Αυξήσεις στις συντάξεις: Πριν τα Χριστούγεννα η πρώτη δόση – Το χρονοδιάγραμμα και οι δικαιούχοι σε 8 “ταχύτητες”

Σε τουλάχιστον δύο δόσεις θα φανούν οι αυξήσεις που προγραμματίζονται για τους συνταξιούχους και οι οποίες θα προέλθουν από τέσσερις διαφορετικές πηγές: Αύξηση 7% στις ονομαστικές συντάξεις λόγω πληθωρισμού, έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους (που έχει εφάπαξ και όχι μόνιμο χαρακτήρα) 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση λόγω προσωπικής διαφοράς και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η πρώτη δόση θα είναι μέσα στον Δεκέμβριο με την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου, η οποία θα γίνει πρόωρα λόγω Χριστουγέννων.

Εντός του Δεκεμβρίου επομένως προγραμματίζεται η αποτύπωση του οφέλους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά σε 842 χιλιάδες συνταξιούχους) και από την 4η δόση της ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση, η οποία αφορά σε 222.570 συνταξιούχους με μεγάλη αρνητική προσωπική διαφορά.

Επίσης, πριν από τα Χριστούγεννα θα δοθεί και η έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.600 ευρώ. Η δεύτερη δόση, θα είναι αρκετούς μήνες αργότερα. Δεδομένου ότι η αύξηση -η οποία εκτιμάται σε 7% χωρίς το ποσοστό να έχει κλειδώσει- θα πρέπει να υπολογιστεί βάσει πληθωρισμού και ΑΕΠ, θα υπολογιστεί πλήρως προς το τέλος Μαρτίου όταν θα είναι διαθέσιμα τα σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Οι διαφορετικές ταχύτητες

Εκτός από την καταβολή σε διαφορετικές δόσεις, υπάρχουν και πολλές διαφορετικές ταχύτητες στις τάξεις των συνταξιούχων. Κάποιοι θα λάβουν μόνο την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ και καμία μόνιμη αύξηση στη σύνταξή τους (π.χ. γιατί θα έχουν θετική προσωπική διαφορά που θα τους αποκλίσει από την αύξηση του 7% αλλά και μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1000 ευρώ που σημαίνει ότι δεν θα ωφεληθούν καθόλου από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Κάποιοι άλλοι δεν θα πάρουν απολύτως τίποτα (σ.σ. είναι περίπου το 12% των 931.631 συνταξιούχων που εξακολουθούν να έχουν θετική προσωπική διαφορά). Αρκετοί θα λάβουν πολύ μικρές αυξήσεις της τάξεως των 2-9 ευρώ τον μήνα. Είναι αυτοί που έχουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ (οπότε χάνουν το επίδομα των 250 ευρώ) και θετική προσωπική διαφορά (οπότε χάνουν την αύξηση του νόμου Βρούτση και την αύξηση του 7%).

Τι τους μένει; Το όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που δεν είναι πολύ μεγάλο ειδικά για συνταξιούχο με μηνιαίες αποδοχές ύψους 1000-1100 ευρώ.

Στην μεγάλη… ταχύτητα κατατάσσονται περίπου 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι οι οποίοι κερδίζουν από δύο ή και τρεις διαφορετικές μεριές. Είναι αυτοί που έχουν σύνταξη πάνω από 1000 ευρώ και αρνητική ή μηδενική προσωπική διαφορά. Διότι σε αυτή την περίπτωση, λαμβάνουν την αύξηση του 7% (που είναι και το μεγαλύτερο όφελος για την επόμενη χρονιά) κερδίζουν ταυτόχρονα από την εισφορά αλληλεγγύης ενώ είναι πιθανό να είναι και δικαιούχοι της 4ης δόσης του ν. Βρούτση.

Με αυτά τα δεδομένα, οι διαφορετικές ταχύτητες έχουν ως εξής:

1. 140.808 συνταξιούχοι δεν θα δουν καμία απολύτως διαφορά στη σύνταξή τους ούτε θα πάρουν έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ.

2. 525.436 συνταξιούχοι θα δουν μείωση της παρακράτησης φόρου λόγω κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης οπότε το όφελος τους θα είναι από 1 με δύο έως 9-10 ευρώ τον μήνα ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Η διαφορά θα φανεί στη σύνταξη του Ιανουαρίου.

3. 265.367 συνταξιούχοι θα λάβουν μόνο τα 250 ευρώ και τίποτα άλλο μέσα στο 2023. Η καταβολή μέσα στον Δεκέμβριο.

4. 1.682.116 θα πάρουν την αύξηση του 7% και τίποτα άλλο. Το όφελος θα είναι σημαντικό καθώς ακόμη και μετά την αύξηση της παρακράτησης του φόρου λόγω της αναπροσαρμογής του ονομαστικού εισοδήματος, η καθαρή αύξηση που θα απομείνει θα είναι της τάξεως του 6-6,5%. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την άνοιξη για να δουν την διαφορά στις αποδοχές τους.

5. 244.124 συνταξιούχοι θα πάρουν και αύξηση 7% και θα δουν όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η διαφορά σε δύο δόσεις: Δεκέμβριο το όφελος από την εισφορά και Μάρτιο η αύξηση στη σύνταξη.

6. 904.161 συνταξιούχοι θα πάρουν τον Δεκέμβριο τα 250 ευρώ και μετά τον Μάρτιο την αύξηση του 7%.

7. Η πιο κερδισμένη κατηγορία έχει 72137 συνταξιούχους που κερδίζουν και την αύξηση του 7% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την 4η δόση των αναδρομικών. Οι δύο τελευταίες μεταβολές θα φανούν με τη σύνταξη του Ιανουαρίου.

8. Τριπλή αύξηση και για 25.278 οι οποίοι θα λάβουν τα 250 ευρώ την αύξηση του 7% και το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ.