“Νέα Αριστερά”, το όνομα του νέου φορέα των “11” – Χαρίτσης: “Θέλουμε κάτι νέο, μια αξιόπιστη και μαχητική Αριστερά”

«Νέα Αριστερά» είναι το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αριστεράς που ανακοίνωσαν στο «Σεράφειο» επί της οδού Πειραιώς, οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικη Συμμαχία.

Πρόκειται για τους Έφη ΑχτσιόγλουΑλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη ΤζούφηΕυκλείδη Τσακαλώτο, Πέτη Πέρκα, Χουσείν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν σύντομες τοποθετήσεις από τους Έφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ακολούθησε η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση και η αποκάλυψη του ονόματος αλλά και του σήματός του νέου κόμματος που είναι σε κόκκινο, πράσινο, μωβ και άσπρο χρώμα. 

Την πρώτη παρέμβαση έκανε η Έφη Αχτσιόγλου, λέγοντας ότι «σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή».  «Κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας» είπε η πρώην υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας πως ήταν δύσκολο αλλά τελικά «εύκολο είναι αυτό που υποδεικνύει η συνείδησή μας». «Το πρώτο βήμα είναι η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που ανακοινώνουμε», σημείωσε, ενώ έπλεξε εγκώμιο του επικεφαλής του νέου φορέα, Αλέξη Χαρίτση, τονίζοντας ιδιαίτερα την επάρκεια και το ήθος του.

«Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει την πολιτική συγκρότηση μα πάνω από όλα το ήθος που μας κάνει περήφανους» ανέφερε η Εφη Αχτσιόγλου στην παρέμβασή της και τόνισε ότι στόχος τους είναι η συνάντηση όλων των αριστερών για να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος στο νέο κόμμα είπε ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε τον εκφυλισμό για να δράσουμε. Πρέπει να βάλουμε ξανά το περιεχόμενο στο κέντρο της πολιτικής. Δεν συμβιβαζόμαστε με τον σημερινό χάρτη της πολιτικής. Φιλοδοξούμε να δώσουμε μαχητικές απαντήσεις στην κυβέρνηση της ΝΔ» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε με μια αιχμή στη Δώρα Αυγέρη μιλώντας για «τελευταίο απεριτίβο πριν το κύριος πιάτο». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για την περηφάνια της Αριστεράς και την εναντίωση στις κυρίαρχες πολιτικές. «Έχουμε επίγνωση» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Καινούργια αρχή αλλά όχι παρθενογένεση. Έχουμε επίγνωση τι κάναμε σωστά και τι λάθος. Έχουμε κριτική προσέγγιση στο παρελθόν μας, αλλά δεν είμαστε και στο ρεύμα του Μεσαίωνα του αυτομαστιγώματος. «Ξεκινάμε με ελπίδα και ευθύνη. Είμαστε εδώ για να παράξουμε πολιτική. Δεν είμαστε στρατηγοί, καλούμε τον κόσμο να απαξιώσει την απαξίωση στην πολιτική» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.  Δεν είμαστε στρατηγοί που κάνουμε παλιές μάχες αλλά καινούργιες. Δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί. Καλούμε τον κόσμο να απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής», σημειώνοντας ότι: «είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική». 

Ακολούθησε η ομιλία του Αλέξη Χαρίτση ο οποίος είναι ο επικεφαλής του νέου κόμματος στη Βουλή.

«Δημιουργείται κάτι νέο και ελπιδοφόρο» ανέφερε και μίλησε για χιλιάδες πολίτες που αγκαλιάζουν το νέο εγχείρημα, η Αριστερά κινδυνεύει με πολιτική απαξίωση και πρόσθεσε ότι η Δεξιά έχει καταφέρει να επιβάλει την ατζέντα της. Αυτό έχει επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας σημείωσε και υποστήριξε ότι η η χώρα εγκλωβίζεται σε ένα μη αναπτυξιακό μοντέλο που γεννά θυμό στην κοινωνία.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Κανένα όμως ταξίδι δεν ξεκινά από το μηδέν», τα πρώτα λόγια του Αλέξη Χαρίτση. Ο επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπερασπίστηκε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας περήφανος για «όσα καταφέραμε», κάνοντας παράλληλα αυτοκριτική. «Πρέπει να πω ότι αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες και ειδικά σήμερα, με την εκδήλωση, είναι κάτι που μας συγκινεί βαθιά. Δημιουργείται κάτι νέο και ελπιδοφόρο που μας γεμίζει με ευθύνη. να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών χιλιάδων πολιτών που ήδη αγκαλιάζουν την προσπάθειά μας. Κάνουμε σήμερα το πρώτο βήμα, αλλά δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Γνωριζόμαστε. 

Η ομάδα μας αποτελείται από πρόσωπα με ξεχωριστή διαδρομή. Συναντηθήκαμε από διαφορετικές διαδρομές. Δεν θα απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε. Για πάντα περήφανοι που πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια. Περήφανοι για τις τομές στην εργατική πολιτική. Για την καταπολέμηση ανισοτήτων. Για την ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών. Για την συμφωνία των Πρεσπών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα καταφέραμε» είπε χαρακτηριστικά. 

«Δεν είναι στόχος να επιστρέψουμε πίσω τον χρόνο. Θέλουμε κάτι νέο. Μια αξιόπιστη και μαχητική αριστερά. Ανοιχτόμυαλη που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Πιστεύουμε σε μια κοινωνία ισότητας. Με ελευθερία και δημοκρατία. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα απαντά και θα δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Μας ενώνει το όραμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα με ελευθερία και δημοκρατία» ανέφερε στη συνέχεια. «Η βαρύτητα ήττα στις εκλογές δεν οδήγησε σε μια ιδεολογικοπολιτική συζήτηση» ανέφερε λίγο αργότερα o Αλέξης Χαρίτσης και επιτέθηκε στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Να εμπνεύσουμε τους Αριστερούς πολίτες» τόνισε και προανήγγειλε την κάθοδο στις ευρωεκλογές. «Η μάχη των Ευρωεκλογών είναι μια αναμέτρηση στην οποία θα συνενώσουμε δυνάμεις με όσους και όσες θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή πορεία, ώστε να καταγραφεί η εδραίωση του νέου πολιτικού μας χώρου. Σε αυτήν την μάχη θα είμαστε εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Πρώτη επίσημη διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι 10 από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψαν την πρώτη κοινοβουλευτική τους διαφοροποίηση με την πολιτική της Κουμουνδούρου.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια, που είχε ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε άρθρα του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια, όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές της “Ομάδας Αχτσιόγλου” και της “Ομπρέλας”, δήλωσαν “παρών”, με εξαίρεση τον μουσουλμάνο βουλευτή Φερχάτ Οσκιούρ που συντάχθηκε με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφισε.