Ναυάγιο στην Πύλο: Στον εισαγγελέα οι 9 διακινητές – Στη Μαλακάσα μεταφέρονται οι διασωθέντες – Αγωνία για τους αγνοούμενους (vid)

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται αδιαλείπτως αν και για δεύτερο 24ωρο δεν έχουν αποδώσει αν και υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που αγνοούνται στη θάλασσα. Αυτή την ώρα οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, έξι παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Από το ναυάγιο μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άτομα και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για 568 άτομα που ήταν μέσα στο σκάφος.

Τη στιγμή που οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων από το ναυάγιο της Τετάρτης εξανεμίζονται η αγωνία των συγγενών τους που τους αναζητούν κορυφώνεται. Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας εξακολουθούν να νοσηλεύονται 27 άτομα, κυρίως με λοίμωξη του αναπνευστικού άτομα ενώ 6 έχουν εξιτήριο.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται αδιαλείπτως αν και για δεύτερο 24ωρο δεν έχουν αποδώσει αν και υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που αγνοούνται στη θάλασσα. Αυτή την ώρα οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, έξι παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Από το ναυάγιο μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άτομα και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για 568 άτομα που ήταν μέσα στο σκάφος.

Τη στιγμή που οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων από το ναυάγιο της Τετάρτης εξανεμίζονται η αγωνία των συγγενών τους που τους αναζητούν κορυφώνεται. Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας εξακολουθούν να νοσηλεύονται 27 άτομα, κυρίως με λοίμωξη του αναπνευστικού άτομα ενώ 6 έχουν εξιτήριο.

Ανακοίνωση σχετικά με το αν επιχειρήθηκε ρυμούλκηση του αλιευτικού, το οποίο βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, τα ξημερώματα της (Τετάρτης 14/6), εξέδωσε το Λιμενικό

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους, το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο αλιευτικό προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων. «Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το σκάφος του Λιμενικού απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το αλιευτικό από κοντινή απόσταση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΓΕΕΘΑ μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα νέα πλάνα από το super puma από την περιοχή των ερευνών. Διακρίνονται το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λ.Σ., παραπλέοντα καθώς και η φρεγάτα Κανάρης που έχει αναλάβει τον έλεγχο της όλης επιχείρησης στην περιοχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του Α/Κ σκάφους, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο Α/Κ προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων. Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση».

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, οδηγήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης οι εννέα συλληφθέντες που φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών με το μοιραίο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε 47 ν.μ. ανοιχτά της Πύλου.   Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου. Εξ αυτών, οκτώ κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο της πόλης.

Οι εννέα Αιγύπτιοι συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο…

Το Λιμενικό Σώμα στην ενημέρωσή του αναφέρει: “Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, γνωρίζεται ότι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 104 άτομα και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί.

Η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), συνέλαβε εννέα (09) άνδρες εκ των ανωτέρω διασωθέντων, εθνικότητας Αιγυπτιακής, ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, πλήρωμα του πλοίου, οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων. Κατά συνέπεια, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.”

Η εισαγγελέας ζήτησε οι συγκεκριμένοι μάρτυρες να παραμείνουν στην Καλαμάτα και να μην οδηγηθούν μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες στην δομή της Μαλακάσας, για να βρίσκονται στη διάθεση της δικαιοσύνης ανά πάσα στιγμή.

Εγκύκλιος Ντογιάκου για τήρηση απόλυτης μυστικότητας της έρευναςΑπόλυτη τήρηση της μυστικότητας στην έρευνα που είναι σε εξέλιξη για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος, απευθυνόμενος στις αρμόδιες εισαγγελικές και λιμενικές αρχές, υπενθυμίζει παλαιότερη εγκύκλιο που είχε αποστείλει το 2015, ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών για τον τρόπο διεξαγωγής των ανακριτικών ενεργειών.Με την εγκύκλιο ζητείται η πιστή εφαρμογή της μυστικότητας της έρευνας, από όλους εκείνους οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτήν, ανάμεσα τους εισαγγελικοί λειτουργοί αλλά και λιμενικοί που λαμβάνουν καταθέσεις αλλά και συλλέγουν στοιχεία.Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα δικαιώματα των ναυαγών

Σύσκεψη για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ναυαγών από τις κρατικές αρχές, συγκάλεσε ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Εξετάστηκαν αναλυτικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων των ναυαγών που επέζησαν καθώς και τα ειδικότερα δικαιώματα των ναυαγών που είναι ύποπτοι για τη διακίνηση.

Επίσης, εξετάστηκαν κατά τον ίδιο τρόπο όλα τα ζητήματα που άπτονται του σεβασμού των νεκρών του πολύνεκρου ναυαγίου ανοικτά της Πύλου.

Για τη διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του ναυαγίου στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού  κ. Σαρμά αναφέρει: Η διαπίστωση των συνθηκών και των αιτίων της μοιραίας ανατροπής και βύθισης του αλιευτικού σκάφους, με συνέπεια την τραγική απώλεια πολυάριθμων συνανθρώπων μας, προϋποθέτει ενδελεχή έρευνα των πραγματικών γεγονότων και πολύπλοκες τεχνικές κρίσεις ώστε να αναδειχθούν, με την επιβαλλόμενη ακρίβεια και πληρότητα, τα περιστατικά του ναυαγίου και τα δεδομένα έρευνας και διάσωσης που αντιμετώπισαν οι αρμόδιοι φορείς.

Η κυβέρνηση ακούει, καταγράφει και αξιολογεί με προσοχή όλες τις σχετικές πληροφορίες, γνώμες και απόψεις, η θέση της όμως είναι ότι επαφίεται στα αρμόδια εντός κράτους δικαίου όργανα και ιδίως στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη να εκφέρουν θεσμικά οριστική κρίση.

Εξυπακούεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα συνεχίσει να ενημερώνει, παρέχοντας πληροφορίες και διασαφηνίσεις για το ναυάγιο.

Αδελφός βρήκε αδελφό”

Την ίδια στιγμή συγκλονίζουν οι μαρτυρίες διασωθέντων, ενώ συγκινητικές στιγμές εκτυλίσσονται στο λιμάνι της Καλαμάτας με συγγενείς που έρχονται και αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.

Οι εικόνες στο λιμάνι της Καλαμάτας το πρωί της Παρασκευής (16/6) είναι πραγματικά συγκλονιστικές καθώς αποτυπώνουν τον πόνο όλων όσοι κατάφεραν να μείνουν ζωντανοί και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους…

Από την πρώτη ημέρα της τραγωδίας, συγγενείς κατέφθαναν στο λιμάνι της Καλαμάτας για να αναζητήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Ανάμεσά τους ο Φάρντι, ο οποίος στάθηκε στα κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί και προσπαθούσε να αγκαλιάσει τον αδερφό του Μοχάμεντ που διασώθηκε από το πολύνεκρο ναυάγιο…

Ανάμεσά τους και ο Φάρντι, ο οποίος έσπευσε στην Καλαμάτα για να μάθει νέα για τον αδερφό του που ταξίδευε με το μοιραίο πλοίο. Αρχικά πίστευε ότι ο αδερφός του δεν ήταν ζωντανός αλλά ευτυχώς διαψεύστηκε. Η στιγμή που τον βλέπει στο λιμάνι της Καλαμάτας είναι σπαρακτική.

Οι δυο τους κλαίνε αγκαλιασμένοι με τον επιζώντα να ξεσπά σε λυγμούς μετά τα όσα έχει ζήσει και τον αδερφό του να προσπαθεί να του δώσει κουράγιο. Οι δυο τους συναντιούνται και αγκαλιάζονται ενώ έχουν ανάμεσά τους τα κάγκελα του λιμανιού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι συγγενείς δεν μπορούν να μπουν στον χώρου που διαμένουν οι διασωθέντες.

Οι ατελείωτες ώρες και μέρες στη θάλασσα, τα όσα έζησαν στη διάρκεια του ταξιδιού από την Αίγυπτο μέχρι τα ανοικτά της Πύλου μέχρι τη απερίγραπτη με λέξεις στιγμή που άρχισε η βύθιση του αλιευτικού σκάφους, που μετέφερε ολόκληρες οικογένειες, θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη τους. Οι άνθρωποι που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα «δίχτυα» του θανάτου είναι μάρτυρες μιας ακόμη βασανιστικής αλήθειας: της εκμετάλλευσης των κυκλωμάτων των διακινητών με χρηματικό όφελος…