Πώς θα αποκτήσετε προσωπικό γιατρό – Ανοίγει η πλατφόρμα για εγγραφές

Η διαδικασία για τον προσωπικό γιατρό προχωρά γρήγορα. Από σήμερα το απόγευμα όχι μόνο ανοίγει η πλατφόρμα για την εγγραφή όσων κατοικούν στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο (υπενθυμίζεται πως την 1η Αυγούστου είχε ανοίξει η εγγραφή για τις όλες τις περιφέρεις της χώρας με εξαίρεση αυτές τις δύο), αλλά παράλληλα ξεκινά η δοκιμαστική φάση του συστήματος δηλαδή οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τον προσωπικό γιατρό που έχουν ήδη επιλέξει.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ο πολίτης εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. δελτίο ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Όλη η διαδικασία βήμα- βήμα

-Με την είσοδο στην πλατφόρμα https://ehealth.gov.gr/p-rv/p, υπάρχει η επιλογή: “Είσοδος με κωδικούς Taxisnet και OTP (Προσωπικός Ιατρός και άλλες υπηρεσίες”.

Η είσοδος γίνεται με τη χρήση κωδικών αυθεντικοποίησης της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της δημόσιας διοίκησης (GOV.GR-ΕΨΠ) και για την ολοκλήρωση απαιτείται η καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password – OTP), ο οποίος αποστέλλεται μέσω του συστήματος στην κινητή συσκευή του χρήστη.

-Στη συνέχεια αποκτάτε πρόσβαση στις υπηρεσίες: Άυλη Συνταγογράφηση, Ηλεκτρονικά Ραντεβού, Προσωπικός Ιατρός, ΑΗΦΥ και Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού το οποίο εμφανίζεται στην ενότητα “Παιδιατρικό Ιστορικό” του ΑΗΦΥ).

Τονίζεται πως απαιτείται η γνώση του ΑΜΚΑ και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν τον θυμάται, μπορεί να τον αναζητήσει, πατώντας σε σχετικό σύνδεσμο.

-Εφόσον γίνουν τα παραπάνω, μετά την επιλογή: Εφαρμογή Προσωπικού Γιατρού, η καρτέλα θα εμφανίσει τα προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ. Στο πλαίσιο που εμφανίζεται από κάτω, υπάρχει η επιλογή: Εγγραφή σε Προσωπικό Ιατρό.

Αυτός μεταξύ άλλων θα ενημερώνει για τις προληπτικές εξετάσεις, θα παρακολουθεί τον ιατρικό τους φάκελο και θα συνταγογραφεί τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους. Η μεταρρύθμιση θα μπει σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περισσότεροι από 2.100.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό. Επίσης, υπάρχουν διαθέσιμοι 3.209 προσωπικοί γιατροί και η συμμετοχή στον θεσμό έχει ξεπεράσει τους 1.000 ιδιώτες.

Νέα πλατφόρμα για ηλεκτρονικά ραντεβού

Την ίδια ώρα, από 1η Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθεί και το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού, έτσι ώστε οι πολίτες να κλείνουν το ραντεβού τους με την ίδια ευκολία όπως έκλειναν το ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19. Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, ετοιμάζεται ήδη νέα πλατφόρμα.

Τα κίνητρα

Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, όσοι εγγραφούν θα έχουν οφέλη και αντιστοίχως όσοι δεν εγγραφούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένες συμμετοχές για φάρμακα και εξετάσεις.

Ειδικότερα, όσοι αποκτήσουν προσωπικό γιατρό θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Από το νέο έτος όμως, οι συμμετοχές προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.