Προσιτά ενοίκια ούτε για… δείγμα – Άνοδος έως 36% στις φθηνότερες περιοχές της χώρας [πίνακες]

Δεν υπάρχει πλέον περιοχή της χώρας στην οποία να υπάρχει διαθέσιμο ακίνητο για ενοικίαση με λιγότερα από 4 ευρώ το τετραγωνικό, ακόμη και αν μιλάμε για μικρές επαρχιακές πόλεις.

Αντίθετα, υπάρχουν πολλές περιοχές με διψήφια ενοίκια. Και το πρόβλημα για τους πολίτες είναι ότι πλέον το κύμα αυξήσεων και στα ενοίκια αλλά και στις τιμές πώλησης γενικεύεται και αγγίζει κυρίως τις φθηνότερες περιοχές. Οι έρευνες δείχνουν ανατιμήσεις έως και 36% στα ενοίκια μέσα σε μόλις έναν χρόνο και αυξήσεις στις τιμές πώλησης ακόμη και 23%.

Στην κτηματαγορά, λειτουργεί πλέον το εξής φαινόμενο: οι πολύ υψηλές τιμές στα ακριβά προάστια απωθούν πλέον τη ζήτηση για ευνόητους λόγους οικονομικής αδυναμίας. Η ζήτηση στρέφεται στις φθηνότερες περιοχές αναγκαστικά και δημιουργείται το φαινόμενο του ντόμινο.

Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει που καταγράφηκαν στο γ’ τρίμηνο οι μεγαλύτερες αυξήσεις ενοικίων με βάση την έρευνα αγοράς που διενεργεί το spitogatos.gr:

Προσιτά ενοίκια ούτε για... δείγμα - Ανοδος έως 36% στις φθηνότερες περιοχές της χώρας [πίνακες]
2222

Το φαινόμενο του ντόμινο γίνεται πλέον αισθητό και στις τιμές πώλησης των ακινήτων. Καθώς στα βόρεια και στα νότια προάστια του λεκανοπεδίου αλλά και στις ακριβές περιοχές των μεγάλων πόλεων, οι τιμές πώλησης έχουν φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα, το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στις πιο προσιτές περιοχές και αυτό οδηγεί στις μεγαλύτερες ανατιμήσεις.

Για το γ’ τρίμηνο του 2023, τα προάστια του Πειραιά είναι πρωταθλητές στις ανατιμήσεις με 23,2%, ενώ στον κατάλογο εμφανίζονται και τα Δυτικά Προάστια. Στο κέντρο της Αθήνας η τιμή πώλησης έπιασε τα 2000 ευρώ ενώ διψήφιες μεταβολές έχουν και τα δημοφιλή νησιά.

3333333
4444444