Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 84-72: Ισοπέδωσε τη Φενέρ στο… καμίνι του ΣΕΦ και έκλεισε θέση για Κάουνας!!! (vid)

Ο Ολυμπιακός κεφαλαιοποίησε το πλεονέκτημα έδρας, νίκησε με 84-72 τη Φενέρμπαχτσε και με σκορ 3-2 σε μία καταπληκτική σειρά playoffs, προκρίθηκε στο Final Four του Κάουνας (19-21/5) για να διεκδικήσει το τέταρτο τρόπαιο της ιστορίας του. Μυθικός Σλούκας, σπουδαίοι Παπανικολάου – Βεζένκοβ, πάλευε μόνος εναντίον όλων ο Μάρκο Γκούντουριτς.

Η συγκλονιστική πορεία στην κανονική περίοδο των 34 αγωνιστικών έδωσε στον Ολυμπιακό να παίξει το Game 5 με την Φενέρμπαχτσε στο γήπεδό του. Και εκεί, στο κολασμένο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι Πειραιώτες ήταν πεινασμένα σκυλιά. Κατάπιαν με 84-72 τη Φενέρμπαχτσε, έκαναν το 3-2 σε μία σειρά for the ages και προκρίθηκαν στο Final Four του Κάουνας (19-21/5), στο 12ο Final Four του οργανισμού, στο οποίο θα ταξιδέψουν για την 4η EuroLeague της ιστορίας τους.

Μαγική εμφάνιση από τον Κώστα Σλούκα που ηγήθηκε σε ένα σπουδαίο 15-0 στη δεύτερη περίοδο, αρχηγική εμφάνιση από τον Κώστα Παπανικολάου που έπαιξε μετά από μία ασθένεια που τον ταλαιπώρησε, ο Σάσα Βεζένκοβ ακολούθησε μπροστά στα μάτια του Μάικ Μπράουν που παρακολούθησε τον αγώνα από τα επίσημα και οι Πειραιώτες επιβράβευσαν τους εαυτούς τους γι’ αυτούς τους οκτώ μήνες στους οποίους τα έχουν ζήσει όλα. Και τώρα, Μονακό ή Μακάμπι, όποια πάρει το Game 5 που θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης (10/5) στο Μόντε Κάρλο.

Ο Μάρκο Γκούντουριτς ήταν ο μοναδικός που προβλημάτισε με διάρκεια και με συνέπεια τον Ολυμπιακό. Σκόραρε κατά ριπάς από την περιφέρεια, την ώρα που ο Δημήτρης Ιτούδης έπαιρνε από ελάχιστα έως καθόλου από τον Νικ Καλάθη, από τον Νάιτζελ Χέιζ, από τον Ντάισον Πιέρ, από τον Κάρσεν Έντουαρντς, από παίκτες που πρωταγωνίστησαν στη σειρά. Δεν έπαιξε ο Σκότι Γουίλμπεκιν, που ήταν για δεύτερο σερί παιχνίδι στη δωδεκάδα αλλά ανέτοιμος να βοηθήσει την ομάδα του.

Με τις κλασικές πεντάδες όλης της σειράς ξεκίνησαν οι δύο προπονητές, με τον Κώστα Παπανικολάου, παρά το ότι ταλαιπωρήθηκε από ίωση τις προηγούμενες ημέρες να μπαίνει με καταιγιστικό ρυθμό στο ματς. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού σκόραρε τους 7 από τους πρώτους 11 πόντους των «ερυθρόλευκων», με το «καυτό» ΣΕΦ να δίνει εμφανώς το δυναμικό ξεκίνημα στην ομάδα του Μπαρτζώκα για το αρχικό 11-6. Οι Τούρκοι βρήκαν τα πατήματά τους και ισοφάρισαν σε 13-13 και αργότερα 15-15 με καλάθι του Ντόρσεϊ. Ο Ολυμπιακός με προσωπικές ενέργειες των Γουόκαπ και Παπανικολάου έτρεξε ένα μικρό σερί και έκλεισε την πρώτη περίοδο μπροστά με 5 (20-15).

KLODIAN LATO EUROKINISSI

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τρίποντο του Γκούντουριτς, ωστόσο οι Πειραιώτες διατήρησαν αυτό το μικρό προβάδισμα, με τον Φαλ να σκοράρει 2 βολές λίγο αργότερα για το 29-23. Ο Γκούντουριτς ωστόσο με το τέταρτο τρίποντό του στο ματς μείωσε σε 29-26, με τη Φενέρ να παίρνει λίγο πιο μετά το προβάδισμα με 29-31. Σε εκείνο το σημείο ήρθε το μεγάλο ξέσμα των παικτών του Μπαρτζώκα, που μέσα από μεγάλες άμυνες, των Μπλακ, Παπανικολάου και ΜακΚίσικ, έτρεξαν ένα φοβερό 15-0 για το 44-31. Ο Ντόρσεϊ με δύο βολές λίγο πριν το φινάλε του ημιχρόνου διαμόρφωσε το 44-33 της ανάπαυλας.

Στο δεύτερο μέρος οι παίκτες του Ολυμπιακού έπαιξαν με απόλυτη συγκέντρωση, ο Βεζένκοφ με έξυπνες και προσωπικές ενέργειες σκόραρε εύκολα καλάθι ενώ ο Κώστας Σλούκας θυμήθηκε την εμφάνιση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στην Πόλη και πήρε πάνω του μεγάλα σουτ αλλά και ενέργειες, με ένα τέτοιο έβαλε τον Ολυμπιακό ξανά μπροστά με 11 (60-49) λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, ενώ ο ίδιος με καλάθι και φάουλ έκλεισε το δεκάλεπτο με το σκορ στο 65-52 για τους «ερυθρόλευκους».

LATO KLODIAN EUROKINISSI

Στην τέταρτη περίοδο ο Ολυμπιακός χρειαζόταν μόνο καθαρό μυαλό και καλές αποφάσεις, τις οποίες και βρήκε, ενώ οι Τούρκοι προσπάθησαν να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να ξαναμπούν στο ματς, αλλά ο Σλούκας μίλησε και πάλι. Έγραψε το 69-56 στο 34′ ενώ λίγο αργότερα ο Βεζένκοφ έκανε το 71-56 για να κρίνει πλέον οριστικά το ματς υπέρ του Ολυμπιακού. Το πάρτι στο ΣΕΦ είχε στηθεί και με την κόρνα της λήξης ο κόσμος του Ολυμπιακού πανηγύρισε ακόμα μια θρυλική πρόκριση σε Final 4 για τους Πειραιώτες.

Ο MVP

Τεράστια εμφάνιση από τον Κώστα Σλούκα, που ήταν πληγωμένος από την εμφάνισή του στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς, ήταν πληγωμένος από την ήττα του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη, αλλά στάθηκε στα πόδια του και κουβάλησε τους Πειραιώτες με μία καταπληκτική εμφάνιση στην εκτέλεση και στη δημιουργία. Αν είχε λείψει και η σύγκρουσή του με τον Κάρσεν Έντουαρντς λίγο πριν από το φινάλε, που του προκάλεσε έντονους πόνους χωρίς όμως να τον αφήσει στον πάγκο, θα μιλούσαμε για μία από τις πιο όμορφες βραδιές της καριέρας του. Ήθελε όσο κανείς την πρόκριση και τη 10η συμμετοχή του σε Final Four.

Ο αδύναμος κρίκος

Νάιτζελ Χέιζ και Ντάισον Πιέρ μοιράζονται τον τίτλο του αδύναμου κρίκου. Δεν έβαλαν καλάθι, έπαιξαν και πάλι λεπτά… NBA, δεν βοήθησαν στο ριμπάουντ και γενικώς δεν έδωσαν όσα περίμενε ο Δημήτρης Ιτούδης σε έναν τελικό επιβίωσης. Πολύς κόσμος περίμενε ότι οι δύο φόργουορντ θα κάνουν τη διαφορά στο ΣΕΦ και πράγματι την έκαναν. Υπέρ του Ολυμπιακού.

