Νέα δεδομένα με την επιστροφή στην Καλαμάτα 9 μεταναστών για συμπληρωματικές καταθέσεις – Ομολόγησε ο ένας εκ των 9 συλληφθέντων


Συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο (17/6) οι έρευνες στα διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους με μετανάστες από το Τομπρούκ της Λιβύης και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άτομα και 104 να διασωθούν. Στις έρευνες παίρνουν μέρος μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο του λιμενικού

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας, έχουν οδηγηθεί 71 άτομα που διασώθηκαν από το ναυάγιο, 5 ανήλικοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανηλίκων στην Αθήνα.Στα 18 τα άτομα που νοσηλεύονται στο γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας, 6 άτομα πήραν εξιτήριο χθες. Εξιτήριο πήρε εχθές και ο φερόμενος ως διακινητής που νοσηλευόταν.

Όλοι οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν το πρωί της Δευτέρας στην εισαγγελία, με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που αφορά παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Σύμφωνα ωστόσο με την ΕΡΤ, αναμένεται τις επόμενες ώρες μετανάστες από την Μαλακάσα να μεταφερθούν πίσω στην Καλαμάτα προκειμένου να δώσουν εκ νέου κατάθεση στο πλαίσιο της προανάκρισης για τα αίτια του ναυαγίου.

«Βαρύ» κατηγορητήριο για τους 9

Στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας θα παραμείνουν έως τη Δευτέρα οι 8 από τους 9 κατηγορούμενους διακινητές. Ο 9ος νοσηλεύεται, φρουρούμενος. Είναι όλοι τους Αιγύπτιοι, από 20 έως 40 ετών.about:blank

Αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα, τα κακουργήματα της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκληματικής οργάνωσης. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε ότι το Λιμενικό προσέγγισε το μοιραίο αλιευτικό, δύο ώρες πριν το ναυάγιο και δεν έχει καμία σχέση με τη βύθιση του σκάφους. «Το Λιμενικό προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν το ναυάγιο – Έλαβε απάντηση «No help…Go Italy».

Οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του. Δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά».

Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος διευκρίνισε αργότερα ότι 3 ώρες πριν από βύθιση του αλιευτικού, ελληνικό σκάφος το πλησίασε, έριξε σκοινί και έδεσε στο πλάι το ψαράδικο για λίγα λεπτά, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πλοίου αλλά και να συνομιλήσουν οι Έλληνες αξιωματικοί με τους κυβερνήτες του σκάφους.

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε διευρυμένη σύσκεψη με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο σεβασμό των δικαιωμάτων των διασωθέντων αλλά και των κατηγορουμένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο δικαίωμα επικοινωνίας όσων μεταφέρθηκαν στη δομή της Μαλακάσας.

Ομολόγησε ο ένας εκ των εννέα

Από το Υπουργείο Ναυτιλίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, επιβεβαίωσε ότι ένας εκ των συλληφθέντων ομολόγησε πως είναι διακινητής. Περιέγραψε μάλιστα τι προηγήθηκε του απόπλου από την Αίγυπτο και τι ακολούθησε επάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους. Αντίθετα, οι υπόλοιποι εφτά αρνούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.