Στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά απονεμήθηκε το βραβείο Φωτέα για το βιβλίο του “Ενα σκοτεινό δωμάτιο 1967 – 1974”

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα “Επτάνησα” του ξενοδοχείου Filoxenia, στην Καλαμάτα, επιδόθηκε το βραβείο Δοκιμίου Ελευθέρου Στοχασμού στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα, για το 2021.

Το φετινό βραβείο απέσπασε το βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά “Ενα σκοτεινό δωμάτιο 1967 – 1974”, που παρουσίασε ο ίδιος ο συγγραφέας μαζί με τον Υφυπουργό Παιδείας Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τους δυο άνδρες δένει και η κοινή καταγωγή τους από το Διαβολίτσι.

Η απονομή έγινε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στη συνεδριακή αίθουσα “Επτάνησα” του ξενοδοχείου Filoxenia, στην Καλαμάτα, το απόγευμα σήμερα Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Ακολούθησε η παρουσίαση του πιο πάνω βιβλίου, από τον ίδιο τον συγγραφέα και τον υφυπουργό Παιδείας.

Στην ίδια εκδήλωση απονεμήθηκαν και οι υποτροφίες σε 6 αριστούχους φοιτητές τις οποίες έχει θεσπίσει ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα.

Ο δικηγόρος Σωτήρης Φωτέας ευχαρίστησε εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου Παναγιώτη Φωτέα το  Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και τις τοπικές αρχές για την στήριξη του θεσμού των υποτροφιών και στη συνέχεια διάβασε το πρακτικό της απόφαση για την χορήγηση των υποτροφιών.  

Ο επιχειρηματίας Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος έδωσε την επιταγή σε εκπρόσωπο της υποτρόφου Γεωργίας Καλογεροπούλου.

Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος έδωσε την επιταγή σε εκπρόσωπο της υποτρόφου Παγώνας Πετρούλια.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος έδωσε την επιταγή σε εκπρόσωπο του υποτρόφου Πολυζώη Σταθόπουλου.

Ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς  έδωσε την επιταγή σε εκπρόσωπο του υποτρόφου Ιωάννη Κουτσαντώνη.

Η ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου έδωσε την επιταγή στην εκπρόσωπο του υπότροφου Νικολάου Σταθόπουλου.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος έδωσε την επιταγή σε εκπρόσωπο της  υποτρόφου Μαρίας Αλεξοπούλου.

Το βιβλίο έχει υπότιτλο «Ο Ιωαννίδης και η παγίδα της Κύπρου. Τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Ο ρόλος των Αμερικανών και αναφέρεται σε όλο το διάστημα της επτάχρονης δικτατορίας, αλλά έχει ως αιχμή του τον Ιούλιο του 1974, όταν ύστερα από την παταγώδη πολιτική αποτυχία τους οι στρατιωτικοί αναγκάστηκαν να δεχτούν μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για να περάσουμε λίγο αργότερα πλησίστιοι στην εποχή της Μεταπολίτευσης κατά τη διάρκεια της οποίας θα αλλάξουν τα πάντα.

Μια από τις βασικές γραμμές του βιβλίου είναι οι εσωτερικές αντιθέσεις του καθεστώτος και κεντρικό του πρόσωπο ο «αόρατος δικτάτορας» Δημήτρης Ιωαννίδης. Ήδη από το 1968, ο Ιωαννίδης θεωρεί ότι ο Παπαδόπουλος έχει ξεκινήσει να απομακρύνεται από τα ιδανικά της επανάστασης με αποκορύφωμα την απόπειρα φιλελευθεροποίησης, που οδήγησε το 1973 στο Πολυτεχνείο και στον εξοβελισμό του από την εξουσία, με σιδερένια πρωτοβουλία του «αόρατου δικτάτορα».

Σύμφωνα με το βιβλίο, τα «εργαλεία» που χρησιμοποιούσαν οι ΗΠΑ για να ελέγχουν τις ελληνικές κυβερνήσεις ήταν ο ελλιμενισμός του Έκτου Στόλου στη Σαλαμίνα και η βάση της Σούδας στην Κρήτη. Με αυτά πίεζαν ή απειλούσαν τους δικτάτορες (με το αν θα διατηρούνταν ή με το αν θα εφαρμόζονταν οι σχετικές συμφωνίες) την ώρα που η αμετακίνητη έγνοια τους για την Ελλάδα και για την ανατολική Μεσόγειο ήταν μία: η προστασία της Αμερικής και του Ισραήλ από την Αίγυπτο και τη Συρία κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Πέραν του ερευνητικού του βάθους και της συστηματικής παράθεσης πληθώρας τεκμηρίων, το βιβλίο του Αλ. Παπαχελά αποτελεί ένα αφήγημα με διαστάσεις πολιτικού θρίλερ, όπου πρωταγωνιστούν πραξικοπήματα και αδιαφανή δίκτυα συνωμοσίας, χωρίς, βεβαίως, ίχνος συνωμοσιολογικού πνεύματος από την πλευρά του συγγραφέα.

Μια από τις κορυφαίες στιγμές είναι οπωσδήποτε η συναρπαστική (μέσα στη γενική της σύγχυση και απόγνωση) συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου αμέσως μετά την εισβολή στην Κύπρο.

Το σπουδαιότερο, πάντως, χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ο συνδυασμός της ερευνητικής δημοσιογραφίας με την ιστορική έρευνα. Όπως υπογραμμίζει ο Αλ. Παπαχελάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η ερευνητική δημοσιογραφία και η ιστορική έρευνα βρίσκονται ούτως ή άλλως πολύ κοντά, αλλά η ιστορική έρευνα αποκτά μεγαλύτερο βάρος όταν τα γεγονότα έχουν ‘’στεγνώσει’’ και μπορούν να μιλήσουν τα ανοιγμένα αρχεία και τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο βιβλίο».

Η εκδήλωση -παρουσία της οικογένειας του Π. Φωτέα και του επιχειρηματία Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου- διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου -σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, οι αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενούς Παραγωγής Στάθης Αναστασόπουλος, Τουρισμού και Πολιτισμού Άννα Καλογεροπούλου και Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Τάσος Σαρδέλης, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ.α.