Τα στατιστικά που ξεχώρισαν

Με 8/13 δίποντα έκλεισε την πρώτη περίοδο ο Ολυμπιακός, με 1/7 τρίποντα η Φενέρμπαχτσε. Στο ημίχρονο οι Πειραιώτες είχαν 31 προσπάθειες και μόλις τέσσερα λάθη, την ώρα που οι Τούρκοι είχαν πάρει από τους Καλάθη, Χέιζ, Πιέρ, Μότλι μόλις πέντε πόντους. Στο φινάλε της βραδιάς οι ερυθρόλευκοι είχαν τους τρεις που ξέρουν να παίζουν αυτά τα ματς σε σπουδαία κατάσταση, είχαν 60% στο δίποντο, είχαν σπαταλήσει λίγες βολές, είχαν θετική αναλογία ασίστ/λαθών και την ίδια στιγμή οι Χέιζ – Πιερ δεν είχαν βάλει καλάθι ενώ η ομάδα τους είχε μείνει χαμηλά στο δίποντο. 2-9 οι πόντοι στον αιφνιδιασμό, 3-13 οι πόντοι από τα λάθη του αντιπάλου, 11-17 οι πόντοι από δεύτερες ευκαιρίες.

Τα δεκάλεπτα: 20-15, 44-33, 65-52, 84-72

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 4 (2/3 δίποντα, 0/3 τρίποντα), Κάναν 2 (1/6 σουτ, 4 ασίστ), Λούντζης, Λαρεντζάκης 2, Φαλ 8 (2/4 δίποντα, 4/6 βολές, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 μπλοκ), Σλούκας 22 (5/7 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 6/6 βολές, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Βεζένκοβ 17 (7/10 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Παπανικολάου 14 (5/5 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 1/1 βολή, 11 ριμπάουντ), Μπόλομποϊ, Πίτερς 2, Μπλακ 2, ΜακΚίσικ 11 (2/5 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 4/4 βολές, 4 ριμπάουντ)

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 25/41 δίποντα, 4/19 τρίποντα, 22/26 βολές, 39 ριμπάουντ (28 αμυντικά – 11 επιθετικά), 16 ασίστ, 4 κλεψίματα, 5 μπλοκ, 12 λάθη, 22 φάουλ

Φενέρμπαχτσε (Ιτούδης): Μότλι 14 (6/8 δίποντα, 2/2 βολές, 4 ριμπάουντ), Μπίρσεν, Έντουαρντς 10 (3/8 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 4/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Χέιζ 5 (0/4 σουτ, 5/6 βολές, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Πιέρ (0/2 τρίποντα), Τζεκίρι 4 (2/4 δίποντα), Γκούντουριτς 26 (0/4 δίποντα, 8/12 τρίποντα, 2/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ντόρσεϊ 9 (3/5 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 3/4 βολές), Καλάθης 4 (2/6 σουτ, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Αντετοκούνμπο

Τα ομαδικά στατιστικά της Φενέρμπαχτσε: 16/35 δίποντα, 8/27 τρίποντα, 16/18 βολές, 36 ριμπάουντ (22 αμυντικά – 14 επιθετικά), 12 ασίστ, 4 κλεψίματα, 8 λάθη, 24 φάουλ

Αποτελέσματα και πρόγραμμα της σειράς
Με Μονακό ή Μακάμπι Τελ Αβίβ στον ημιτελικό του Final Four

Ο Ολυμπιακός έκανε το χρέος του απέναντι στη Φενέρμπαχτσε στο Game του ΣΕΦ και πήρε το εισιτήριο για το Final Four του Κάουνας, όντας για δεύτερη σερί σεζόν στο μεγάλο ραντεβού της EuroLeague.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έγινε η δεύτερη χρονικά (μετά από την Μπαρτσελόνα) που εξασφάλισε τη συμμετοχή στους αγώνες της, περιμένοντας πλέον να μάθει τον αντίπαλο στον ημιτελικό της 19ης Μαΐου.

Μονακό ή Μακάμπι Τελ Αβίβ; Οι δύο ομάδες κοντράρονται την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 21:00 για να προκύψει ο αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Final Four. Παρεμπιπτόντως, η Μονακό είναι η μοναδική ομάδα που κέρδισε δύο φορές φέτος τον Ολυμπιακό, ενώ απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ είχε μία νίκη (εντός) και μία ήττα (εκτός) στη regular season.

Θυμίζουμε πως στον έτερο ημιτελικό, η Μπαρτσελόνα (πέρασε με “σκούπα” από τη Ζάλγκιρις) θα αντιμετωπίσει είτε τη Ρεάλ Μαδρίτης είτε την Παρτίζαν.

Τα highlights του παιχνιδιού: