλεί ότι τα πράσινα τιμολόγια ήρθαν για να μείνουν για πολύ, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τα ποσοστά προτίμησης των νοικοκυριών ακόμη και στο 80%. Το θετικό σημείο τόσο για τα πράσινα όσο και για τα κίτρινα τιμολόγια είναι ότι οι μετακινήσεις γίνονται αζημίως κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ελευθερία για τους καταναλωτές.

Με μία ματιά: Οι τιμές για το πράσινο τιμολόγιο

ΔΕΗ: Τελική χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες 0,13635 ευρώ/kWh και για τις 500 και πάνω 0,14595. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνεται και η έκπτωση 20%, ενώ η τελική τιμή προμήθειας στη νυχτερινή χρέωση διαμορφώνεται στα 0,11155 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

PROTERGIA: Η τελική τιμή διαμορφώνεται στο 0,1426 η κιλοβατώρα με το πάγιο στα τέσσερα ευρώ το μήνα.

ΗΡΩΝ: Πράσινο τιμολόγιο στα 14,05 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας.

Elpedison: 0,1706 ευρώ ανά κιλοβατώρα με πάγιο 5 ευρώ.

Volton: Διαμορφώνεται στα 0,1442 ευρώ ανά κιλοβατώρα με αρχική έκπτωση 20% και 20% έκπτωση συνέπειας.

Φυσικό Αέριο: Πράσινο τιμολόγιο στα 0,14265 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με πάγιο στα 5 ευρώ.

Ζενίθ: Πράσινο τιμολόγιο (Power Home Start) στα 0,16947 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Voltera: Με την έκπτωση βρίσκεται στα 14,39 λεπτά

NRG: 14,1 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας

Αναλυτικά οι τιμές ανά πάροχο

Ας δούμε όμως με ποιες τιμές κάνουν πρεμιέρα στο νέο μοντέλο τιμολόγησης οι πάροχοι ενέργειας με βάση τις ανακοινώσεις των εταιρειών.

Δείτε πίνακα:

reyma-pinakas
Πηγή: revma-online.gr

Το ειδικό τιμολόγιο της ΗΡΩΝ (Basic Home) προσφέρεται στην τιμή των 14 λεπτών ανά kWh, μαζί με την έκπτωση συνέπειας ενώ χωρίς την έκπτωση, η τελική τιμή είναι 18 λεπτά ανά kWh με πάγιο 5 ευρώ.