EuroLeague: Νέα εποχή με Ντέγιαν Μποντιρόγκα στον προεδρικό θώκο

Η EuroLeague είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τον Τζόρντι Μπερτομέου με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα στη θέση του προέδρου και με τον Αμερικανό Μάρσαλ Γκλίκμαν σε εκείνη του Γενικού Διευθυντή. Το δυαδικό μοντέλο και η συμμετοχή των ομάδων στη λήψη αποφάσεων περνάει από τη θεωρία στην πράξη

Παρά τις αντιρρήσεις των πέντε κλαμπ που συντάσσονται με τον Τζόρντι Μπερτομέου και τις απειλές του διαβόητου, πλέον, από την υπόθεση Λάσο, Χουάν Κάρλος Σάντσεθ, η EuroLeague προχωράει στην επόμενη μέρα της και ετοιμάζεται για τις διοικητικές αλλαγές που έχουν ήδη προαποφασιστεί.

Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα είναι έτοιμος να αναλάβει τη θέση του προέδρου, ενώ ο Αμερικανός Μάρσαλ Γκλίκμαν, άλλοτε συνεργάτης και σύμβουλος του Μπερτομέου, προωθείται για τη θέση του Γενικού Διευθυντή.

Ο 49χρονος Μποντιρόγκα, τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης σαν παίκτης (δύο με τον Παναθηναϊκό το 2000 και το 2002 και άλλη μία με την Μπαρτσελόνα το 2003), μέλος των 50 μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της διοργάνωσης και ίσως ο κορυφαίος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας που δεν έπαιξε στο ΝΒΑ, ακολουθεί εδώ και χρόνια καριέρα στο μάνατζμεντ.

Το 2007 είχε αναλάβει τη θέση του GM της Βίρτους Ρόμα, ενώ από το 2011 μέχρι το 2015 διετέλεσε πρόεδρος της σέρβικης ομοσπονδίας. Το 2014 ανέλαβε πρόεδρος της επιτροπής διοργανώσεων της FIBA Europe.

Ενδιάμεσα μαζί με τον Ζέλικο Ρεμπράτσα είχαν ιδρύσει ένα επενδυτικό όμιλο που ερχόταν σε επαφή με διάφορες startup εταιρείες προσφέροντας υπηρεσίες και κυρίως το κεφάλαιο για το ξεκίνημά τους.

Με τους ανθρώπους της EuroLeague έχει έρθει σε επαφή εδώ και αρκετό καιρό και είναι πρόθυμος να διαδεχθεί τον Μπερτομέου στον μάλλον τιμητικό ρόλο του προέδρου της εταιρείας των 11 κλαμπ-μετόχων που διαφεντεύουν την διοργάνωση.

Ο Μάρσαλ Γκλίκμαν είχε έρθει στο προσκήνιο πριν από οκτώ χρόνια όταν ερχόμενος κατευθείαν από τις ΗΠΑ είχε αναλάβει σύμβουλος του Τζόρντι Μπερτομέου. Στη συνέχεια αποσύρθηκε από τη θέση, καθώς ανέλαβε δράση η εταιρεία του G2 Strategic, που ειδικεύεται σε θέματα στρατηγικής του επαγγελματικού αθλητισμού, έχοντας για πελάτες, εκτός της EuroLeague, την La Liga, την Παρί Σεν Ζερμέν και άλλους.

Κάπως έτσι θα αποχωρήσει ο Τζόρντι Μπερτομέου και από τις δυο θέσεις που κατείχε μέχρι τις 30 του μηνός, εκτός βέβαια να οι απειλές για προσφυγή στα δικαστήρια από το μέτωπο των πέντε ομάδων οι οποίες τον στηρίζουν, γίνουν πράξη και υπάρξει νέα κωλλυσιεργία στη μετάβαση της EuroLeague στη νέα εποχή. Αυτή ίσως να’ ναι και η πρόθεση των πέντε (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Φενέρ, Εφές) που υποστηρίζουν ότι λόγω της απουσίας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας από τη νέα Ευρωλίγκα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην περίφημη συνέλευση του Νοεμβρίου (6-5 για έξωση του Μπερτομέου) τίθεται εν αμφιβόλω.

Η απάντηση των έξι ομάδων που συγκροτούν το στρατόπεδο της πλειοψηφίας (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Μακάμπι, Ζαλγκίρις, Μιλάνο και ΤΣΣΚΑ) είναι ξεκάθαρη: Πρώτον όταν έγινε η ψηφοφορία η ΤΣΣΚΑ συμμετείχε κανονικά στη διοργάνωση και κανείς δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα και δεύτερο και κυριότερο η παραμονή της ρωσικής ομάδας στην εταιρεία με την ιδιότητα του μετόχου, άρα και το δικαίωμα της να λαμβάνει κανονικά μέρος στο μάνατζμεντ και τις αποφάσεις του.

Το νέο δυαδικό μοντέλο διοίκησης, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί με επίσημες ανακοινώσεις μέχρι την Παρασκευή έχει την συμμετοχή στην οργάνωση και τη λήψη των αποφάσεων όλων των ομάδων, με τη δημιουργία των σχετικών επιτροπών που θα ελέγχουν πλήρως και θα έχουν τον τελευταίο λόγο στην πολιτική της διοργάνωσης από το οικονομικό μέχρι το αγωνιστικό κομμάτι.

Πηγή: sport24