Μεσσηνία: Διπλωματική αποστολή με 9 πρέσβεις σε ένα «ταξίδι» στον χώρο του ελαιολάδου, του πολιτισμού και της γνωριμίας με την περιοχή

Μια μεγάλη διπλωματική αποστολή περιοδεύει σήμερα στη Μεσσηνία με 9 πρέσβεις να δίνουν το παρών σε ένα «ταξίδι» στον χώρο του ελαιολάδου, του πολιτισμού και της γνωριμίας με την περιοχή προκειμένου να αναπτυχθούν μέσω αυτής συνεργασίες. Μια πρωτοβουλία εξαιρετικά σημαντική από εκείνες που ανοίγουν δρόμους στις διεθνείς συνεργασίες, και, η οποία ανήκε στην Πρέσβειρα του Παναμά που έλκει την καταγωγή της από τη Μεσσηνία την Julie Lymberopulos. Όλες σημερινές δράσεις γίνονται έπειτα από την πρωτοβουλία της κας Λυμπεροπούλου. Η σκέψη ήταν να φέρει και άλλες χώρες κοντά σε αυτόν τον όμορφο και ευλογημένο τρόπο, ώστε όπως είπε “…να ενισχυθούν οι σχέσεις σε οικονομικό, εμπορικό, πολιτισμικό, τουριστικό και σε κάθε άλλο επίπεδο”.

Η Α.Ε. Πρέσβειρα της Δημοκρατίας του Παναμά Mrs. Julie Lymberopulos, που με δική της πρωτοβουλία διοργανώθηκε η σημερινή επίσκεψη των εξοχότατων κ.κ Πρέσβεων στη Μεσσηνία, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που έχει με την περιοχή της Μεσσηνίας, λόγω καταγωγής και σημείωσε τα κίνητρα και τις ευκαιρίες που παρέχονται για την περιοχή μας για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων με τις εν λόγω χώρες.

Η αποστολή των Εξοχότατων κ.κ. Πρέσβεων αποτελούνταν από της Πορτογαλίας Mrs. Helena Paiva, Αλβανίας Mrs. Luela Hajdaraga, Κούβας Mr. Aramis Fuente Hernández, Σλοβακίας Mrs. Marcela Hanusova, Σλοβενίας Mrs. Tamara Weingerl Požar, Αυστρίας Mrs. Gerda Vogl, Μεξικό Mr. Alejandro García Moreno Elizondo και Νότιας Αφρικής Mrs. Lindiwe Gail Msengana – Ndlela.

Ο πρώτος σταθμός ήταν γνωριμία με το μεσσηνιακό πρωινό και τα προϊόντα του τόπου στον εξαιρετικό χώρο στην Ανδρούσα «Olive Routes». Η πρώτη εμπειρία με το τοπικό προϊόν ήταν μοναδική με τις γεύσεις να πρωταγωνιστούν. Μια εξαιρετική παρουσίαση από την Μεσσήνια γευσιγνώστρια Δήμητρα Μαθιοπούλου σε μια βουτιά στην ιστορία και τον πολιτισμό, την αξία του ελαιολάδου στην ζωή, την οικογένεια και την εξέλιξη του τομέα.

Η ιστορία του ελαιολάδου και μέσα από ένα εξαιρετικό βίντεο και ακολούθως η πρακτική αναφορά στα όσα έχουν εξελιχθεί στον χρόνο, στο σύγχρονο ελαιοτριβείο της οικογένειας Κοντόπουλου που για 5η γενιά συνεχίζει δυναμικά.

Αμέσως μετά μετέβησαν στο κάστρο της Ανδρούσας και με θέα τον «ωκεανό» της ελιάς στον κάμπο της Μεσσηνίας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την όλη ελαιοκομική διαδικασία.

Μια ξεχωριστή διαδρομή που είχε αρκετούς σταθμούς ανάμεσά τους και ιδιαίτερη και η επίσκεψη στο δημαρχείο της Καλαμάτας. Συνάντηση με τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και μια εκτενής συζήτηση για τις προοπτικές και τις εξωστρεφείς πρωτοβουλίες της πόλης με το περιθώριο αρκετών συνεργασιών να τίθεται επί τάπητος.

Από τον Δήμαρχο παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι δράσεις και τα προγράμματα που “τρέχουν” αυτό το διάστημα για την Καλαμάτα τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε αναπτυξιακό επίπεδο. “Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας”, είπε ο δήμαρχος συμπληρώνοντας ότι “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που για πρώτη φορά έχουμε τόσους πολλούς πρέσβεις εδώ στην Καλαμάτα. Επιδιώκουμε τη συνεργασία και να στήσουμε τις βάσεις για αμοιβαία υποστήριξη και συνεργασία”.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συμμετοχή της Καλαμάτας στο πρόγραμμα με τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2023, για το οποίο ο Δήμαρχος δέχτηκε ερωτήσεις και έδωσε διευκρινίσεις, ενώ ανέλυσε το όραμά του για την Καλαμάτα του μέλλοντος και την επικείμενη μεταμόρφωση της πόλης μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις.

Το μεσημέρι ξεχώρισε η επίσκεψή τους στο μουσείο και την Συλλογή Ελληνικών ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”, εκεί όπου τους περίμενε η κα Βίκυ Καρέλια, με τους διπλωμάτες να μένουν εντυπωσιασμένοι από τα όσα αντίκρισαν.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, εκεί τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Ξυγκώρος, μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, των Συλλογών Εστίασης Μεσσηνίας και Καλαμάτας. Επίκεντρο της συνάντησης ήταν η προώθηση και ανάπτυξη των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και των Ευρωπαϊκών χωρών, η ενίσχυση της διακίνησης του εμπορίου και της ανάπτυξης. Η στήριξη των επιχειρηματιών που επιθυμούν να δημιουργήσουν συνεργασίες, καθώς και η τουριστική συνεργασία και προώθηση προϊόντων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε κλάδους κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς των εξαγωγών και των επενδύσεων, όπως τρόφιμα και ποτά, βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα κ.α., καθώς και στη διερεύνηση ευκαιριών στον κλάδο του τουρισμού. 

Από την πλευρά του Επιμελητηρίου o Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Ξυγκώρος ανέφερε πως επιχειρηματικές συναντήσεις διευκολύνουν περαιτέρω την γνώση, την ανάλυση των ιδιαιτεροτήτων, αλλά και τα σημεία σύγκλησης των οικονομιών των εν λόγω χωρών. Ιδιαιτέρως στάθηκε στη μόνιμη συνεργασία που επιβάλλεται να έχουν οι επαγγελματικοί φορείς με τους εμπορικούς ακολούθους των Πρεσβειών στη χώρα μας, έτσι ώστε να διευκολύνουν το εξαγωγικό εμπόριο και τη προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και να κατευθύνουν τις εξελίξεις για το μέλλον.  

Ιδιαιτέρως αναλύθηκαν οι προοπτικές που αναπτύσσονται για τη Μεσσηνία ως προορισμού και παραγωγού εκλεκτών προϊόντων μέσω και της προώθησης του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών.