Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-3: Στον “θρόνο” του για τέταρτη σερί χρονιά ο δικέφαλος με μεγάλη ανατροπή (vid)

Ένας εντυπωσιακός ΠΑΟΚ με φοβερούς τους Ράπτη και Βαν ντεν Ντρις κατάφερε παρότι βρέθηκε πίσω με 1-0, να επικρατήσει με 3-1 του Ολυμπιακού και να κάνει δικό του το Κύπελλο Ελλάδος για 4η συνεχόμενη φορά και 5η συνολικά στον τελικό που διεξήχθη στη λαοφιλή, βολεϊμπολική και πάνω απ΄όλα φιλόξενη πόλη της Καλαμάτας.

Τι και αν μπήκε πολύ άσχημα στο ματς και βρέθηκε να χάνει και μάλιστα με άνεση το πρώτο σετ; Ο ΠΑΟΚ συνέχισε την εξαιρετική του παράδοση στο Κύπελλο. Οι Θεσσαλονικείς επικράτησαν στην Καλαμάτα με 3-1 (25-18, 20-25, 21-25, 21-25) του Ολυμπιακού και έκαναν δικό τους το 4ο συνεχόμενο Κύπελλο και 5ο στην ιστορία τους.

Η ομάδα του Γιόσκο Μιλενκόσκι με τους Ράπτη και Βαν ντεν Ντρις σε εξαιρετική βραδιά, ήταν καλύτεροι των αντιπάλων τους μετά το πρώτο σετ και έφτασαν έτσι στην μεγάλη νίκη επί των «ερυθρολεύκων» που λίγες βδομάδες πριν είχαν κατακτήσει το Challenge Cup. Οι Πειραιώτες από την άλλη δεν μπόρεσαν να πιέσουν στο σερβίς τους αντιπάλους τους και από την στιγμή που το σερβίς είναι και το μεγάλο τους όπλο, γνώρισαν την ήττα.

Οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν το πρώτο σετ, ωστόσο η συνέχεια ανήκε στον Δικέφαλο, η ομάδα του Μιλενκόσκι ανέβασε κατακόρυφα στροφές και ρυθμό μη αφήνοντας περιθώρια στον Ολυμπιακό, ο οποίος εμφανίστηκε σκιά του καλού του εαυτού, έτσι ο ΠΑΟΚ έφτασε στη νίκη.

Ανώτερος ο Ολυμπιακός και άνετο 1-0

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και το πρώτο σετ. Ένα σετ που κατέκτησε με άνεση ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες μπήκαν πιο δυνατά, πίεσαν στο σερβίς, είχαν σε εξαιρετική φόρμα τον Τράβιτσα και δεν είχαν πρόβλημα να κάνουν το 1-0. Ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ σε καμία στιγμή του σετ δεν μπόρεσε να τους κοιτάξει στα μάτια, ειδικά από την στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να σταματήσουν σε μεγάλο βαθμό τον Βαν ντεν Ντρις που ωστόσο δεν πήρε και τις καλύτερες πάσες από τον Ουόλς. Έτσι το 25-18 έγινε άνετα για την ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι που πήρε έτσι το προβάδισμα στον τελικό.

Δια χειρός Ράπτη και Ουόλς το 1-1

Το δεύτερο σετ ήταν σε μεγάλο βαθμό ίδιο με το πρώτο, αλλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που κυριάρχησε σε μεγάλο βαθμό σε σημείο που το 20-25 να τον αδικεί. Οι Θεσσαλονικείς πήραν γρήγορα ένα προβάδισμα που σε μεγάλο βαθμό είχε να κάνει με τον Ουόλς που ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και μαζί και αυτή της ομάδας του. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 14-21 και 15-22, με τον Ολυμπιακό να μειώνει σε 18-22. Στο σημείο εκείνο ο Ράπτης πήρε μια κρίσιμη επίθεση, ανέβασε την διαφορά και πάλι στους 5, πήρε και τους τρεις τελευταίους πόντους και έτσι έγινε με άνεση το 1-1.

Ντερμπάρα το τρίτο που πήρε στο τέλος ο ΠΑΟΚ

Στο τρίτο σετ είχαμε μια διαφήμιση του βόλεϊ και για τις δύο ομάδες που πραγματικά η μία έπαιζε καλύτερα από την άλλη. Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που έδειχνε να είναι πιο κοντά στο να πάρει προβάδισμα, όταν προηγήθηκε με 17-13 και 18-14, αλλά εκεί ο ΠΑΟΚ αντέδρασε και κατάφερε να μειώσει στον πόντο και να ισοφαρίσει σε 19-19. Στο 20-19, οι Θεσσαλονικείς με ένα εντυπωσιακό 0-3 με δύο μπλοκ του Σκιέντορφ πήραν προβάδισμα, το κράτησαν ως το τέλος και με άσο του Ράπτη έκαναν το 21-25 και το 1-2 στα σετ.

Δεν γινόταν να το χάσει…

Στο 4ο και τελευταίο σετ, ο ΠΑΟΚ ήταν κυρίαρχος του αγώνα, έχοντας την ψυχολογία στα ύψη μπήκε με το πόδι πατημένο στο γκάζι. Πήρε νωρίς την διαφορά, την κράτησε ως το τέλος και έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου. Οι Θεσσαλονικείς άντεξαν στα σερβίς του Ολυμπιακού, είχαν και στο σετ αυτό σε μεγάλη βραδιά του Ράπτη, Βαν ντεν Ντρις και Ουόλς και με επίθεση του Βουλκίδη πήραν την μεγάλη νίκη και την κούπα.

Διακύμανση:

1ο σετ: 8-5, 16-11, 21-14, 25-18

2ο σετ: 5-8, 11-16, 13-21, 20-25

3ο σετ: 8-7, 16-12, 20-21, 21-25

4ο σετ: 4-8, 11-16, 16-21, 21-25

*Οι πόντοι του Ολυμπιακού προήλθαν από 3 άσσους, 44 επιθέσεις, 11 μπλοκ και 29 λάθη αντιπάλων και του Π.Α.Ο.Κ. προήλθαν από 5 άσσους, 54 επιθέσεις, 10 μπλοκ και 24 λάθη αντιπάλων.

EUROKINISSI SPORTS
Τα σετ: 25-18, 20-25, 21-25, 21-25

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. (Αλμπέρτο Τζουλιάνι): Παγένκ 10 (8/11 επ., 2 μπλοκ), Στερν 19 (17/37 επ., 1 άσσος, 1 μπλοκ), Κουμεντάκης 9 (6/15 επ., 3 μπλοκ, 52% υπ. – 39% άριστες), Τράβιτσα 3 (1/2 επ., 1 άσσος, 1 μπλοκ), Λινάρδος 5 (4/7 επ., 1 μπλοκ), Ιντάλγκο 12 (8/26 επ., 1 άσσος, 3 μπλοκ, 33% υπ. – 24% άριστες) / Τζιάβρας (λ, 57% υπ. – 36% άριστες), Κομητούδης, Παπαγγελόπουλος, Ζουπάνι.

Π.Α.Ο.Κ. (Γιόσκο Μιλενκόσκι): Γιόρνα 2 (2/18 επ., 35% υπ. – 29% άριστες), Γουόλς 4 (3/3 επ., 1 άσσος), Βουλκίδης 11 (7/13 επ., 1 άσσος, 3 μπλοκ), Ράπτης 28 (25/33 επ., 3 άσσοι, 50% υπ. – 32% άριστες), Σκρέντου 8 (5/7 επ., 3 μπλοκ), Βαν Ντε Ντρις 16 (12/40 επ., 4 μπλοκ) / Κοκκινάκης (λ, 57% υπ. – 36% άριστες), Σωτηρίου, Τακουρίδης.

Τα highlights του παιχνιδιού:
Συγκινητική η βράβευση στην οικογένεια του Βαγγέλη Κουτουλέα

Στο περιθώριο του τελικού Κυπέλλου Ανδρών ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ βραβεύθηκε η οικογένεια του Βαγγέλη Κουτουλέα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τον Ιούλιο του 2022.

Τον Ιούλιο του 2022 θλίψη στο χώρο του ελληνικού βόλεϊ σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Κουτουλέα σε ηλικία 56 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Μετά το τέλος του 2ου σετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ βραβεύτηκε η οικογένεια του εκλιπόντα, με τις σκηνές να είναι συγκινητικές.

Ο Βαγγέλης Κουτουλέας γεννήθηκε στην Καλαμάτα, στην πόλη του τελικού, όπου έκανε και τα πρώτα του βήματα στο βόλεϊ με τη φανέλα του Μεσσηνιακού. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Αθήνα και τον Παναθηναϊκό και ακολούθησαν ο Κτησιφώντας, ο Πανελλήνιος και ο Ιωνικός.

Έπειτα από το τέλος της αθλητικής του καριέρας εργάστηκε ως προπονητής τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων, ενώ μεγάλη του αγάπη ήταν το μπιτς βόλεϊ όπου και εκεί διετέλεσε τόσο παίκτης όσο και προπονητής.

Τζουλιάνι: «Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ είναι η καλύτερη ομάδα»

Την ανωτερότητα του ΠΑΟΚ παραδέχθηκε «ιπποτικά» ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι, μετά τον τελικό του Κυπέλλου βόλεϊ της Καλαμάτας, όπου ο «Δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε 3-1 σετ του Ολυμπιακού και κατέκτησε το τρόπαιο. «Σε αυτό το παιχνίδι η διαφορά ήταν η κόντρα μπάλα, ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλός, υποφέραμε και αυτή ήταν η διαφορά στο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλός, έπαιξε πολύ καλά και μέσα στη σεζόν είναι κάποιες περίοδοι που ανήκουν σε κάθε ομάδα και αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ είναι η καλύτερη ομάδα», σχολίασε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο κόουτς των «ερυθρολεύκων».

EUROKINISSI SPORTS
Μιλενκόσκι: «Δεν υπάρχει μυστικό, κάναμε ένα τέλειο παιχνίδι»

Ο Μιλενκόσκι πανευτυχής είπε στην ΕΡΤ μετά τον τελικό που πήρε ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στην Καλαμάτα με 3-1: «Δεν υπάρχει μυστικό: κάναμε ένα τέλειο παιχνίδι. Όπως είπα και χθες για να νικήσεις ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνεις το απόλυτο παιχνίδι και αυτό κάναμε.

To πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει καλό κλίμα στην ομάδα, είναι πολύ σημαντικό που δεν έχουμε ηττηθεί για καιρό. Δεν σημαίνει κάτι για το επόμενο παιχνίδι, προερχόμαστε από ένα δύσκολο ματς, χρειαζόμαστε αποθεραπεία και ξεκούραση.

Έχουμε την Τετάρτη ένα δύσκολο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, αν περάσουμε στον τελικό του πρωταθλήματος θα δώσουμε και εκεί ότι έχουμε για να είμαστε ανταγωνιστικοί».

INTIME SPORTS
Τακουρίδης: «Το σημερινό λέει πολλά, αλλά αύριο πρέπει να το ξεχάσουμε γιατί έχουμε και το πρωτάθλημα»

Πανευτυχής για τον 4ο συνεχόμενο τίτλο στο κύπελλο Ελλάδος με τον ΠΑΟΚ, ο Γιάννης Τακουρίδης, στις δηλώσεις του μετά τον τελικό, στάθηκε στην ανοδική πορεία της ομάδας του στο σημαντικότερο κομμάτι της σεζόν, αλλά και στα 4 συνεχόμενα κύπελλα που έχει κατακτήσει.

«Δεν είναι μόνο τα 4 σερί τρόπαια. Στα τελευταία 7 χρόνια κερδίζει σχεδόν κάθε σεζόν τίτλους και δίνει παρών σε τελικούς. Αυτή είναι η δουλειά μας, να πραγματοποιούμε τους στόχους και να συνεχιστεί η πορεία της ομάδας» είπε αρχικά και πρόσθεσε για το πρωτάθλημα:

«Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά και χάθηκαν στόχοι, όπως η ευρωπαϊκή πορεία, που θα μπορούσαμε να παίζουμε κι εκεί τελικό με τον Ολυμπιακό. Όμως ανεβήκαμε. Από τον Ιανουάριο έχουμε να χάσουμε. Το βόλεϊ είναι άθλημα ψυχολογίας και είμαστε καλά. Οι τίτλοι κρίνονται από τον Φεβρουάριο και μετά. Σαν ένα σύνολο φέραμε αποτελέσματα που δεν λένε τίποτα. Το σημερινό λέει, αλλά αύριο πρέπει να το ξεχάσουμε. Μετά από 4 σερί τρόπαια και 9 φάιναλ-4 στη σειρά, κάποια στιγμή να γίνει και στη Βόρεια Ελλάδα ένα φάιναλ-4. Μόνο ένα έχει γίνει. Και το χάσαμε»

Ράπτης: «Μεγάλο μερίδιο στην αγωνιστική άνοδο έχει ο προπονητής, MVP είναι όλη η ομάδα»

Για να μπορέσει να κατακτηθεί ένας ομαδικός τίτλος θα πρέπει όλοι οι παίκτες της ομάδας να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό και φυσικά κάθε επιτυχία πιστώνεται σε όλους. Υπάρχουν όμως και αυτοί που στα κρίσιμα παιχνίδια, εκεί που κρίνονται αυτοί οι τίτλοι, προσφέρουν το κάτι παραπάνω και είναι λογικό τα φώτα να πέφτουν περισσότερο επάνω τους.

Με τέτοια εμφάνιση ο νεαρός ακραίος δεν θα γινόταν να μην αναδειχθεί MVP του τελικού, έναν προσωπικό τίτλο που ανήκει σε όλη την ομάδα, ενώ έπλεξε και το εγκώμιο του Γιόσκο Μιλενκόσκι για την δουλειά που γίνεται από τον Σκοπιανό προπονητή.

Αλέξανδρε μεγάλη νίκη και μεγάλη επιτυχία η κατάκτηση του Κυπέλλου. Που θεωρείς πως κρίθηκε ο τελικός;

«Θεωρώ ότι αρχίσαμε νωθρά τον τελικό. Είχαμε μείνει στο προηγούμενο παιχνίδι, το οποίο ήταν επίσης δύσκολο και επειδή η νίκη ήταν μεγάλη μπήκαμε έχοντας αυτή τη… γλύκα. Στο δεύτερο σετ το ξεπεράσαμε, βγάλαμε όσα στοιχεία έχουμε δουλέψεις στις προπονήσεις όλο αυτόν τον καιρό και έτσι καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη και μπορεί το αποτέλεσμα να φάνηκε σχετικά εύκολο αλλά δεν ήταν σε καμία περίπτωση»

«Το προηγούμενο ματς έχει φύγει από το μυαλό μου, πλέον στο μυαλό μου είναι ο τελικός που παίξαμε. Στο πρώτο σετ, όπως και στον ημιτελικό, δεν είχαμε όση αποφασιστικότητα θα έπρεπε, αλλά φάνηκε ότι τη βρήκαμε στη συνέχεια. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η απόδοση του Μπραμ (Ντεν Ντρις), όπως σήμερα η δική μου. Είμαστε μία πολυπρόσωπη ομάδα, η οποία είναι πολύ δεμένη κι αυτό βγαίνει προς τα έξω. Σε προηγούμενα ντέρμπι είχαμε ήττες, αλλά δεν το βάλαμε κάτω και συνεχίζαμε να δουλεύουμε ακόμα πιο πολύ. Και πιστεύω πως οι νίκες που έχουν έρθει μέχρι τώρα, έχουν έρθει λόγω αυτής της σκληρής δουλειάς».

Πρώτο σου final-4, πρώτος τίτλος και μάλιστα μαζί και με αυτόν του MVP. Πόσο σημαντικό είναι όλο αυτό για εσένα;

«Το χάρηκα πολύ! Ήταν και η οικογένειά μου εδώ, γι’ αυτό το χάρηκα διπλά. Θα μπορούσα να πω πως το αφιερώνω σε αυτούς και στην ομάδα μου που με πίστεψε, όπως και η οικογένειά μου με πιστεύει κάθε μέρα και το χάρηκα πάρα πολύ. Αλλά δεν θα μείνω στον ατομικό τίτλο. Ο τίτλος του MVP δεν είναι μόνο δικός μου, ανήκει σε όλη την ομάδα γιατί είδα συμπαίκτες να πέφτουν και να σκίζονται κυριολεκτικά και μεταφορικά και βγαίνει ένα αποτέλεσμα που χαροποιεί τον κόσμο που μας βλέπει».