Συγκινεί ο πατέρας του επισμηναγού που σκοτώθηκε στην Καλαμάτα: «Έφυγε έτσι όπως ήθελε, να πετάει»

Συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι στην Μεγάλη Μαντίνεια του Δήμου Δυτικής Μάνης, τόπο καταγωγής του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα που έχασε χθες (27/12) την ζωή του όταν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ2 της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Φίλοι και συγγενείς συρρέουν από το πρωί στο πατρικό σπίτι του επισμηναγού για να στηρίξουν την οικογένεια στις δύσκολες στιγμές που βιώνει. Μιλώντας στο Action 24 ο πατέρας του αδικοχαμένου επισμηναγού είπε πως «έφυγε με την μεγάλη του αγάπη, έτσι όπως ήθελε, να πετάει… Οι ήρωες πρέπει να είναι ζωντανοί και όχι σε φέρετρα με την γαλανόλευκη…»

Η χθεσινή πτήση θα ήταν η τελευταία του Επισμηναγού, με αεροσκάφος Τ-2 Buckeye. Θα πήγαινε πλέον στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου T-6. Οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας «χτενίζουν» την περιοχή ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση, βρίσκοντας στοιχεία που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας.

Τι λένε οι εμπειρογνώμονες

Έχοντας αναλύσει το δυστύχημα, οι εμπειρογνώμονες μετά τη διερεύνηση του αεροπορικού δυστυχήματος, ανέφεραν πως υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, είτε πρόκειται για μηχανική βλάβη, που οδήγησε στη συντριβή, είτε για λάθος εκτίμηση του χειριστή.

Σύμφωνα με το .in.gr όπως τονίζουν, αυτές οι ασκήσεις έχουν μεγάλη κλίση και πολλά G. Αν κανείς υπερβεί τα μέγιστα επιτρεπτά G της άσκησης, ενδέχεται το αεροσκάφος να έχει απώλεια στήριξης. Λόγω του ύψους, ο επισμηναγός υπάρχει περίπτωση να μην πρόλαβε να εκτιναχθεί, ώστε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Επίσης, λόγω της υπέρβασης των G υπάρχει περίπτωση να υπήρξε κάποια βλάβη, είτε στην άτρακτο, είτε στα πηδάλια, είτε στο φτερό. Όλα τα ενδεχόμενα θα ερευνηθούν από την αρμόδια επιτροπή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Οι άνθρωποι της Πολεμικής Αεροπορίας «χτενίζουν» την περιοχή ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση, βρίσκοντας στοιχεία που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας ενώ αρκετά στοιχεία δίνουν και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρίσκονταν στην περιοχή. Εξετάζεται το ενδεχόμενο, ο ίδιος ο πιλότος να επέλεξε το συγκεκριμένο σημείο να ρίξει το αεροσκάφος χωρίς να προλάβει να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό εκτίναξης, καθώς πολύ κοντά υπήρχε κατοικημένη περιοχή το χωριό του Άρι αλλά και η Μονάδα της 120 Πτέρυγας εκπαιδεύσεως της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο 40χρονος επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία.

Η κηδεία του 40χρονου Ίκαρου θα τελεστεί στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μεγάλη Μαντίνεια του Δήμου Δυτικής Μάνης. Αφήνει πίσω του δύο ανήλικα παιδιά και την σύζυγό του. Αφήνει πίσω του δύο ανήλικα παιδιά και την σύζυγό του.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αλέξης Χαρίτσης, Πρόεδρος Κ.Ο. Νέας Αριστεράς, βουλευτής Μεσσηνίας 

«Σήμερα η Πολεμική Αεροπορία και η πόλη μας, η Καλαμάτα, θρηνούν.  Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον χαμό του Επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα που έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

Τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του, αλλά και στην Πολεμική Αεροπορία που επιτελεί καθημερινά και σε δύσκολες συνθήκες το καθήκον της».

Δημήτρη Πτωχός, νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

«Η σημερινή απώλεια του επισμηναγού  Επαμεινώντα Κωστέα, σε ώρα καθήκοντος, προκαλεί βαθιά οδύνη σε όλους μας. Χρέος μας να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη του άτυχου νέου, καθώς και όλων όσοι έχουν πέσει υπερασπιζόμενοι τον εναέριο χώρο της Ελλάδας μας.

Στους οικείους του και στην οικογένεια της Πολεμική μας Αεροπορίας εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Παναγιώτης Νίκας, απερχόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου

«Θρηνούμε σήμερα για την απώλεια ενός ακόμα ήρωα της ειρηνικής περιόδου, ενός ήρωα του καθήκοντος -του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα.

Οι πιλότοι μας εκπαιδεύονται σκληρά, συχνά σε ακραίες συνθήκες, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις εξ ίσου ακραίες καταστάσεις  που δημιουργεί ο ανταγωνισμός στο Αιγαίο ή αυτές που αναπόφευκτα προκύπτουν σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη.

Λυπούμαι πάρα πολύ για τη νέα αυτή απώλεια, καθώς ο χρόνος αυτός ξεκίνησε τραγικά -με το χαμό των δύο αεροπόρων μας στη θάλασσα του Ιονίου- και τελειώνει εξ ίσου τραγικά με το χαμό, σήμερα, ενός ακόμα μέλους της οικογένειας της Πολεμικής μας Αεροπορίας,  εν ώρα καθήκοντος.

Εκφράζω από καρδιάς, θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου επισμηναγού και στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα».

Θανάσης Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας

«Βαθιά θλίψη και οδύνη αισθανόμαστε για την απώλεια ενός γενναίου πιλότου, του Καλαματιανού Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας μας, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του πιλότου μας, στην Πολεμική Αεροπορία και στην 120ΠΕΑ/363ΜΕΑ που θρηνεί ένα άξιο μέλος της. Αθάνατος!».

Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Καλαμάτα Μετά»

«Σήμερα η Καλαμάτα, η Μεσσηνία και όλη η Ελλάδα θρηνούν για την απώλεια του συμπολίτη μας αξιωματικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας Επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα, ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος.

Ο επικεφαλής και τα μέλη της Δημοτικής παράταξης εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη και τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του, στους συναδέλφους του στην 120 ΠΕΑ/363ΜΕΑ και στην Πολεμική Αεροπορία,  για την απώλεια ενός άξιου πιλότου. ΑΘΑΝΑΤΟΣ»!