Ελλάδα – Γιβραλτάρ 5-0: Αντέδρασε επιστρέφοντας στις νίκες με πεντάρα – Αποτελέσματα & βαθμολογία (vid)

Σε παράσταση για έναν ρόλο μετέτρεψε η Εθνική μας ομάδα την αποψινή (10/5) της αναμέτρηση με το Γιβραλτάρ, καθώς επικράτησε 5-0 και επέστρεψε στον δρόμο των επιτυχιών.

Μετά την ήττα από την Ολλανδία για την Ελλάδα ήταν μονόδρομος η νίκη επί του Γιβραλτάρ. Έβγαλε αντίδραση και επικράτησε με σκορ 5-0 σε ένα παιχνίδι που κυριάρχησε κατά κράτος. Η Ιρλανδία μπορεί να μην της έκανε το δώρο και να ηττήθηκε από την Ολλανδία, αλλά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κρατάει τη σοβαρότητα που έδειξε στο ματς με το Γιβραλτάρ και πλέον τα σπουδαία περιμένουν τον Οκτώβριο με τα παιχνίδια κόντρα σε Ιρλανδία και Ολλανδία.

Με αλλαγές παρατάχθηκε η Ελλάδα στο παιχνίδι με το Γιβραλτάρ και με διάταξη 4-3-3 με τον Πογέτ να δείχνει και από την ενδεκάδα που επέλεξε πως είχε διάθεση να πιέσει τον αντίπαλο γνωρίζοντας πως η διαφορά δυναμικότητας του επέτρεπε να κάνει κάτι τέτοιο.

Από την άλλη πλευρά το Γιβραλτάρ παρατάχθηκε με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και χωρίς να δείχνει πως έχει σκοπό να βγει από την άμυνα του.

Η «γαλανόλευκη» ξεκίνησε με τον Βλαχοδήμο στα καρέ, τους Γιαννούλη, Μαυροπάνο, Χατζηδιάκο, Ρότα τετράδα στην άμυνα, τον Μπουχαλάκη στο «έξι», τους Μπακασέτα, Πέλκα εσωτερικούς, τους Μασούρα, Φούντα στα άκρα και τον Παυλίδη στην κορυφή της επίθεσης.

Επειδή μάλιστα το ζητούμενο για την Εθνική μας δεν ήταν απλά νίκη που τελικά ήρθε αλλά και να δείξει «αντίδραση» μετά την ήττα του Αϊντχόβεν, το συμπέρασμα είναι πως το έπραξε και οι διεθνείς μας πήραν 10 με τόνο. Με το «καλημέρα» στην αναμέτρηση μπήκαν ορεξάτοι, με διάθεση και χωρίς την παραμικρή… σκέψη να επιτρέψουν στους φιλοξενουμένους να «αμφισβητήσουν» τη δεδομένη τους ανωτερότητα.

Κατοχή 78%, 13-0 οι τελικές και 2-0 ημίχρονο

Η «γαλανόλευκη» ξεκίνησε με ένα επί χάρτου 4-3-3 απέναντι σε μία ομάδα που είχε τρεις στόπερ και τα μπακ της κοντά τους, ωστόσο έπαιζε τόσο ψηλά που ανά πάσα στιγμή διατηρούσε πολλούς παίκτες μέσα και γύρω από τα αντίπαλα καρέ, ενώ οι κεντρικοί της αμυντικοί βρίσκονταν ουσιαστικά στη σέντρα και ο Μπουχαλάκης είχε ρόλο… δεκαριού.

Μάλιστα από πάνω-κάτω ανάλογη θέση έβγαλε στο 9′ τον Γιαννούλη στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, εκείνος «έκοψε» για τον Μπακασέτα που έρχονταν σαν «τρέιλερ», ο «κάπτεν» πάνω στην κίνηση δεν κατάφερε να βρει την μπάλα όπως ήθελε αλλά ο Πέλκας… καραδοκούσε και από κοντά την έστειλε στα δίχτυα.

Στο 23′ ο μεσοεπιθετικός της Μπασακσεχίρ από σκόρερ έγινε «δημιουργός» και ο Μαυροπάνος που μαζί με τον Χατζηδιάκο «κυριάρχησαν» σε αρκετά στατικά, πήρε την κεφαλιά μετά από κόρνερ του για το 2-0.

Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου, όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει και άλλα τέρματα αφού έβγαλε ευκαιρίες, όπως εκείνες των Μασούρα (6′), Μαυροπάνου (7′), Χατζηδιάκου (12′, 45′), Πέλκα (18′), Μπακασέτα (25′), Φούντα (32′) και κυρίως του Ρότα στο 33′ (ο Πέλκας τον έβγαλε με ωραίο τακουνάκι τετ α τετ όταν και πήρε το «ριμπάουντ» σε σουτ του Παυλίδη, αλλά ο Κόλινγκ απέκρουσε).

Ο Φούντας μάλιστα σκόραρε στο 37′ με ένα εντυπωσιακό γυριστό, αλλά το τέρμα του δεν μέτρησε για οριακό οφ σάιντ του Παυλίδη στο ξεκίνημα της φάσης. Όλο αυτό το διάστημα η κατοχή ήταν 78%-22% υπέρ μας, οι τελικές 13-0 και ο Βλαχοδήμος ζήτημα αν έκανε 2-3 επαφές με την μπάλα!

EUROKINISSI SPORTS
Δοκάρι με κόρνερ ο Πέλκας, ωραία ενέργεια του Μασούρα για το 3-0

Με το «καλημέρα» στο δεύτερο μισό ο Πέλκας πιστοποίησε την πολύ καλή βραδιά που βρίσκονταν και στο 52′ «φλέρταρε» με ακόμη ένα γκολ που αν έμπαινε θα ήταν για για «χάι-λάιτ» αφού θέλησε να σκοράρει με απευθείας εκτέλεση κόρνερ αλλά η μπάλα αποκρούστηκε από το οριζόντιο δοκάρι.

Στο 68′ ο Γιακουμάκης πέρασε στο «9», ο Ιωαννίδης στα άκρα και λίγο αργότερα ο Μασούρας πιστοποίησε την πολύ καλή κατάσταση που βρίσκεται. Ο 29χρονος έκανε στο 70′ μία ωραία ατομική προσπάθεια και με αντίστοιχο τελείωμα «έγραψε» το 3-0, δίνοντας αυτόματα διαστάσεις στην έκταση του σκορ.

Στο 80′ οι διεθνείς… άκουσαν για πρώτη φορά τη… φωνή του Βλαχοδήμου!

Ο πορτιέρε Κόλινγκ… είπε σε 1-2 περιπτώσεις «όχι» στον Μπακασέτα και σε καλά σουτ του «κάπτεν» και έτσι φτάσαμε στο 80′ όπου για πρώτη φορά οι διεθνείς μας… άκουσαν τη φωνή του Βλαχοδήμου, αφού το Γιβραλτάρ κέρδισε τότε ένα στατικό γύρω από τα καρέ του και ανέβασε παίκτες, έτσι ο 29χρονος γκολκίπερ έδωσε οδηγίες για τα μαρκαρίσματα. Πάντως ούτε σε εκείνο το χρονικό σημείο του έγινε τελική αφού βρήκε και απομάκρυνε με γροθιές.

Όμορφη σέντρα Μπακασέτα, ο Μαυροπάνος συνέχισε να… κάνει του κεφαλιού του και ο Μασούρας πιστοποίησε την πολύ καλή κατάσταση που βρίσκεται

Πλέον είχαμε μπει στο τελευταίο δεκάλεπτο της κανονικής διάρκειας, όμως οι διεθνείς μας δεν κατέβασαν εντελώς ταχύτητα. «Έψαχναν» το γκολ και στο 82΄βρήκαν ξανά δίχτυα, όταν μετά από μία όμορφη σέντρα του Μπακασέτα ο Μαυροπάνος έκανε… ξανά του κεφαλιού του και σκόραρε εκ νέου από αέρος. Στα «καπάκια» ο Αλεξανδρόπουλος πέρασε στον άξονα, ο Χατζηγιοβάννης δεξιός μπαμ και μπήκαμε στην τελική ευθεία της αναμέτρησης.

