Τέλος το “κρυφτό” σύμμαχοι οι φορολογούμενοι στις πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής appodixi

Το μπόνους των 100 έως 3.000 ευρώ σε όσους φορολογούμενους εντοπίσουν μέσω της εφαρμογής appodixi πλαστές αποδείξεις έχει ενεργοποιήσει τους φορολογούμενους οι οποίοι με τα κινητά ανά χείρας σκανάρουν αποδείξεις. Ουσιαστικά αυτό που κάνουν οι φορολογούμενοι που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή στα κινητά τους, είναι να σκανάρουν την απόδειξη και εάν λάβουν μήνυμα ότι δεν έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ ή ότι δεν είναι γνήσια την υποβάλλουν και κερδίζουν το χρηματικό ποσό που κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος της φοροδιαφυγής.

Βέβαια, πριν την απόδοση των ποσών, οι ελεγκτές διενεργούν έλεγχο στην επιχείρηση για να εντοπισθεί το ύψος της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων την εφαρμογή appodixi έχουν κατεβάσει στα κινητά τους 224.896 πολίτες (175.393 συσκευές Android και 49.503 συσκευές iOS). Μάλιστα σε διάστημα 15 ημερών, από την ανακοίνωση των μπόνους, περίπου 5.000 κατέβασαν την εφαρμογή.

Από τους ανωτέρω χρήστες της εφαρμογής έχουν πραγματοποιηθεί 136.287 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 60.768 είναι επώνυμες και οι 75.519 είναι ανώνυμες. Υπενθυμίζεται ότι με την εφαρμογή σκανάρεται κάθε απόδειξη, που έχει εκδοθεί με QR code. Εφόσον οι πολίτες διαπιστώσουν μη-διαβίβαση ή απόκλιση στα στοιχεία της απόδειξης, έχουν τη δυνατότητα να την αποστείλουν στην ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι πρόσφατα είχε εντοπιστεί στη Σαντορίνη που είχε ξεχάσει να διαβιβάσει 6.100 αποδείξεις σε διάστημα τριών μηνών συνολικής αξίας 224.500 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε το μπόνους κυμαίνεται μεταξύ 100 ευρώ και 3.000 ευρώ. Με τη βεβαίωση του φόρου και του προστίμου θα γίνεται και η κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του πολίτη που συνέβαλε στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Ακόμα και εάν η επιχείρηση προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και μετά στα Διοικητικά Δικαστήρια, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια, ο καταγγέλλων θα λάβει το ποσό με τη βεβαίωση των φόρων και των προστίμων, ασχέτως εάν εκ των υστέρων δικαιωθεί για κάποιο λόγο η εταιρεία.

Πηγή: capital