Ξενοδόχοι κατά Μενδώνη για νομοσχέδιο: Μήπως θα μας δώσουν και λίστα τραγουδιών;

O Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής : ”Μέχρι τώρα υπάρχει μια συμφωνία για απόδοση δικαιωμάτων μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, αλλά με το νέο νομοσχέδιο αυτό αλλάζει ”.

Τη σφοδρή τους αντίθεση εκφράζουν οι ξενοδόχοι της χώρας για το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο βρίσκεται στην παρούσα φάση σε διαβούλευση, στο οποίο υπάρχει σειρά άρθρων που υποχρεώνει ξενοδοχεία, σύνθετα καταλύματα, εμπορικά κέντρα, μέσα μαζικής μεταφοράς, λιμάνια, καζίνο κλπ, να παίζουν ελληνική μουσική, θέτοντας, μάλιστα, ελάχιστο όριο ελληνικής μουσικής και ελληνικών τραγουδιών.

Επί της ουσίας, το σχέδιο νόμου υποχρεώνει ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς να παίζουν κατ΄ελάχιστον ελληνικά τραγούδια και ελληνική μουσική σε ποσοστό 45%.

Το αναφερόμενο νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως την Πέμπτη 14 Μαρτίου και φέρει τον τίτλο «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού».

ΠΟΞ: Αδυνατούμε να αντιληφθούμε ποιο σκοπό εξυπηρετεί πραγματικά

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η οποία μέσω σκληρής ανακοίνωσης τονίζει ότι αν εφαρμοστούν αυτές οι ρυθμίσεις, θα αποβούν σε βάρος τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των πελατών τους, όσο και των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Μόνο δυσάρεστη έκπληξη συνιστούν οι ρυθμίσεις σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο τέθηκε πριν λίγες ημέρες σε διαβούλευση, περί εφαρμογής ποσόστωσης στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο. Ατυχώς, πρόκειται για κρατικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι στηρίζουμε όσο κανείς άλλος κλάδος την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Την προβάλλουμε και την προωθούμε ως ουσιαστικό μέρος του τουριστικού προϊόντος μας. Αλλά ο τρόπος που το πράττει κάθε ξενοδόχος πρέπει να αποτελεί δική του επιχειρηματική επιλογή και όχι να επιβάλλεται από το κράτος με τρόπο ο οποίος δεν συνάδει με το πλαίσιο αρχών και αξιών μιας σύγχρονης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Από το 1993 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 2121/1993 μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία επιμελώς αποφεύγει να εντάξει σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο τις σχέσεις δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και χρηστών. Παρά την απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, ο κλάδος μας μέσω του ΞΕΕ έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των ΟΣΔ. Μάλιστα με σκοπό την διευκόλυνση της διαδικασίας καταβολής – είσπραξης των αμοιβών έχει δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού των σχετικών χρεώσεων στην οποία έχει ενταχθεί η πλειοψηφία των ΟΣΔ.

Αναμέναμε εύλογα πως το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάμβανε το δικό του μέρος της ευθύνης ώστε να εξορθολογιστούν οι σχετικές χρεώσεις και να θεραπευτούν οι παθογένειες της υφιστάμενης κατάστασης. Ειδικότερα δε, να θεσπιστεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των αμοιβών των ΟΣΔ.

Δυστυχώς, οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση. Είναι παραπάνω από βέβαιο πως αν τελικά εφαρμοστούν, θα αποβούν εις βάρος τόσο των επιχειρήσεων και των πελατών τους, όσο και των δικαιούχων. Γιατί προφανώς οι επιχειρήσεις θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους τους αντί να εφαρμόσουν μια ακόμα ακατανόητη ρύθμιση που μόνο το προϊόν μας επιβαρύνει και αδυνατούμε να αντιληφθούμε ποιο σκοπό εξυπηρετεί πραγματικά.

Ελπίζουμε ότι στη διαδικασία της διαβούλευσης θα επικρατήσει η λογική. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνουμε κατηγορηματικά πως θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να αμφισβητήσουμε την νομιμότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης».

Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού : Οι ρυθμίσεις παραπέμπουν σε άλλες εποχές

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού: «Με έκπληξη ακούσαμε και διαβάσαμε όσα αφορούν στις νέες ρυθμίσεις Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού – που τέθηκε πριν λίγες ημέρες σε διαβούλευση. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές, προβλέπεται ότι στα ξενοδοχεία θα εφαρμοστεί «ποσόστωση στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο», δηλαδή στο εξής, θα μας επιβάλλεται ‘διά νόμου’ ποια μουσική θα ακούγεται (‘με ποσόστωση’) στα ξενοδοχεία. Να υποθέσουμε πως ο ξενοδόχος δεν έχει δικαίωμα να έχει προτιμήσεις / επιχειρηματική επιλογή για την ατμόσφαιρα που θα επικρατεί στους χώρους της μονάδας του; και ότι χρειάζεται από το κράτος καθοδήγηση και ‘επιβολή’; Και δεν αποτελεί αυτό, άραγε, κρατικό παρεμβατισμό; Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Μήπως το επόμενο βήμα θα είναι να λάβουμε λίστα προτιμώμενων ελληνικών τραγουδιών που θα ακούγονται στις μονάδες -με βάση τις επιλογές του Υπουργείου; Οι ρυθμίσεις αυτές παραπέμπουν … σε άλλες εποχές», αναφέρουν οι ξενοδόχοι.

H Πρόεδρος της Ένωσης Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς

Αναφέρουν, επιπρόσθετα, ότι «από το 1993 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 2121/1993 μέχρι και σήμερα η Πολιτεία και το Υπ. Πολιτισμού, επιμελώς αποφεύγει την δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου που να ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και χρηστών. Παρά την απουσία αυτού του πλαισίου, ο ξενοδοχειακός κλάδος μέσω του ΞΕΕ, οδηγήθηκε σε επιμέρους συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των ΟΣΔ. Μάλιστα έχει δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού των σχετικών χρεώσεων, στην οποία έχει ενταχθεί η πλειοψηφία των ΟΣΔ, με σκοπό την διευκόλυνση της διαδικασίας καταβολής – είσπραξης των αμοιβών. Αναμέναμε λοιπόν από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι θα παρέμβει, ώστε κατ’ αρχήν να εξορθολογιστούν, οι σχετικές χρεώσεις και να θεσπιστεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των αμοιβών των ΟΣΔ. Αν αυτού ενημερωθήκαμε για «ποσόστωση» … στην δημόσια μουσική! Δυστυχώς, οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού είναι παραπάνω από βέβαιο πως αν τελικά εφαρμοστούν, θα αποβούν σε βάρος και των δικαιούχων, και των πελατών, και των επιχειρήσεων, καθώς πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μάλλον θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν εντελώς τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους τους, παρά να εφαρμόσουν για μια ακόμα φορά μια ρύθμιση, που αδυνατούμε να αντιληφθούμε τον σκοπό που εξυπηρετεί. Αν ο λόγος για την ‘επιβολή’ αυτή, είναι η προώθηση και ανάδειξη της ελληνικής μουσικής και των ελληνικών τραγουδιών, να υπενθυμίσουμε σε όλους πως από πλευράς ειδικά των ξενοδοχείων, αποτελεί ‘αξίωμα’ να προβάλλουμε την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Και την αναδεικνύουμε ποικιλοτρόπως στους επισκέπτες, καθώς αναγνωρίζουμε πλήρως την σύνδεσή της με το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Η συγκεκριμένη προσέγγιση, δεν συνάδει με το πλαίσιο αρχών και αξιών μιας σύγχρονης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Ελπίζουμε λοιπόν ότι θα επικρατήσει η λογική. Σε διαφορετική περίπτωση θα αμφισβητήσουμε την νομιμότητα αυτής της ρύθμισης ακολουθώντας τον δρόμο της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Μιλώντας, εξάλλου, στο Financial Report για το ίδιο θέμα ο γνωστός ξενοδόχος της Κρήτης και πρώην Γεν. Γραμματέας της ΠΟΞ, Μανώλης Τσακαλάκης, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, έκανε λόγο «για αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που δεν βοηθά την προαγωγή του Ελληνικού πολιτισμού, αλλά αντίθετα βάζει βόμβα στα θεμέλια της φιλοξενίας. “Είναι ένα σημείο που δεν μας βρίσκει σύμφωνους και θα ταχθούμε κατά της όποιας απόφασης με όσα νομικά μέσα μπορούμε. Επί της ουσίας ανατρέπει όσα είχαν συμφωνηθεί επί χρόνια μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναμένοντας μια τελική ρύθμιση και αυτό που ήρθε είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με αυτό που περιμέναμε». 

O πρώην Γ.Γραμματέας της ΠΟΞ Μανώλης Τσακαλάκης

Το χαβά της η Μενδώνη

Σε συνέντευξή της, πριν από λίγες ώρες στον ΣΚΑΙ, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για «δημιουργία διαδικτυακής βάσης δεδομένων για το ελληνόφωνο τραγούδι και την ορχηστρική μουσική Ελλήνων δημιουργών». Την χαρακτήρισε «σημαντική για το ελληνόφωνο τραγούδι μεταρρύθμιση που άπτεται στη διαφύλαξη και στην ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Όπως, επίσης, ανέφερε «σε αυτό προβλέπονται επίσης ορισμένα κίνητρα ώστε να ακούγεται πιο συχνά η μουσική των Ελλήνων».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι «το ίδιο το Σύνταγμα μας επιτάσσει να ενθαρρύνουμε και να ενισχύουμε την Τέχνη. Επομένως, πρέπει να λάβουμε θετικά μέτρα για να προωθείται η ελεύθερη προαγωγή της Τέχνης. Δεν παρεμβαίνει υποχρεωτικά» το νομοσχέδιο. Δίνει κίνητρα, ώστε να ενισχύονται τελικά τα πνευματικά δικαιώματα, μέσω των Οργανισμών Είσπραξης Συγγενικών Δικαιωμάτων. Από κει και πέρα όμως δεν ενοχλεί σε τίποτα στην υπόλοιπη επαγγελματική και οικονομική ελευθερία των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα, με την ίδια, πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία ήδη από τη δεκαετία του ’80, έχουν μπει τέτοιες ποσοστώσεις υποχρεωτικά. Σε παρόμοιες ρυθμίσεις έχουν προχωρήσει η Ισπανία για τους Καταλανούς δημιουργούς, το ίδιο έχει κάνει η Πορτογαλία, με υποχρεωτικές ρυθμίσεις, όπως και η Ουγγαρία και άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποιες δεκαετίες πριν.

ΠΗΓΗ: FINANCIAL REPORTER