Τελικός US Open: Goat ο Τζόκοβιτς διέλυσε τον Μεντβέντεφ και έφτασε τα 24 Grand Slam! (vid)

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατάφερε να λυγίσει και τον Ντανίλ Μεντβέντεφ και με 6-3, 7-6(5), 6-3 μετά από 3 ώρες και 16 λεπτά να κατακτήσει το φετινό US Open φτάνοντας τους 24 major τίτλους, αλλά και τους 4 στη Νέα Υόρκη

Ο μεγάλος Τζόκοβιτς έπιασε στη σχετική λίστα την Μάργκαρετ Κορτ (24), ενώ έγινε ο πρώτος παίκτης που κατάφερε να κατακτήσει 3 major τίτλους σε μια χρονιά για 4η φορά στην καριέρα του!  Παράλληλα ο Σέρβος, ο οποίος από την Δευτέρα θα βρίσκεται στο Νο1 του κόσμου, σε ηλικία 36 ετών και 111 ημερών έγινε ο γηραιότερος παίκτης που κατάφερε να κατακτήσει το τουρνουά στη Νέα Υόρκη. 

Στον τελικό ο Τζόκοβιτς ήταν εξαιρετικός από τη θέση του service τελειώνοντας την αναμέτρηση με 81% κερδισμένους πόντους πίσω από το πρώτο (48/59), είχε εκπληκτική παρουσία στις μάχες πάνω στο φιλέ με 84% (37/44), σημείωσε 38 winners και υπέπεσε σε 35 αβίαστα λάθη, ενώ εκμεταλλεύτηκε τις 3 από τις 6 ευκαιρίες για break.. 

Κυνικό ξεκίνημα…

Ο τελικός ξεκίνησε με τον Νόβακ Τζόκοβιτς να πιέζεται στο service του (30/30), αλλά να βγαίνει νικητής από το πρώτο μεγάλο ράλι του αγώνα (23 χτυπήματα) και με δύο “βαριά” service να κάνει το 1-0, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ένα επιβλητικό break (love-game) με τον Σέρβο να κάνει το 2-0. 

Στη συνέχεια ο Μεντβέντεφ προσπάθησε να πιέσει ξανά το service του Τζόκοβιτς παίρνοντας τους δύο πρώτους πόντους (0/30), ωστόσο ο Σέρβος αντέδρασε και με τέσσερις σερί πόντους έκλεισε το game εξαργύρωσε το break και πήρε προβάδισμα με 3-0. 

Ο Μεντβέντεφ πήρε το πρώτο του game στον τελικό μειώνοντας σε 4-1, όμως αν και “γέμιζε” τα service του Σέρβου δεν κατάφερε να πάρει πίσω το χαμένο του service με τον Τζόκοβιτς να κλείνει το 1ο set μέσα σε 48 λεπτά κάνοντας το 1-0. 

Το καλύτερο set του τουρνουά! 

Το 2ο σκέλος του αγώνα ήταν συγκλονιστικό. Εντυπωσιακό τένις και από τους δύο φιναλίστ, ασύλληπτες άμυνες, μεγάλα ράλι τρομεροί πόντοι. Το πρώτο μεγάλο hold ήρθε από τον Μεντβέντεφ (4-3) σβήνοντας το break-point του Τζόκοβιτς. 

Στη συνέχεια ήρθε ένα απίστευτο hold από τον Τζόκοβιτς, ο οποίος σημείωσε το πόντο του αγώνα σβήνοντας παράλληλα το break-point του Μεντβέντεφ με ένα απίστευτο volley, κρατώντας το service του και ισοφαρίζοντας σε 4-4. 

Ο Ρώσος ωστόσο έφτασε ένα πόντο μακριά από την κατάκτηση του set στο 12ο game με τον Τζόκοβιτς όμως και πάλι να σβήνει το break-point, set-point του Μεντβέντεφ οδηγώντας το set στο tie-brek. 

Εκεί ο Μεντβέντεφ βρήκε πρώτος mini-break (2/0) και αμέσως μετά προηγήθηκε με 3/1, αλλά και με 5/4 στη συνέχεια. Ωστόσο, ο Τζόκοβιτς με 3 σερί πόντους και τον Μεντβέντεφ να βρίσκει το φιλέ ο Σέρβος έκανε δικό του ένα δραματικό set παίρνοντας προβάδισμα με 2-0.

Μόλις ο Τζόκοβιτς πήρε προβάδισμα με 2-0 σετ, βρήκε ξανά τις ανάσες και τα πόδια του, κλείνοντας τον τελικό στα τρία σετ. Για τέταρτη φορά στην καριέρα του, ο Σέρβος κατακτά τρία Grand Slam μέσα σε μια σεζόν, κάτι που δεν έχει κάνει κανείς στο παρελθόν. Μάλιστα, φέτος έχασε στον τελικό του Wimbledon στο 5ο σετ (Αλκαράθ) και ουσιαστικά βρέθηκε ένα σετ μακριά από το ημερολογιακό Grand Slam.

Αν το 2ο set δεν είχε κανένα break, το 3ο ξεκίνησε με 2 ένα από την κάθε πλευρά. Πρώτος “χτύπησε” ο Τζόκοβιτς, ο οποίος προηγήθηκε με 3-1 με την απάντηση του Μεντβέντεφ να έρχεται άμεσα μειώνοντας σε 3-2. 

Ο Ρώσος όμως δεν κατάφερε να εξαργυρώσει το break στη συνέχεια, αν και προηγήθηκε με 30/0, με τον Τζόκοβιτς να κατακτά τους επόμενους 4 πόντους φτάνοντας και πάλι σε break κάνοντας το 4-2 και με ένα εύκολο hold προηγήθηκε με 5-2. 

Ο Μεντβέντεφ μείωσε σε 5-3, με τον Τζόκοβιτς να κλείνει την αναμέτρηση μετά από και πάλι ένα γεμάτο service-game φτάνοντας στη νίκη, αλλά και στον 24ο major τίτλο στην καριέρα του. 

Η πιο γλυκιά ανταμοιβή

Μετά το τέλος της αναμέτρησης με τον Μεντβέντεφ που τον έστεψε πρωταθλητή του Αμερικανικού Όπεν για 4η φορά στην καριέρα του, ο Σέρβος με δάκρυα στα μάτια κατευθύνθηκε στο box του και πήρε αγκαλιά την κόρη του, Τάρα για την οποία, λίγο αργότερα, δήλωσε πως τον βοήθησε να μείνει όρθιος στις δύσκολες στιγμές του τελικού..

Ο Νόλε εκπλήρωσε μια ακόμη επιθυμία, να κερδίσει Grand Slam τίτλους όταν τα παιδιά του έχουν μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος του επιτεύγματος. Ο 9χρονος γιος του Στεφάν και η 6χρονη κόρη του Τάρα, ήταν στις κερκίδες του Arthur Ashe το βράδυ της Κυριακής και πανηγύρισαν μαζί με την υπόλοιπη ομάδα τον ιστορικό θρίαμβο του πατέρα τους. Κατά τη διάρκεια του εξαντλητικού 2ου σετ όπου διήρκησε 104 λεπτά και ο Τζόκοβιτς αντιμετώπισε set point του Μεντβέντεφ, η κόρη του φαίνεται πως του έδωσε επιπλέον κίνητρο ώστε να μείνει δυνατός και όρθιος στο court.

