Πρεμιέρα αύριο για το πετρέλαιο θέρμανσης – Τιμές «φωτιά»

«Καυτή» πρεμιέρα ετοιμάζεται να κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης αύριο, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πετρελαιοειδών δείχνουν την τιμή του καυσίμου λίγο κάτω από τα 1,50 ευρώ το λίτρο.

Στο κόστος αυτό έχει συνυπολογιστεί και η κρατική επιδότηση των 0,25 ευρώ/λίτρο στην αντλία, όπως έχει ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι προβλέψεις για την τιμή του είναι ακόμη επισφαλείς, με τα στελέχη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών να αναμένουν τις επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, πριν τιμολογήσουν με ακρίβεια τις ποσότητες διάθεσής του.

Με βάση τις σημερινές τιμές, εάν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του θα βρίσκεται λίγο κάτω από το 1,50 στο 1,49. Υπάρχουν παραγγελίες αλλά όχι μεγάλες.

Αυτό, σημαίνει ότι για να προμηθευτεί κάποιος 500 λίτρα θα χρειαστεί περίπου 750 ευρώ. Σημειώνεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είχε ξεκινήσει στα 1,15 ευρώ.

Ερωτώμενος για το αν υπάρχει ζήτηση ο κύριος Ασμάτογλου ανέφερε οτι εκδηλώνεται ενδιαφέρον καθώς οι δεξαμενές είναι άδειες από πέρυσι ενώ παράλληλα τόνισε ότι «επικρατεί φόβος στους καταναλωτές βλέποντας τη νέα άνοδο των τιμών».

Σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου οι πρώτες παραγγελίες έχουν ξεκινήσει καθώς τα νοικοκυριά θέλουν να κάνουν από νωρίς τον προγραμματισμό τους ενόψει του χειμώνα.

Παράλληλα παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών αναφέρουν ότι οι καταναλωτές τηρούν στάση αναμονής, λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των σχετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Μικρές παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης

Η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται θα ανοίξει έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά στους παλαιούς δικαιούχους, θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Σε ό,τι αφορά στους νέους δικαιούχους, που χρησιμοποιούν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα φέτος.

Επίδομα θέρμανσης: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή

Νωρίτερα σήμερα, κατατέθηκε η τροπολογία για το επίδομα θέρμανσης, που προβλέπει την επιδότηση κατά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία (20 λεπτά + ΦΠΑ 24%).

Σύμφωνα με τη ρύθμιση το ύψος της επιδότησης που ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογίζεται άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α, που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Επίσης, προβλέπεται ότι το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3054/2002 (Α’ 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές, οικιακούς καταναλωτές, βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες.