Οι αγρότες από σήμερα δίνουν τη μάχη με μπλόκα στους δρόμους της χώρας

Με το στήσιμο μπλόκων και τις άλλες μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων που οργανώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι απαντούν αποφασιστικά στην άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, όπως αυτά έχουν συζητηθεί και καθοριστεί στις συλλογικές τους διαδικασίες, αλλά και στην προσπάθειά της να συκοφαντήσει τον αγώνα τους.

Κλιμακώνουν έναν αγώνα που δίνεται συνεχώς και πολύμορφα, προκειμένου να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους, συνεχίζοντας να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους.

Η μειωμένη παραγωγή σε μια σειρά από προϊόντα, εξαιτίας της έλλειψης αναγκαίων υποδομών προστασίας αλλά και των διαφόρων ασθενειών που εμφανίστηκαν σε καλλιέργειες και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις τιμές – φωτιά σε ρεύμα, ζωοτροφές, λιπάσματα, έχουν ως αποτέλεσμα ο αγρότης όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Μάλιστα, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε φέτος κι άλλο, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

Οι νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις, που αποτελούν συνέχεια μιας πολύμηνης αγωνιστικής δραστηριότητας του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, αποφασίστηκαν στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας στις 10 Δεκέμβρη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από διάφορους νομούς όλης της χώρας.

Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συσκέψεις, κινητοποιήσεις, με την κυβέρνηση να απαντά αρνητικά στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ ταυτόχρονα καταφεύγει και σε συκοφαντίες μιλώντας για «υποκινούμενους» αγρότες.

Τα τρακτέρ στους δρόμους ως την Κυριακή!

Αφετηρία των επόμενων κινητοποιήσεων σε όλους τους νομούς χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου το συλλαλητήριο της Τρίτης στην Τρίπολη, καλώντας μέχρι την Κυριακή 28 Γενάρη να έχουν βγει τα τρακτέρ στους δρόμους.

Μπλόκο έχει ήδη στηθεί στη Μεσσήνη από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο της περιοχής, που χτες πραγματοποίησε σύσκεψη στον χώρο. Κάλεσε σε ενίσχυση του μπλόκου αλλά και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενώ η ΟΑΣ Πελοποννήσου επισημαίνει:

«Μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων της επιβίωσής μας! Δεν πρέπει να αποδεχθούμε μοιρολατρικά αυτήν την πολιτική στόχευση. Δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι αποδεχόμενοι το ξεκλήρισμά μας. Η απάντηση πρέπει να είναι η οργάνωση του αγώνα μας, με μεγαλύτερη συμμετοχή και μαζικότητα στους Αγροτικούς Συλλόγους και πανελλαδικό συντονισμό, μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ), που είναι και το μεγαλύτερο όπλο μας!».

Επιμένουν αγωνιστικά και μαχητικά σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Με σκοπό την κλιμάκωση του αγώνα τους με όλους τους τρόπους, συνεχίζουν τις δράσεις τους καθημερινά, Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Δευτέρας στο Αγρίνιο, αλλά και τη συγκέντρωση στη Βόνιτσα, στην Αιτωλοακαρνανία, Ομοσπονδία και Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι προετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους και με το στήσιμο μπλόκων σε όλο τον νομό.

Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται η πραγματοποίηση παναιτωλοακαρνανιακής σύσκεψης, ενώ συνεχίζονται οι ενημερώσεις στα χωριά, όπως αύριο, Πέμπτη, το βράδυ στη Βόνιτσα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και των ΑΣ Κατούνας και Ακτίου – Βόνιτσας.

Σε μαζική συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα καλεί σήμερα, Τετάρτη, στις 11.30 π.μ. στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Παράλληλα, σημειώνει την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης μέσα στις επόμενες μέρες.

Στην Αχαΐα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» προχώρησε χτες το απόγευμα σε μαχητική συγκέντρωση στη γέφυρα Σελινούντα αποκλείοντας συμβολικά και την παλαιά Εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου. Κάλεσε, παράλληλα, σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28 Γενάρη στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου, με σκοπό να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. Τη «σκυτάλη» παίρνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Ερυμάνθου, με συσκέψεις που οργανώνει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος της περιοχής, αύριο, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο κοινοτικό κατάστημα Φαρρών και μεθαύριο Παρασκευή στις 8 μ.μ., στο Σταυροδρόμι, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Σήμερα θα στηθούν τα μπλόκα στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, την «καρδιά» των αγροτικών αγώνων, οι αγρότες μαζί με τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ορθοποδήσουν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη, αφού συνεχίζουν να βιώνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, το άθλιο παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών από κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμους, αλλά και τα σχέδια «ανασυγκρότησης» της περιοχής, με τα οποία μεθοδεύεται ένας νέος γύρος επίθεσης στους βιοπαλαιστές αγρότες και τα λαϊκά στρώματα.

Απέναντι στην αδιαλλαξία και τις συκοφαντίες της κυβέρνησης, οι βιοπαλαιστές αγρότες που έχουν ήδη παρατάξει εκατοντάδες τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, θα ξεκινήσουν σήμερα το πρωί με σκοπό να στήσουν μπλόκα:

Οι αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στη 1 μ.μ., οι αγρότες της Λάρισας στον κόμβο Πλατυκάμπου στις 12 μ., οι αγρότες της Μαγνησίας θα συγκεντρωθούν με τα αγροτικά τους οχήματα στις 10.30 π.μ. στον Περιφερειακό Βόλου όπου θα συναντηθούν στις 11.30 π.μ. με τους αγρότες του μπλόκου Ριζόμυλου με σκοπό να στήσουν ένα ενιαίο μπλόκο. Στα Τρίκαλα, δεκάδες τρακτέρ βρίσκονται στην Εθνική οδό Λάρισας – Τρικάλων στο ύψος του Ζάρκου.

Οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι καλούν σε μαζική συμμετοχή, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα “υποκινούμενοι” μόνο από την οξύτητα των προβλημάτων μας και από τη θέλησή μας να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας. Με τον ανυποχώρητο αγώνα μας μπορούμε να έχουμε λύσεις στα προβλήματα και τα αιτήματά μας να ικανοποιηθούν. Ο,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας. Αγωνιζόμαστε να μείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειές μας. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις δηλώνουν και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Γαλήνης, Δίλοφου, «Νέα Ένωση», «Θες Γη», Κιλελέρ, Κίσσαβου, Νέων Καρυών, Ορεινών, Πλατυκάμπου, Προμηθέα Νίκαιας, Ενιπέα του νομού Λάρισας.

Βγαίνουν στους δρόμους σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Στην Ημαθία οι αγρότες που συσπειρώνονται στον Αγροτικό Σύλλογο Πιερίων, έβγαλαν χτες τα τρακτέρ τους στο χωριό Παλατίστια. Ενώ σήμερα οι αγρότες της Βέροιας προετοιμάζουν μαζική Γενική Συνέλευση. Παράλληλα, οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας προετοιμάζουν την κινητοποίηση που αποφάσισαν για την Παρασκευή 26/1 στις 11 π.μ., στον ΕΛΓΑ της Βέροιας.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» προετοιμάζεται να στήσει μπλόκο αύριο, Πέμπτη, στη διασταύρωση της Νάουσας.

Στο μεταξύ, με τα αγροτικά τους μηχανήματα παραμένουν στους δρόμους οι αγρότες στην πλατεία Επανομής Θεσσαλονίκης, αλλά και στα Γρεβενά, όπου τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στην Αντιπεριφέρεια.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας θα βγάλουν σήμερα τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών.

Πλάι στα αιτήματα των βιοπαλαιστών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, ο εν λόγω Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος περιλαμβάνει και τα αιτήματα για: Να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ. Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες στα ροδάκινα, στους καρπούς με κέλυφος και σε όλα τα μήλα. Να μπουν οι περιοχές της Εορδαίας και του Αμύνταιου στη συνδεδεμένη καλαμποκιού. Να μην προχωρήσει καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτραπεί να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Παράλληλα, σήμερα, Τετάρτη, σε σύσκεψη καλεί στην Καστοριά ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Μακεδνός», στο Ενυδρείο, στις 12 το μεσημέρι, για την οργάνωση του αγώνα. Παράλληλα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προετοιμάζεται αγροτικό συλλαλητήριο στην Κομοτηνή, την Παρασκευή 26 Γενάρη. Αγρότες και σε άλλες πόλεις και χωριά της περιοχής εξετάζουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις την ίδια μέρα.

Συγκεντρώνουν δυνάμεις οι αγρότες της Φθιώτιδας

Για το μεγάλο συλλαλητήριο της Παρασκευής 26 Γενάρη στη Λαμία, αλλά και για την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, προετοιμάζονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας, συνεχίζοντας τις συσκέψεις στα χωριά της περιοχής και τη συγκέντρωση δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της απόφασης για δυναμικές κινητοποιήσεις που πάρθηκε στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, οι αγρότες και οι σύλλογοί τους σχεδιάζουν να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Αρχικά θα συγκεντρωθούν, στις 11 π.μ., με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στον χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας και στη συνέχεια με πορεία θα φτάσουν στο κέντρο της πόλης, ενώ αμέσως μετά θα σχεδιάσουν το πού θα στήσουν το μπλόκο τους.

Αντίστοιχες προετοιμασίες για να βγουν τα τρακτέρ στον δρόμο και να στηθούν τα αγροτικά μπλόκα γίνονται στην περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας, στον Δομοκό και τη Λοκρίδα.

Παν-χανιώτικη κινητοποίηση στις 31 Γενάρη

Στην Κρήτη, κάλεσμα για μεγάλη παν-χανιώτικη κινητοποίηση την Τετάρτη 31 Γενάρη στις 11 π.μ. στον κόμβο των Μουρνιών με τα αγροτικά αυτοκίνητα απευθύνει το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων (ΕΟΑΣΝΧ), προς όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Στον δρόμο βγαίνουν και οι αγρότες στο Ηράκλειο Κρήτης. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για συντονισμένες πανελλαδικά κινητοποιήσεις, ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών – Αστερουσίων καλεί σε κινητοποίηση τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, την Κυριακή 28 Γενάρη στις 11 π.μ., στον κόμβο των Πεζών.

Στην Ήπειρο

Και στην Ήπειρο εντείνονται οι προετοιμασίες των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων για την επιτυχία των συλλαλητηρίων την Παρασκευή 26 Γενάρη. ‘Ηδη τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν μαζικές συσκέψεις σε χωριά για την οργάνωση των κινητοποιήσεων.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας μετά από πλατιά σύσκεψη στον Ωρωπό καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους με τα τρακτέρ 11 π.μ. στο Λούρο. Αντίστοιχα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας με περιοδείες και με συσκέψεις απευθύνει πλατύ κάλεσμα συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Γέφυρα της Άρτας.

Στα Γιάννενα ο Αμπελουργικός και ο Κτηνοτροφικός σύλλογος Ζίτσας καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 μ. στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μαζική σύσκεψη πραγματοποίησαν και οι αγρότες της Θεσπρωτίας όπου συγκεντρώθηκαν στην Ηγουμενίτσα και προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις.

Επίσης, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ., έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας (πρώην Νομαρχία) και τη Δευτέρα 29 του μήνα στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη στο θέατρο του Σαρακινάδου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις κλιμάκωσης της πάλης.