Μουντιάλ 2022, Βραζιλία – Ελβετία 1-0: Η “οβίδα” του Κασεμίρο την έστειλε στους «16»

Την πρώτη αγωνιστική ήταν ο Ριτσάρλισον. Στη δεύτερη… στροφή της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ, η σκυτάλη πέρασε στον Κασεμίρο.

Με μια «ζωγραφιά» ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε τον Γιαν Ζόμερ (1-0), στέλνοντας την Βραζιλία στους «16» της διοργάνωσης.

Η «Σελεσάο» ζορίστηκε αρκετά, τα βρήκε… μπαστούνια κόντρα στην αξιόμαχη Ελβετία, αλλά το τελικό 1-0, της εξασφάλισε το εισιτήριο για τη φάση των νοκ άουτ του Μουντιάλ.

Το φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ του Κατάρ έκανε -έστω και δύσκολα- το 2/2, ενώ το σύνολο του Μουράτ Γιακίν έμεινε στους 3 πόντους και θα δώσει μάχη με την Σερβία για τη δεύτερη θέση.

H αρμάδα του Τίτε είχε τον έλεγχο, αλλά δυσκολεύονταν να παραβιάσει την εστία του Ζόμερ. Μέχρι που εμφανίστηκε στο 83ο λεπτό ο από μηχανής… Κασεμίρο, για να δώσει τη λύση και την πρόκριση στην Βραζιλία.

Το ματς

Στο πρώτο μέρος η Βραζιλία είχε την ελαφρά υπεροχή στο παιχνίδι χωρίς όμως να γίνει ιδιαίτερα απειλητική προς την εστία του Ζόμερ. Η Ελβετία από την πλευρά της προσπαθούσε όταν έκλεβε τη μπάλα να φύγει ταχύτατα στο αποτέλεσμα αλλά χωρίς οι παίκτες της να απειλήσουν τον Άλισον.

Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο 45λεπτο ολοκληρώθηκε με έξι τελικές, δύο στην εστία για τη Βραζιλία, ενώ η Ελβετία απείλησε μόνο μια φορά με τη μπάλα να μην πηγαίνει καν στην εστία του Άλισον.

Η καλύτερη στιγμή για τη Βραζιλία ήρθε από μια εξαιρετική έμπνευση του Ραφίνια που έκανε σέντρα με το αριστερό προς τον Βινίσιους στο 27′ με τον επιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης να προσπαθεί με τη μια να κάνει το σουτ αλλά βρήκε τη μπάλα με το μπούτι και ο Ζόμερ έδιωξε σε κόρνερ. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή στο πρώτο 45λεπτο.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με μια αλλαγή για τη Βραζιλία με τον Ροντρίγκο να μπαίνει αντί του Πακετά στην προσπάθεια του Τίτε να κάνει την ομάδα του καλύτερη. Η “σελεσάο” ανέβασε τις γραμμές της και προσπάθησε στο 56′ να πάρει προβάδισμα αλλά ο Ρισάρλισον δεν μπόρεσε με προβολή να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα μετά τη σέντρα του Βινίσιους.

Στο 65′ η Βραζιλία πέτυχε γκολ με τον Βινίσιους αλλά αυτό σωστά ακυρώθηκε με τη χρήση του VAR λόγω οφσάιντ του Ριτσάρλισον στην αρχή της φάσης.

Στο 78′ ο Τίτε ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την επίθεση της ομάδας του με την είσοδο των Ζεσούς και Άντονι στο ματς αντί των Ραφίνια και Ρισάρλισον.

Και πέντε λεπτά αργότερα ήρθε η “λύτρωση” για τη Βραζιλία με τον Καζεμίρο. Ο Βινίσιους έδωσε στον Άλεξ Σάντρο, αυτός με τη μία πέρασε στον μέσο της Γιουνάιτεντ που έκανε ένα σουτ με τη μία και έστειλε τη μπάλα εκεί που ο Ζόμερ δεν μπορούσε να αντιδράσει με τίποτα.

Μετά το 1-0 η Ελβετία άφησε περισσότερους χώρους και η Βραζιλία θα μπορούσε να φτάσει και σε δεύτερο γκολ. Στο 87′ ο Ροντρίγκο βρέθηκε σε θέση βολής στα αριστέρα, έπιασε το σουτ με τον Ζόμερ να διώχνει σε κόρνερ. Ενώ και στις καθυστερήσεις ο Βινίσιους έδωσε υπέροχα στον Ροντρίγκο που έπιασε το σουτ με τον Ακάντζι με τάκλιν να διώχνει τη μπάλα.

Οι συνθέσεις:

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Τίτε): Άλισον, Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Σάντρο (86’ Τέλες), Μιλιτάο, Κασεμίρο, Φρεντ (58’ Γκιμαράες), Πακετά (46’ Ροδρίγο), Ραφίνια (73’ Ζεσούς), Βινίσιους, Ριτσάρλισον (73’ Άντονι).

ΕΛΒΕΤΙΑ (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Βιντμέρ (86’ Φράι), Ελβέντι, Ακάντζι, Ροντρίγκες, Φρόιλερ, Σο (76’ Αεμπίσερ), Ρίντερ (59’ Φερνάντες), Τζάκα, Εμπολό (76’ Σεφέροβιτς), Βάργκας (59’ Στέφεν).