Το Fuel Pass 3 βγαίνει από το καλάθι της ΔΕΘ – Πιθανή η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης

Στα επίπεδα του φετινού Φεβρουαρίου -πριν δηλαδή την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- επιστρέφει αύριο η χονδρική τιμή της αμόλυβδης κάτι που θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να αγοράζουν για το επόμενο χρονικό διάστημα την τιμή της αμόλυβδης αισθητά κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα που λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Έτσι, οι πιθανότητες να ενσωματωθεί ένα “fuel pass 3” στο πακέτο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περιορίζονται, καθώς τα περίπου 200 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την επιδότηση της αμόλυβδης αναμένεται να διατεθούν για την ενίσχυση των νοικοκυριών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της θέρμανσης.

Ανοικτό είναι ωστόσο το ενδεχόμενο να παραταθεί η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, καθώς ως “επαγγελματικό καύσιμο”, η απότομη αύξηση της τιμής λιανικής αν αποσυρθεί η κρατική επιδότηση (κοστίζει περίπου 30 εκατ. ευρώ τον μήνα για επιδότηση 15 λεπτών ανά λίτρο), θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.

Η διυλιστηριακή τιμή της αμόλυβδης για την περιοχή της Μεσογείου, από τα 1430 δολάρια που βρέθηκε τον Ιούνιο, εκτινάσσοντας την πανελλαδική τιμή λιανικής στα 2,45 ευρώ το λίτρο, έχει υποχωρήσει σήμερα στα 785 δολάρια. Αυτό έχει και ως αποτέλεσμα, η διυλιστηριακή τιμή όπως αποτυπώνεται στα δελτία τιμών των διυλιστηρίων, να διαμορφώνεται τις τελευταίες 48 ώρες κάτω από τα 1,5 ευρώ ανά λίτρο, ενώ οι έμποροι περιμένουν πολύ μεγάλη αποκλιμάκωση για αύριο Σάββατο.

Αυτό σημαίνει σε επίπεδο λιανικής ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η αμόλυβδη θα πωλείται κάτω από τα 2 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό αναμένεται να πέσει και η μέση πανελλαδική τιμή κάτω από τα 2 ευρώ.

To fuel pass 2 -οι αιτήσεις για το οποίο ολοκληρώθηκαν στο τέλος Αυγούστου- έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει και τον Σεπτέμβριο. Με τις τιμές των καυσίμων στα ίδια επίπεδα (περίπου) που ήταν και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, το να βγει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και να εξαγγείλει τρίτο πακέτο τη στιγμή που υπάρχουν άλλα φλέγοντα θέματα, θεωρείται όχι ιδιαίτερα πιθανό. Το πιο πιθανό είναι ότι το fuel pass 3 θα παραμείνει στο συρτάρι ως “εφεδρεία” και θα βγει από αυτό μόνο αν βιώσουμε και πάλι μέσα στον χειμώνα, έκρηξη τιμών της αμόλυβδης αντίστοιχη με αυτή που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

Προς το παρόν, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ποια θα είναι η εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου κάτι που ενδιαφέρει πλέον όχι μόνο για τα καύσιμα κίνησης αλλά και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η έναρξη της χειμερινής περιόδου σε 45 ημέρες, μας βρίσκει αντιμέτωπους με την “απειλή” το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται προς 1,7 ευρώ το λίτρο. Γι’ αυτό και η αυξημένη επιδότηση για τη θέρμανση -ειδικά αν ληφθούν υπόψη και οι εξαιρετικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών- θεωρείται πλέον προτεραιότητα για την κυβέρνηση.