Φορολογικό νομοσχέδιο: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής για περίπτερα και ταξί – Οι τέσσερις τροποποιήσεις

«Προσδοκούμε να έχουμε 550 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα λόγω των ρυθμίσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης – Τα έσοδα αυτά θα πάνε στην Παιδεία και την Υγεία

Ως μεταρρύθμιση που ενισχύει την φορολογική δικαιοσύνη και αυξάνει το ψηφιακό οπλοστάσιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής χαρακτήρισε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης το νομοσχέδιο που εισάγει νέο πλαίσιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και διατάξεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω κατά 5% το κενό ΦΠΑ, σημειώνοντας πως ο στόχος είναι να ανέλθει στο 9% το 2027, ενώ πρόσθεσε: «Προσδοκούμε να έχουμε 550 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα έσοδα λόγω των ρυθμίσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες. Προσδοκούμε περισσότερα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τα τελευταία χρόνια λόγω των ψηφιακών εργαλείων έχουμε 10πλασιασμό των δηλωμένων εισοδημάτων στο συγκεκριμένο κλάδο. Προσδοκούμε αύξηση εσόδων από πάταξη λαθρεμπορίου. Όλα αυτά υπολογίζουμε ότι έως το 2027 θα μας φέρουν έσοδα από φοροδιαφυγή που θα προσεγγίζουν 3 δις ευρώ».

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τα 550 εκατ. ευρώ θα στηρίξουν δράσεις στην κοινωνική πολιτική με τα 255 εκατ. ευρώ να πηγαίνουν στην Παιδεία και τα περίπου 300 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία και την Υγεία.

Παράλληλα, ανακοίνωσε 4 νομοτεχνικές αλλαγές που ενσωματώνουν παρατηρήσεις επαγγελματικών φορέων. Οι αλλαγές σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη έχουν ως εξής:

1. Θα θεσπιστεί ειδική εξαίρεση από το κριτήριο του τζίρου για τα περίπτερα λόγω της πολύ μεγάλης προσαύξησης που γίνεται στα έσοδά τους από τις πωλήσεις καπνικών προϊόντων.

2. Θα εξαιρεθούν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοi εφόσον όμως απασχολούνται σε μέχρι δύο εταιρείες.

3. Η κυβέρνηση εξαιρεί πλήρως τα καφενεία στα χωρία κάτω των 500 κατοίκων και στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων από τις προβλέψεις του νόμου, δηλαδή από το τεκμήριο. Πρόκειται για περίπου 1.800 επιχειρήσεις που θα είχαν μικρές επιβαρύνσεις της τάξης των 30-35 ευρώ ετησίως.

4. Στα ταξί, εφόσον οι οδηγοί κατέχουν ποσοστό έως 25%, το τεκμήριο θα είναι μειωμένο κατά 50%.

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς ταξί θα μείνει για τρίτο 24ωρο η Αττική καθώς συνεχίζεται η απεργία του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) που διαμαρτύρεται για τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΑΤΑ η απεργία θα ολοκληρωθεί στις 6 το πρωί της Παρασκευής.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε: «Με το νομοσχέδιο γίνεται μια προσπάθεια σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Διεύρυνση της χρήσης νέων ψηφιακών εργαλείων (POS, myData, ψηφιακά τιμολόγια κ.α.) και αυτό αφορά όλους. Επιδιώκουμε να περάσει η χώρα μας σε άλλο επίπεδο πιο ευρωπαϊκό και στα ζητήματα φορολόγησης. Παράλληλα, επιχειρούμε να βάλουμε τέλος στις συναλλαγές με μετρητά πάνω από ένα ύψος και αυτό αφορά όλους και κυρίως τους πιο μεγάλους. Εισάγουμε μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και αυτά τα μέτρα δεν αφορούν τους μικρούς αλλά τους μεγάλους ή τους πολύ μεγάλους» και πρόσθεσε: «Με όλες τις ρυθμίσεις ισχυριζόμαστε ότι αντιμετωπίζουμε το σύνολο της φοροδιαφυγής; Όχι, είμαστε ειλικρινείς και μιλάμε για περιορισμό».

«Είναι ισοπεδωτική και παλαιομοδίτικη η κριτική. Μας κάνατε κριτική επειδή φορολογούμε βάσει αριθμού εργαζόμενων. Δηλαδή θέλετε ένας κουρέας στου Ζωγράφου να πληρώνει το ίδιο με έναν ιδιοκτήτη μπαρ στην παραλιακή που έχει 25 εργαζόμενους» ανέφερε σε άλλο σημείο και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θέλετε ο εργαζόμενος μισθωτός να πληρώνει περισσότερο φόρο από ότι το αφεντικό του».