Β. Τζαμουράνης: Ο Δήμαρχος επέλεξε να απέχει προκλητικά από τη διαδικασία σύνταξης της τεχνικής έκθεσης για το αντιπλημμυρικό

Με έκπληξη και απορία διάβασα την απάντηση του δημάρχου σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας.

«Εμείς δεν ξέρουμε τίποτα! Υπάρχει έκθεση; Δεν ξέρουμε κάτι!» απάντησε ο δήμαρχος.

Λες και ο δήμαρχος ζει σε άλλη πόλη! Τόσα και τόσα δημοσιεύματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Ακόμη και προχθές δημοσιεύθηκε ότι ολοκληρώνεται και πρόκειται να παραδοθεί η τεχνική έκθεση του καθηγητή ΕΜΠΔημ. Κουτσογιάννη και της ομάδας του, και ο δήμαρχος δηλώνει άγνοια!

Δε φθάνει που δεν προχώρησε, πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην ανάθεση μίας τέτοιας μελέτης που θα διερευνούσε την ύπαρξη και άλλων εναλλακτικών λύσεων, όπως του είχαμε προτείνει, επέλεξε να απέχει προκλητικά από τη διαδικασία σύνταξης της τεχνικής έκθεσης για το σοβαρότερο θέμα που απασχόλησε το Δήμο το τελευταίο διάστημα.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε εξέτασε 4 εναλλακτικές προτάσεις:

-Τη μηδενική λύση (δηλαδή να μη γίνει τίποτα!)

-Τη λύση 1 (του ΜΟΡΕΑ) που είναι σε όλους γνωστή.

-Τη λύση 2 (εναλλακτική) που επιτυγχάνει τα ίδια περίπου αποτελέσματα από πλευράς αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας υπό την προϋπόθεση της κατασκευής ενός ή και δύο φραγμάτων και βελτιστοποίηση της παροχετευτικότητας στο σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα, χωρίς να γίνει καθαίρεση του μεσαίου τμήματος ούτε διαπλάτυνση του τμήματος πριν από την εκβολή με την καταστροφή των δέντρων και της βλάστησης.

-Και τέλος, τη λύση της επαναφυσικοποίησης της κοίτης, δηλαδή την πλήρη καθαίρεση όλων των σκεπασμένων τμημάτων του Νέδοντα.

Νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση που ακούγεται πλέον από έγκυρα και ανεξάρτητα χείλη των ειδικών ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας απέναντι στη λύση της εταιρείας ΜΟΡΕΑ. Επίσης, νιώθουμε δικαιωμένοι διότι αυτές τις απόψεις υποστηρίζουμε με σθένος εδώ και καιρό, αυτές υποστηρίξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, αψηφώντας τις άδικες και δόλιες συκοφαντίες του δημάρχου ότι είμαστε αρνητές της προστασίας της πόλης και δε μας ενδιαφέρει η αντιπλημμυρική της θωράκιση.

Έπειτα από αυτά, λοιπόν, το λόγο έχει πλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο και το υπουργείο Υποδομών, που θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην αρχική λύση «Μορέα» (που έχει καταψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας) ή την εναλλακτική λύση 2 που προτείνει και ο καθηγητής Κουτσογιάννης, που συνάδει μάλιστα και με την προσπάθεια της πόλης να γίνει κλιματικά ουδέτερη. Πιστεύουμε ότι στο τέλος θα γίνει η σωστότερη επιλογή, για να δρομολογηθούν το ταχύτερο και τα απαραίτητα έργα.

Του Β. Τζαμουράνη
Πολιτικού μηχανικού, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Πρότυπος Δήμος»