Χαμός στα social media με τα Μενδώνη Songs: Τα “ζαβαρακατρανέμια” και ο Ντε λα μαγκεν ντε Βοτανίκ στα hits

Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο για το ελληνικό τραγούδι συνεχίζεται με τους χρήστες στα social media να δίνουν “ρέστα” με τα Μενδώνη Songs

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού να βρίσκεται ακόμη σε δημόσια διαβούλευση, αλλά οι Έλληνες χρήστες στα social media έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους όσον αφορά στην ποσόστωση ελληνικής και ξένης μουσικής δημιουργίας που πρότεινε η υπουργός Λίνα Μενδώνη.

Και η ξεκάθαρη απάντησή του, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το ξεκαρδιστικό trend Μενδώνη_Songs είναι: Ζήτω το ελληνικό τραγούδι! Ειδικότερα, στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η επέκταση του ορίου διαφημιστικού χρόνου στους ραδιοσταθμούς ξενόγλωσσου ρεπερτορίου που θα αυξήσουν τη μετάδοση ελληνόφωνων τραγουδιών (δίνεται η δυνατότητα μέχρι και για 30% περισσότερες διαφημίσεις, σε περίπτωση που η αύξηση του ελληνόφωνου ρεπερτορίου ξεπεράσει το 50%), ο καθορισμός ποσοστού εκτέλεσης ελληνόφωνων τραγουδιών σε κοινόχρηστους χώρους με μουσική (τουλάχιστον 45% για ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, καζίνο και χώρους αναμονής μέσων μαζικής μεταφοράς).

Μεταξύ εκείνων που στηρίζουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ελληνικό τραγούδι είναι και ο γνωστός στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, που δεν έχει κρύψει την προτίμησή του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή με το νομοσχέδιο, δόθηκε και μια καλή αφορμή για πλάκα στα social media για την ποσόστωση ελληνικού και ξένου τραγουδιού.

Έτσι, το hashtag #Μενδωνη_songs έφτασε να βρίσκεται στην πρώτη θέση των trends του Χ. Ενώ, στο Facebook και το Instagram, μάλιστα ξεκίνησε ένα παιχνίδι “αντικατάστασης” γνωστών ξένων επιτυχιών με τις αντίστοιχες, υποψήφιες, ελληνικές τους. Και όλες οι προτάσεις τους είναι ξεκαρδιστικές.

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ

Πηγή: The Toc