Μυστηριώδης θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι: Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Πούτιν βρέθηκε νεκρός στη φυλακή – Τι δήλωσε η μητέρα του

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε την Παρασκευή στην αποικία των φυλακών της Αρκτικής, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή σωφρονιστική υπηρεσία της Ρωσίας.

“Ο Ναβάλνι αισθάνθηκε άσχημα μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Το ιατρικό προσωπικό έφτασε αμέσως και κλήθηκε ομάδα ασθενοφόρων. Πραγματοποιήθηκαν μέτρα ανάνηψης τα οποία δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι τραυματιοφορείς επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Tα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, αλλά δεν έχει πληροφορίες για το θέμα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σήμερα ότι αυτό που αποκάλεσε δυτικές κατηγορίες για τον θάνατο του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση». Σε δήλωσή της, την οποία δημοσιοποίησε μέσω της πλατφόρμας Telegram, η Ζαχάροβα αναφέρει πως τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για το θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα. Η Ζαχάροβα δεν διευκρίνισε σε ποιες κατηγορίες αναφέρεται.

Η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα, πως ο γιος της ήταν «ζωντανός, υγιής και χαρούμενος» όταν τον είδε για τελευταία φορά στις 12 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τη Νόβαγια Γκαζέτα, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια έγραψε σήμερα στο Facebook: «Δεν θέλω να ακούσω για συλλυπητήρια. Τον είδαμε στη φυλακή στις 12 (Φεβρουαρίου) σε μια συνάντηση. Ήταν ζωντανός, υγιής και χαρούμενος».

Δεν έχουμε καμία πληροφορία για τα αίτια του θανάτου του, ανέφερε το Κρεμλίνο. Η εκπρόσωπος Τύπου του Ναβάλνι ανέφερε ότι δεν έχει καμία επιβεβαίωση του θανάτου του ενώ μέλος του περιβάλλοντός του, όπως μεταδίδει το Sky News, είπε ότι ο δικηγόρος πετάει στην πόλη Kharp – όπου βρίσκεται η σωφρονιστική αποικία IK-3 όπου κρατούνταν – για να εξακριβώσει τα γεγονότα. «Μόλις έχουμε οποιαδήποτε πληροφορία, θα την αναφέρουμε», δήλωσε.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε χάσει τον Σεπτέμβριο του 2023 την έφεσή του κατά της ποινής φυλάκισης 19 ετών που προστέθηκε στην ήδη υπάρχουσα ποινή του.

Η τελευταία ποινή επιβλήθηκε στις 4 Αυγούστου μετά την καταδίκη του Ναβάλνι για έξι κατηγορίες που σχετίζονται με εξτρεμιστική δραστηριότητα, τις οποίες και αρνήθηκε όλες.

Η έφεσή του απορρίφθηκε από δικαστή της Μόσχας μετά από ακρόαση στην οποία ο Ναβάλνι συμμετείχε μέσω βιντεοκλήσης. Η διαδικασία ήταν κλειστή για τα μέσα ενημέρωσης εκτός από την ανάγνωση της ετυμηγορίας, παρά τις διαμαρτυρίες του Ναβάλνι και των δικηγόρων του.

Πέθανε στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι: Τα πρώτα λόγια της μητέρας του
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ο Ναβάλνι βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα από τον Ιανουάριο του 2021, όταν επέστρεψε στη Μόσχα μετά την ανάρρωση στη Γερμανία από τη δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα για την οποία κατηγόρησε το Κρεμλίνο. Πριν από τη σύλληψή του, έκανε εκστρατεία κατά της επίσημης διαφθοράς, διοργάνωνε μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Κρεμλίνου και διεκδικούσε δημόσια αξιώματα.