Το στρατηγείο της Χαμάς κρύβεται κάτω από το νοσοκομείο Σίφα στη Γάζα – “Ανθρώπινη ασπίδα το προσωπικό”

H κύρια βάση επιχειρήσεων της τρομοκρατικής ομάδας της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Σίφα  στην  πόλη της Γάζας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιπτέραρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Σε ενημέρωση δημοσιογράφων των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ο Χαγκάρι ανέφερε ότι η Χαμάς διαθέτει αρκετά υπόγεια συγκροτήματα κάτω από το Σίφα – το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας – τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ηγέτες της τρομοκρατικής ομάδας για να κατευθύνουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Ο ίδιος σημειώνει: “Έχουμε συγκεκριμένες αποδείξεις ότι εκατοντάδες τρομοκράτες κατέκλυσαν το νοσοκομείο για να κρυφτούν εκεί μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου”. Επισημαίνει επίσης ότι το Ισραήλ έχει πληροφορίες ότι υπάρχουν αρκετές σήραγγες που οδηγούν στην υπόγεια βάση έξω από το νοσοκομείο, έτσι ώστε οι αξιωματούχοι της Χαμάς να μη χρειάζεται να εισέλθουν στο νοσοκομείο για να φτάσουν σε αυτές. Προσθέτει ότι υπάρχει επίσης μια είσοδος στο υπόγειο συγκρότημα μέσα από έναν από τους θαλάμους.

Μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε ένα γράφημα του Σίφα, δείχνοντας τα κέντρα διοίκησης της Χαμάς κρυμμένα κάτω από το νοσοκομείο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το IDF, η εσωτερική ασφάλεια της Χαμάς έχει ένα κέντρο διοίκησης μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, από το οποίο κατευθύνει τα πυρά ρουκετών κατά του Ισραήλ και αποθηκεύει όπλα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΙΦΑ ΓΑΖΑ

Επιπλέον, σύμφωνα με το IDF, η εσωτερική ασφάλεια της Χαμάς έχει ένα κέντρο διοίκησης μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, από το οποίο κατευθύνει ρουκέτες στο Ισραήλ και αποθηκεύει όπλα.

Σημείωσε ότι η ενεργειακή υποδομή του νοσοκομείου χρησιμοποιείται επίσης από την υπόγεια βάση της Χαμάς.

Ο Χάγκαρι κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο -με 1.500 κρεβάτια και περίπου 4.000 άτομα προσωπικό- ως ανθρώπινες ασπίδες. Λέει επίσης ότι οι πληροφορίες για τη χρήση του νοσοκομείου από τη Χαμάς βασίζονται σε ένα ευρύ φάσμα πηγών πληροφοριών που συλλέγονται από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών και την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet και ότι αυτές πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στους συμμάχους.

Την περασμένη Δευτέρα το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν τον περιβάλλοντα χώρο των νοσοκομείων Al Shifa και Al Quds στον πολιορκημένο θύλακα της Γάζας με “αρκετούς πυραύλους”.

Από την πλευρά της η Χαμάς διέψευσε σήμερα ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Γάζα στον πόλεμο που διεξάγει με το Ισραήλ, όπως την κατηγόρησε ο ισραηλινός στρατός.

“Οι ισχυρισμοί του εκπροσώπου του στρατού του εχθρού στερούνται οποιασδήποτε βάσης”, δήλωσε σε ανακοίνωση ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Εζάτ αλ-Ρίσεκ, διαψεύδοντας ότι “ηγέτες της Χαμάς βρίσκονται στο υπόγειο του νοσοκομείου αλ-Σίφα” του μεγαλύτερου της Λωρίδας της Γάζας.

Γκάλαντ: Έτσι θα μπούμε στα τούνελ της Χαμάς – Θα έχει μεγάλη διάρκεια η χερσαία επίθεση στη Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκαλάντ ανέφερε νωρίτερα ότι το Ισραήλ αναμένεται να εξαπολύσει μια χερσαία επίθεση στη Γάζα σύντομα, η οποία θα είναι μακρά και δύσκολη, και θα έχει στόχο να καταστρέψει ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων που χρησιμοποιούν οι ηγέτες της Χαμάς στην περιοχή, όπως μεταδίδει το The Times of Israel.

Ο Γκάλαντ δήλωσε ότι η χερσαία εισβολή θα περιλαμβάνει μεγάλες δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αεροπορικές επιδρομές και “θα πάρει πολύ χρόνο”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ανέφερε ότι θα ακολουθήσει μια τρίτη φάση μαχών χαμηλότερης έντασης, καθώς το Ισραήλ καταστρέφει “θύλακες αντίστασης”.

Τα νοσοκομεία της Γάζας αναζητούν καύσιμα για να λειτουργήσουν γεννήτριες έκτακτης ανάγκης που τροφοδοτούν θερμοκοιτίδες και άλλο σωτήριο εξοπλισμό, αφού το Ισραήλ διέκοψε όλες τις παραδόσεις καυσίμων στη Γάζα στην αρχή του πολέμου, αναγκάζοντας το μοναδικό εργοστάσιό του να κλείσει.

Ο Γκάλαντ σημείωσε ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς θα κατάσχει κάθε καύσιμο που εισέρχεται. Υπογράμμισε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί γεννήτριες για να αντλεί αέρα στις σήραγγες εκατοντάδων μιλίων της, οι οποίες προέρχονται από περιοχές αμάχων. Δείχνει στους δημοσιογράφους εναέρια πλάνα από αυτό που λέει ότι είναι ένα φρεάτιο τούνελ που χτίστηκε ακριβώς δίπλα σε ένα νοσοκομείο.

“Για τον αέρα χρειάζονται λάδι. Για το πετρέλαιο μας χρειάζονται”, πρόσθεσε.