Όπου ο Μασούρας «μίλησε» ξανά, καθώς στο 90’+1′ υποδέχθηκε την όμορφη κάθετη του Γιακουμάκη και με πλασέ «έγραψε» το μετέπειτα τελικό 5-0.

ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ EUROKINISSI
MVP

Οι ΠέλκαςΜαυροπάνοςΜασούρας. Γιατί κατά σειρά που είναι τυχαία: Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός άνοιξε το σκορ, «έφτιαξε» το 2-0, στο 33′ δημιούργησε τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Ρότα και στο 53′ «άγγιξε» ακόμη ένα γκολ, αυτή τη φορά με απευθείας εκτέλεση κόρνερ. Ο 25χρονος στόπερ από την πλευρά του «κυριάρχησε» στον αέρα και δεν είναι … τυχαίο πως με ανάλογο τρόπο βρήκε δις στόχο. Ο 29χρονος επίσης μεσοεπιθετικός σημείωσε δύο γκολ, το ένα με όμορφη ατομική ενέργεια και πιστοποίησε την πολύ καλή κατάσταση που βρίσκεται.

Οι συνθέσεις:

  • ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Ρότα (84′ Χατζηγιοβάνης), Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Γιαννούλης, Μπουχαλάκης (68′ Παπανικολάου), Πέλκας (84′ Αλεξανδρόπουλος), Μπακασέτας, Φούντας (68′ Ιωαννίδης), Μασούρας, Παυλίδης (68′ Γιακουμάκης).
  • ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ: Kόλεϊνγκ, Χάρτμαν (84′ Χασάν), Μπρίτο, Τσιπολίνα, Μουελί (90′ Σάντος), Τζόλεϊ, Πόζο (90′ Κασιάρο), Σέρτζεντ, Ρόναν, Γουόκερ, Ντε Μπαρ
Τα highlights του παιχνιδιού:
Η βαθμολογία και το πρόγραμμα του Β’ ομίλου

Δείτε πώς διαμορφώθηκε η βαθμολογία του Β’ ομίλου της προκριματικής φάσης του Euro 2024 μετά την πεντάρα της Εθνικής επί του Γιβραλτάρ και το διπλό της Ολλανδίας επί της Ιρλανδίας.

*Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται στα τελικά του EURO 2024 στη Γερμανία, ενώ θυμίζουμε ότι η Εθνική έχει και το μαξιλαράκι του Nations League, εφόσον δεν τα καταφέρει από τα προκριματικά. Η Ελλάδα στα μπαράζ θα παίξει με ομάδες της League C που δεν έχουν καταφέρει να προκριθούν μέσω των προκριματικών. Θα χρειαστεί να νικήσει δύο παιχνίδια, έναν ημιτελικό κι έναν τελικό, ώστε να βρεθεί στη Γερμανία.

Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής
  • Ιρλανδία – Ολλανδία 1-2 (4′ Ιντάχ/19′ Χάκπο, 56′ Βέρχορστ)
  • Ελλάδα – Γιβραλτάρ 5-0 (9′ Πέλκας, 23′-82′ Μαυροπάνος, 70′-90+1′ Μασούρας)
  • Ρεπό: Γαλλία
Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής
  • Ολλανδία – Γαλλία (13/10, 21:45)
  • Ιρλανδία – Ελλάδα (13/10, 21:45)
  • Ρεπό: Γιβραλτάρ
Το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής
  • Ελλάδα – Ολλανδία (16/10, 21:45)
  • Γιβραλτάρ – Ιρλανδία (16/10, 21:45)
  • Ρεπό: Γαλλία
Το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής
  • Γαλλία – Γιβραλτάρ (18/11, 20:45)
  • Ολλανδία – Ιρλανδία (18/11, 20:45)
  • Ρεπό: Ελλάδα
Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής
  • Ελλάδα – Γαλλία (21/11, 20:45)
  • Γιβραλτάρ – Ολλανδία (21/11, 20:45)
  • Ρεπό: Ιρλανδία