“Ήταν απέναντί μου όταν καθόμουν στον πάγκο και μου χαμογελούσε. Κάθε φορά το χρειαζόμουν αυτό. Λάμβανα αυτή την αθώα παιδική ενέργεια από εκείνη. Όταν περνούσα δύσκολες στιγμές και χρειαζόμουν μια ώθηση, ειδικά στο 2ο σετ, μου έδινε ένα χαμόγελο, μια γροθιά. Ήταν μέρος του αγώνα. Είναι τόσο αστείο να το βλέπεις και τόσο ενδιαφέρον να βλέπεις ότι είναι έξι ετών, ο γιος μου είναι εννέα και ήταν και οι δύο εκεί. Και οι δύο καταλάβαιναν τι συμβαίνει”

Τα highlights της κατάκτησης του 24ου τελικού για τον Νόλε
“Άξιζε το 2ο σετ ο Μεντβέντεφ” (vid)

Δίκαιος και ειλικρινής ο Νόβακ Τζόκοβιτς, παραδέχθηκε ότι ο Ντανίλ Μεντβέντεφ ήταν καλύτερος στο 2ο σετ του τελικού στο US Open, δηλώνοντας ικανοποιημένος που δεν μπήκε σε περιπέτειες και κατάφερε να κλείσει στα τρία σετ τη νίκη.

Ο 36χρονος Σέρβος, μετά από μια σπουδαία εμφάνιση κόντρα στο σκληροτράχηλο Ρώσο, επικράτησε 6-3, 7-6(5), 6-3 του αντιπάλου του και πανηγύρισε τον 4ο τίτλο του στη Νέα Υόρκη και 24ο Grand Slam συνολικά στην καριέρα του.

“Δεν νομίζω να έχω παίξει μεγαλύτερο σετ στη ζωή μου, ειδικά σε τέτοια περίσταση κόντρα σε έναν top αντίπαλο όπως ο Ντανίλ” είπε ο Τζόκοβιτς για το 2ο σετ που είχε διάρκεια 1 ώρα και 44 λεπτά.

“Πιστεύω ότι ίσως ήταν ο καλύτερος παίκτης στο γήπεδο στο 2ο σετ. Άξιζε να κερδίσει περισσότερο το 2ο σετ από εμένα. Με κάποιον τρόπο κατάφερα να γυρίσω τα πράγματα στο tie break. Όταν χρειάστηκε έβαλα μια μπάλα περισσότερη μέσα απ’ ότι εκείνος. Ήταν αρκετό αυτό” είπε ο Νόλε στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου από το Billie Jean King Tennis Center.

“Ειλικρινά ένιωσα ότι δεν έχω ανάσες σε πολλές περιπτώσεις στο 2ο σετ και επίσης δεν ένιωθα καλά τα πόδια μου. Δεν θυμάμαι να ήμουν τόσο εξαντλημένος ποτέ όπως σε αυτό το σετ” πρόσθεσε.

“Αυτές είναι οι στιγμές και αυτά τα συναισθήματα με τα οποία παρακινώ τον εαυτό μου κάθε μέρα, όταν δεν παίζω σε τουρνουά. Ναι, περιστασιακά αναρωτιέμαι ‘Γιατί το χρειάζομαι ακόμα σε αυτό το στάδιο μετά από όλα όσα έχω κάνει; Πόσο καιρό θέλω να συνεχίσω’”, αναρωτήθηκε ο Τζόκοβιτς.

“Έχω αυτές τις ερωτήσεις στο μυαλό μου, φυσικά. Αλλά γνωρίζοντας ότι παίζω ακόμα σε τόσο υψηλό επίπεδο και κερδίζω τα μεγαλύτερα τουρνουά σε αυτό το άθλημα, δεν θέλω να φύγω από το τένις ή δεν θέλω να φύγω από αυτό το άθλημα αν είμαι ακόμα στην κορυφή, αν εξακολουθώ να παίζω όπως παίζω”

“Προφανώς μια μέρα θα αποσυρθώ από το τένις. Θα έχουν έρθει καινούργιοι. Μέχρι τότε, θα με βλέπετε λίγο παραπάνω…” είπε με νόημα ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο. Το νέο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, δεν θέλησε να προσθέσει επιπλέον πίεση στον εαυτό του και αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει από όλους στην ομάδα του να μην γίνει καμιά αναφορά τις τελευταίες 48 ώρες, σχετικά με το πόσο σημαντικός ήταν ο τελικός και την ιστορία που διακυβευόταν, έχοντας μάλιστα και το παράδειγμα του τελικού το 2021 στη Νέα Υόρκη, που βρέθηκε μια νίκη μακριά από το ημερολογιακό Grand Slam.

“Έκανα πραγματικά το καλύτερο που μπορούσα τις τελευταίες 48 ώρες ώστε να μην σκέφτομαι πόσο σημαντικό και ιστορικό ματς είναι. Πριν δύο χρόνια, αυτό ακριβώς συνέβη και δεν μπόρεσα να αποδώσω όπως θα ήθελα και μπορούσα. Έμαθα το μάθημά μου. Η ομάδα και η οικογένειά μου ήξεραν ότι τις τελευταίες 24 ώρες δεν πρέπει να με αγγίζουν και να μου μιλάνε για την ιστορία που πρόκειται να γράψω. Έκανα ότι μπορούσα για να διατηρήσω την απλότητα και τις ρουτίνες που έχω πριν από τέτοια ματς, προσεγγίζοντάς το ως ένα παιχνίδι που απλά πρέπει να κερδίσω”

Ο Τζόκοβιτς έγινε ο πρώτος τενίστας στην ιστορία που κατακτά τρία Grand Slam μέσα σε μια χρονιά, σε τέσσερις διαφορετικές σεζόν και συνδύασε την κατάκτηση του 4ου US Open της καριέρας του με την επιστροφή στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

“Αν έπαιρνα το 2ο σετ, θα ήταν διαφορετικό παιχνίδι” (vid)

Απογοητευμένος από την επιλογή που έκανε στην ευκαιρία για set point στο 2ο σετ του τελικού κόντρα στο Νόβακ Τζόκοβιτς, εμφανίστηκε ο Ντανίλ Μεντβέντεφ.

Ο Ρώσος είχε μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει σε 1-1 σετ τον τελικό του US Open, όταν είχε set point στο 5-6, στο σερβίς του αντιπάλου του.

Σε εκείνο τον πόντο, ο Μεντβέντεφ είχε βγει από τα όρια της side line και έχοντας τον Τζόκοβιτς κοντά στο φιλέ, είχε ανοιχτή την ευθεία του για winner. Ωστόσο, επιχείρησε cross court backhand που απέκρουσε άψογα ο Νόλε.

Αν ο 27χρονος Ρώσος είχε ισοφαρίσει σε 1-1 σετ, θα βλέπαμε ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι, όπως υποστήριξε ο ίδιος…

“Έπρεπε να εκτελέσω στην ευθεία, όχι διαγώνια. Είχα δύο επιλογές και διάλεξα τη λάθος. Αν κέρδιζα το 2ο σετ ίσως να είχαμε διαφορετικό παιχνίδι.

Ο Μεντβέντεφ ήταν καλύτερος στο εξαντλητικό 2ο σετ που διήρκησε συνολικά 104 λεπτά, με τον Τζόκοβιτς να μη δείχνει την ίδια φρεσκάδα με το πρώτο κομμάτι του αγώνα. Ωστόσο, ο Ρώσος δεν στάθηκε ικανός να εκμεταλλευτεί τη χρυσή ευκαιρία που του παρουσιάστηκε.

“Ήταν κουρασμένος. Έχανε κάποιες μπάλες σε ορισμένα μεγάλα ράλι. Γι’αυτό ήταν κρίμα που δεν κέρδισα το 2ο σετ γιατί ένιωθα ότι τον είχα, κυριαρχούσα κατά κάποιον τρόπο” πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ήττα με 3-0 σετ από τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο Μεντβέντεφ στάθηκε και στην αδυναμία του σε ολόκληρο το ματς, να εκτελέσει βαθιές επιστροφές στα service games του Τζόκοβιτς, με τον Σέρβο να καταφέρνει να ανεβαίνει πολλές φορές στο φιλέ και να εκτελεί πολλά σερβίς/βολέ, κερδίζοντας τους περισσότερους πόντους (37/44 – 84%).

“Ήμουν λίγο πεισματάρης στις επιστροφές. Ίσως έπρεπε να αλλάξω την τοποθέτησή μου. Προσπάθησα να αλλάξω τη γνώμη μου για το τι έκανα στις επιστροφές, όπως είτε να πάω λίγο ψηλά ή χαμηλά ή στην ευθεία είτε διαγώνια. Απλώς δεν κατάφερα να βάλω πολλές φορές την μπάλα στο γήπεδο ή να βάλω την μπάλα εκεί που ήθελα.

“Με τον Κάρλος στα ημιτελικά, κατάφερα να επιστρέφω καλά από μακριά και σε αυτό είμαι καλός. Δεν με απασχολεί αν ο αντίπαλος κάνει σερβίς/βολέ. Σίγουρα το κάνει πιο δύσκολο αλλά πρέπει να το κάνει και καλά. Ο Νόβακ το έκανε πολύ καλά.

“Έπρεπε να αλλάξω τη θέση μου, να μην είμαι τόσο μακριά στις επιστροφές. Να πάω πιο κοντά στη γραμμή. Ξεκίνησα να το κάνω στο 3ο σετ όπου το ματς είχε πάρει ήδη την τροπή του”

Αυτή ήταν η 4η ήττα του Ντανίλ Μεντβέντεφ σε τελικό Grand Slam, με τον Ρώσο να παραμένει στο ένα Grand Slam που κέρδισε το 2021 στο US Open, με νίκη επί του Τζόκοβιτς στον τελικό.

“Σε ευχαριστώ για τις δύο τελευταίες εβδομάδες Νέα Υόρκη. Ήσουν σπουδαία. Όχι το αποτέλεσμα που θα ήθελα σήμερα. Συγχαρητήρια στον Νόβακ για τα 24 Grand Slam. Τα λέμε του χρόνου US Open” έγραψε στο X ο Μεντβέντεφ.

Ο Τζόκοβιτς απέτισε φόρο τιμής στον Κόμπι Μπράϊντ! (vid)

Ίσως αυτή ήταν η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς του τελικού με τον Νόβακ Τζόκοβιτς να βγάζει από την τσάντα του την μπλούζα με το Νο24, το νούμερο που δηλώνει τους major τίτλους του, αλλά και τον αριθμό που φορούσε στην πλάτη ο αδικοχαμένος και πολύ καλός φίλος του Σέρβου, Κόμπι Μπράϊντ.

Ο 36χρονος Σέρβος ρωτήθηκε σχετικά και ανέλυσε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια: “Σκέφτηκα να φτιάξω αυτό το μπλουζάκι σε περίπτωση που κατακτήσω το τουρνουά. Ήταν πριν από περίπου επτά ημέρες. Δεν το είχα μοιραστεί με κανέναν μέχρι πριν από μερικές ημέρες όταν το ζήτησα από τους ανθρώπους μου να με βοηθήσουν με αυτό το μπλουζάκι.

Με τον Κόμπι ήμασταν κοντά, ήταν καλός μου φίλος. Συζητούσαμε αρκετά για την νοοτροπία του νικητή όταν υπέφερα με τον τραυματισμό μου και προσπαθούσα να επανέλθω στην κορυφή του παιχνιδιού.

Ήταν ένας από τους ανθρώπους που βασίστηκα περισσότερο. Ήταν πάντα εκεί για να μου δώσει τη συμβουλή του, για να με υποστηρίξει με τον πιο φιλικό τρόπο.

Αυτό που συνέβη πριν λίγα χρόνια με το θάνατο το δικό του και της κόρης του με πλήγωσε βαθύτατα. Σκέφτηκε ότι το Νο24 ήταν το νούμερο που φορούσε όταν έγινε θρύλος των Λέικερς και του Παγκόσμιου μπάσκετ. Έτσι σκέφτηκα ότι αυτή θα ήταν μια ωραία συμβολική κίνηση για να του αναγνωρίσω όσα είχε κάνει για εμένα”.

Η ανάρτηση της συζύγου του Κόμπι Μπράϊντ για τον Τζόκοβιτς

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, στην πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς, απέτισε φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Κόμπι Μπραίαντ φορώντας ένα μπλουζάκι με το Νο24 που συμβολίζει τον αριθμό που φορούσε στη φανέλα του ο Κόμπι, αλλά και τους Major τίτλους του Τζόκοβιτς.

“Σκέφτηκα να κάνω αυτό το μπλουζάκι αν μου δοθεί η ευκαιρία και πάρω το τουρνουά, πριν από περίπου 7 ημέρες.”, είπε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της απονομής ο Τζόκοβιτς.

“Ο Κόμπι ήταν στενός φίλος. Κάναμε συζητήσεις για τη νοοτροπία του νικητή όταν πάλευα να επιστρέψω στην κορυφή μετά τον τραυματισμό μου (αγκώνα).

“Ήταν από τους ανθρώπους που βασίστηκα περισσότερο. Ήταν πάντα εκεί για κάθε είδους συμβουλή και υποστήριξη με τον πιο φιλικό τρόπο. Αυτό που έγινε πριν από μερικά χρόνια με πλήγωσε βαθιά. Έτσι σκέφτηκα ότι το μπλουζάκι αυτό θα είναι μια ωραία συμβολική κίνηση.”

Αμέσως μετά η σύζυγος του Κόμπι Μπράιντ, Βανέσα, με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram ανέφερε: “Συγχαρητήρια Νόλε. Ο Βασιλιάς αναγνωρίζει τον Βασιλιά.”

ATP Rankings: Επέστρεψε στην κορυφή ο Τζόκοβιτς

Έχοντας εξασφαλίσει την πρωτιά στα ATP Rankings μετά το US Open από τη νικηφόρα πρεμιέρα του στη διοργάνωση, ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατέκτησε τον 24ο Grand Slam τίτλο του στη Νέα Υόρκη και σήμερα Δευτέρα (11/9) επιστρέφει και τυπικά στην κορυφή, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον Κάρλος Αλκαράθ.

Ο 36χρονος Σέρβος επιστρέφει μετά από 9 εβδομάδες στην κορυφή του κόσμου, και εδραιώνεται εκεί για 390η φορά στην καριέρα του, αφήνοντας τον ημιφιναλίστ του τελευταίου Major της χρονιάς μία θέση πίσω του, και με απόσταση πάνω από 3.000 βαθμούς.

Στο No3 σταθερός διατηρείται ο χθεσινός φιναλίστ της διοργάνωσης, Ντανίλ Μεντβέντεφ, που ψαλίδισε τη διαφορά από τη 2η θέση, ενώ έχει αποκτήσει απόσταση ασφαλείας από τους διώκτες του. Την πρώτη 5άδα συμπληρώνουν ο Χόλγκερ Ρούνε και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, με τον κορυφαίο Έλληνα τενίστα να κερδίζει δύο θέσεις.

Η παγκόσμια κατάταξης της ATP (μέχρι 28/08/23)
RankName & NationalityPointsPosition MovedTour. Played
1Djokovic, Novak (SRB)11,795+119
2Alcaraz, Carlos (ESP)8,535-117
3Medvedev, Daniil (RUS)7,280022
4Rune, Holger (DEN)4,710022
5Tsitsipas, Stefanos (GRE)4,615+223
6Rublev, Andrey (RUS)4,515+225
7Sinner, Jannik (ITA)4,465-122
8Fritz, Taylor (USA)3,955+126
9Ruud, Casper (NOR)3,560-424
10Zverev, Alexander (GER)3,030+221
402Sakellaridis, Stefanos (GRE)117+1746
766Skorilas, Alexandros (GRE)30+3722
986Pervolarakis, Michail (GRE)12-15
1.161Azoides, Demetris (GRE)7010
1.354Kalovelonis, Markos (GRE)4-38
1.876Kountourakis, Ioannis (GRE)103
2.017Thanos, Aristotelis (GRE)1-136
2.027Schinas, Stephanos (GRE)1-67
2.069Xylas, Ioannis (GRE)1-412

Πηγή: tennis24.gr